Töltjük rögvest!
 
 
  Válassz jegyeket
  Add meg az adataid
  Fizess online
P@88W0RLD / BŐVÜLŐ TEREK - VIII. NEMZETKÖZI MONOTÁNC FESZTIVÁL
Bethlen Téri Színház - Stúdió színpad

Erre az előadásra ma nincsenek félárú jegyeink, nézd meg az aktuális darabokat a Főoldalon!

  Értékelés

(7.0 / 10) - 1 értékelés alapján
  Leírás
Ujszászi Dorottya: P@88w0rLd (részlet) (dot.Consla)

Nő vagyok. Mitől vagyok nő és már nem csak lány? Mikor lettem nő? A külső teszi? Attól leszek nő, mert úgy öltözködöm, és viselkedek? És ha ezt mind elvesztem, akkor is nő vagyok? Mi tesz engem nővé? Egy férfi? A férfi? A belső csatáim, ellentmondásaim, a sebhelyek? A történetem? A jellemem? Az elfelejtett jelszavam? A megadott és megváltoztatott jelszavam? Az, hogy van jelszavam? Még magamhoz is van? És ha már tudom a jelszót, be merek-e lépni vele a világba?

A szóló részlet a 2016-ban bemutatott P@88w0rLd című előadásból. Az előadás a Nemzeti Kulturális Alap, a Műhely Alapítvány és a SÍN támogatásával jött létre a „Múlttal a jövőért” programsorozat részeként.

Koreográfus, előadó: Ujszászi Dorottya
Hegedűművész: Ujszászi Kinga
Fény: Vajda Máté
Konzultáns: Quan Bui Ngoc (VN/B), Téri Gáspár

Ujszászi Dorottya a Győri Tánc- és Képzőművészeti Iskolát szakmai Nívó-díjjal végzi. Táncolt a Budapest Táncszínháznál, a Magyar Nemzeti Balett modern estjeiben, külföldön a svájci 3art3-ban.  Ranglista vezető versenytáncos, a nemzetközi salsa élet meghatározó alakja. Saját mozgásnyelve a CONSLA, mely a kortárs tánc, a kontakt improvizáció és a salsa ötvözetéből jött létre. Társulatai a profi dot.Consla és az amatőr Consla Core.

Ujszászi Kinga hegedűművész a budapesti Zeneakadémia elvégzése után Londonban, a Royal Academy of Music régizene tanszakán tanult, majd Anglia és Európa vezető historikus együtteseinek tagja. 2012/13-ban az Európai Unió Barokk Zenekarának koncertmestere. A madridi Academia de las Luces és a Spiritato együttesek vezetője.

www.dorottyaujszaszi.com

16 éven felülieknek!


Ayumi Toyabe (JP)-Berger Gyula: Bővülő terek (részlet) (ZéróPlusz TáncMűvek)

- a mérlegelés útján –

- Helló, hogy vagy?
- Jól.
- Hogy hívnak?
- Ayumi…Hogy kerültél ide?
- Errefelé sétáltam, és észrevettelek, és láttam, hogy egyedül vagy, és beszélni akartam veled.
- Hm, értem…
- Hová való vagy?
- Japán.


Emberi lényként születünk, vannak dolgok, melyeket meg kell tapasztalnunk, melyekről gondolkodnunk kell, melyeket éreznünk kell. Napról napra új dolgokkal találkozunk, és közben tanulunk. Néha vándorlunk, néha megállunk. Vajon utunk során, egy idegen országban élve megváltoztatnak-e bennünket a nehézségek, melyekkel találkozunk, és születhet-e valódi bizalom? Az alkotási folyamatban a magyar koreográfus és a japán táncművész a közös értékek feltárásával a japán és a magyar kultúra fúzióját próbálja megteremteni az egyetemes emberi szükségletek talaján.

Előadó: Ayumi Toyabe (JP)
Látvány (díszlet, jelmez) konzultáns: Árvai György
Világítás: Budai Géza
Zene: De Natura Sonorum (Bernard Parmegiani)
Rendező: Berger Gyula
Koreográfia/Mozgások: Berger Gyula és Ayumi Toyabe (JP)
Támogatók: NKA Táncművészet Kollégiuma, L1 Egyesület, Műhely Alapítvány / Workspacebrussels / Ultima Vez (Life Long Burning, Wild Cards program)


A 2010 óta működő ZéróPlusz TáncMűvek művészeti és oktatási filozófiájában ötvözni igyekszik a keleti és nyugati hagyományokat. A hindu bölcsek számára a ZÉRÓ mindennek a kezdetét jelentette. Eredeti jele egyszerűen egy pont volt. A társulat nevében a ZÉRÓ kifejezés a misztikus középpontból való kiindulás szándékot jelzi és az alkotási folyamat jelképe is, hiszen megpróbálunk felfedni valami addig rejtetten maradót, megkísérelünk hidat építeni a spirituális és a materiális létezés között.
Ayumi Toyabe

Ayumi Toyabe japán táncművész tanulmányait Japánban, Németországban, Olaszországban és Magyarországon folytatta. Szerepelt többek közt Liesel Zink, Hrotkó Heléna, Volkhard Samuel Guist és Berger Gyula darabjaiban, szóló és csoportos koreográfiákban.

VIII. Nemzetközi Monotánc Fesztivál

A nyolcadik alkalommal megrendezésre kerülő Nemzetközi Monotánc Fesztivál hiánypótló szerepet tölt be a magyarországi kulturális palettán, mint tematikus táncfesztivál. Öt este alatt közel húsz szólótánc produkció várja a közönséget, amelyeket az elmúlt évek kínálatából válogattunk.

A monotánc elnevezést a monodrámák ihletésére és mintájára alkottuk. Azokat az előadásokat soroljuk ebbe a körbe, amelyek alkotóik személyes vallomásait dolgozzák fel. A monotánc azonban nem (feltétlenül) azonos a szólótánccal, így nem kizárólag szóló-előadások tartoznak a meghívott előadások körébe. Az idei előadások némelyikében a szólótáncos mellé zenész társ(ak) csatlakoznak, s van, ahol a szóló egy másik jelen lévő figura viszonylatában bontakozik ki.

A neves hazai alkotó-előadók mellé ez alkalommal is meghívást kaptak külföldi művészek: a szlovák Tomas Danielis, a bolgár származású Miroljuba Petrova, a japán származású Ayumi Toyabe, valamint Lee In Soo és Jaewoo Jung Dél-Koreából.

A színház közelében található Róth Miksa Emlékház is csatlakozik idén fesztiválhoz Gergye Krisztián táncművész/koreográfus különleges, térspecifikus bemutatójának helyszíneként, egyben a rendezvénysorozat nyitóeseményeként.

A fesztiválhoz kapcsolódóan most is lesz tánc-fotó kiállítás, amellyel az idén 75. születésnapját ünneplő Eifert János fotóművész előtt tisztelegünk, továbbá az Orkesztika Alapítvány és a Kontakt Táncért Alapítvány egyperces táncfilmjeinek vetítése színesíti a rendezvény kínálatát, teremtik meg immár hagyományos, családias hangulatát.

A fesztivál a Közép-Európa Táncszínházzal együttműködésben valósul meg.

  Galéria
  Jegynyomtatásról
Ez emailben kapott elektronikus utalványt kinyomtatva és a pénztárban bemutatva fogod megkapni a jegyed, amivel bemehetsz az előadásra.

Ha nem szeretnél, vagy nem tudsz nyomtatni, a Bethlen Téri Színházban elég, ha az utalvány azonosítóját bemondod a pénztárban.
  Cím
  Hogy tetszett?