1 Válassz előadást

2 Válassz jegyeket

3 Add meg az adataid

4 Fizess online
 Töltjük rögvest!
EURÓPAI HIDAK: JARZĘBSKI, J.S. BACH, ŻEBROWSKI, GORCZYCKI
Müpa - Müpa, Fesztivál Színház
Ezt az előadást még nem értekelték elegen, az előadóhely többi programjának átlaga:
9.5 / 10
853 értékelésből
Erre az előadásra ma nincsenek félárú jegyeink, nézd meg az aktuális darabokat a   Főoldalon!
Kovács Ágnes (szoprán), Gavodi Zoltán (alt), Szigetvári Dávid (tenor), Cser Krisztián (basszus) • Koncertmester és szólót játszik: Lesták Bedő Eszter

Adam Jarzębski: Spandesa;
Chromatica;
TamburettaJohann Sebastian Bach: d-moll hegedűverseny, BWV 1052RMarcin Józef Żebrowski: MagnificatGrzegorz Gerwazy Gorczycki: In virtute tuaJohann Sebastian Bach: Am Abend aber desselbigen Sabbats, BWV 42Az Európai Hidak fesztivál barokk koncertje lengyel földre repít, üde korai barokk dallamoktól lélekemelő énekes kompozíciókig. Az itthon kevéssé ismert darabok mellett izgalmasan csengenek majd a korszak német óriásának, Johann Sebastian Bachnak a művei.Adam Jarzębski megkerülhetetlen figurája volt a 17. századi pezsgő lengyel kulturális életnek. Bár nem volt újító alkat, korai barokk kompozíciói tele vannak felfedeznivalóval. A BFZ barokk együttese Canzoni e Concerti című gyűjteményéből játszik el három rövid művet: a dinamikus Spandesát, a szellemes Tamburettát és a furcsa félhangokkal kísérletező Chromaticát.
Hangversenyünk művészeti vezetője, Lesták Bedő Eszter a zenekar 2017-es Végh Sándor Versenyén már megajándékozta a közönséget Bach kalandos sorsú d-moll hegedűversenyével. Az eredeti kotta elveszett; a szerző később csembalóversennyé dolgozta át a művet, abból rekonstruálták az eredeti darabot, amelyet most a BFZ hegedűművészének saját változatában hallhatunk.
A koncert második felében énekes darabok hangzanak el. Marcin Józef Żebrowski a kultikus zarándokhelyen, a Jasna Góra-i pálos kolostorban alkotott a 18. században. Művei még hordozzák a barokk jegyeit, de már kitekintenek a klasszicizmus felé. Munkásságából a magasztos Magnificat hangzik el. Grzegorz Gerwazy Gorczyckit a „lengyel Händelnek” nevezték. Elsősorban egyházi zenét írt, ebből most egy fényes dicsőítés, az In virtute tua kezdetű motetta szólal meg.
A koncert utolsó darabja is templomi zene: Bach 1725-ös fehérvasárnapi kantátája, amit Lipcsében komponált.Az Európai Hidak fesztivál a Budapesti Fesztiválzenekar és a Müpa közös rendezvénye.
Interjú Lesták Bedő Eszterrel 

Stáblista

Karmester Bedő Eszter Lesták
Karmester Bedő Eszter Lesták

Helyszín

Müpa
Budapest, 1095, Komor Marcell u. 1.
Térkép
Ne használj papírt, ha nem szükséges! Az emailban kapott jegyeid — ha teheted — a telefonodon mutasd be. Köszönjük!