Töltjük rögvest!
 
 
  Válassz jegyeket
  Add meg az adataid
  Fizess online
NAGY ZOLTÁN: FEKETE LÓ - VIII. NEMZETKÖZI MONOTÁNC FESZTIVÁL
Bethlen Téri Színház - Stúdió színpad

Erre az előadásra ma nincsenek félárú jegyeink, nézd meg az aktuális darabokat a Főoldalon!

  Értékelés
Ezt az előadást még nem értekelték, az előadóhely többi programjának átlaga az alábbi:


(8.4 / 10) - 312 értékelés alapján
  Leírás

“A Fekete ló olyan ritka, mint a fehér holló.
Nagy Zoltán koreográfus és Bakó Tamás táncművész ugyanis éppen az ellenkezőjét teszi mindennek. A Fekete ló Bach Máté passiója és egy szirénahang között a csenddel és monotonitással zenél, nincsenek benne sem esztétikus táncmozdulatok, sem színek, sőt, maga a főhős is láthatatlan. Egy fekete alak a homályos térben, négyzetesen és körben mozogva, hosszan, nagyon hosszan – messze túl a normál és a botrányos unalmasságon. A Fekete ló nem cibál magával, és felpattanni sem lehet a hátára. Időt és szabadságot ad. Csak rajtunk áll, mit kezdünk vele.” (Török Ákos)

Előadás arról, hogy van-e bármilyen fogódzó életünkben, ami segít megérteni és elfogadni mindennapjaink monotonitását. Létezik-e olyan kitörési pont, aminek segítségével az egyén meg tudja védeni magát a tehetetlenség és kimerültség érzésétől, ahol nem fásul bele a hétköznapok rutinjába, ahol sötét lóként győz saját futamában, megszabadulva a hétköznapok fizikai, érzelmi és mentális kimerülésétől. Ahol talál időt magára és vissza tudja szerezni motivációját létezéséhez.

A szólót 2016-ban Lábán Rudolf-díjra jelölték.

Előadó: Bakó Tamás
Zene: J.S.Bach: Máté-passió – Erbarme dich
Fény: Nagy Zoltán
Koreográfus: Nagy Zoltán

Nagy Zoltán eredetileg a néptácból induló kortárs koreográfus, 2001-ben megkapja a Robert Ellis Dunn ösztöndíjat, aminek köszönhetően a marylandi egyetemen MFA diplomát szerez. 2003-ban Bessie Schonberg The Yard díjat kap. Hazatérése után társaival megalapítja a SÍN Kulturális Központot, aminek a mai napig művészeti vezetője és igazgatója. Számos koreográfia és táncfilm alkotója.

Bakó Tamás Harangozó Gyula és Philip Morris díjas táncos. Külföldi és magyar együttesek tagja volt (többek között Ismael Ivo, Marco Santi, Hód Adrienn, Goda Gábor), számtalan független produkcióban és projektben vett részt mint táncos, koreográfus. A Budapest Tánciskola vezető kortárstánc mestere, vendég mesterként tanít Salzburgban, Brüsszelben, Lausanne-ban.

VIII. Nemzetközi Monotánc Fesztivál

A nyolcadik alkalommal megrendezésre kerülő Nemzetközi Monotánc Fesztivál hiánypótló szerepet tölt be a magyarországi kulturális palettán, mint tematikus táncfesztivál. Öt este alatt közel húsz szólótánc produkció várja a közönséget, amelyeket az elmúlt évek kínálatából válogattunk.

A monotánc elnevezést a monodrámák ihletésére és mintájára alkottuk. Azokat az előadásokat soroljuk ebbe a körbe, amelyek alkotóik személyes vallomásait dolgozzák fel. A monotánc azonban nem (feltétlenül) azonos a szólótánccal, így nem kizárólag szóló-előadások tartoznak a meghívott előadások körébe. Az idei előadások némelyikében a szólótáncos mellé zenész társ(ak) csatlakoznak, s van, ahol a szóló egy másik jelen lévő figura viszonylatában bontakozik ki.

A neves hazai alkotó-előadók mellé ez alkalommal is meghívást kaptak külföldi művészek: a szlovák Tomas Danielis, a bolgár származású Miroljuba Petrova, a japán származású Ayumi Toyabe, valamint Lee In Soo és Jaewoo Jung Dél-Koreából.

A színház közelében található Róth Miksa Emlékház is csatlakozik idén fesztiválhoz Gergye Krisztián táncművész/koreográfus különleges, térspecifikus bemutatójának helyszíneként, egyben a rendezvénysorozat nyitóeseményeként.

A fesztiválhoz kapcsolódóan most is lesz tánc-fotó kiállítás, amellyel az idén 75. születésnapját ünneplő Eifert János fotóművész előtt tisztelegünk, továbbá az Orkesztika Alapítvány és a Kontakt Táncért Alapítvány egyperces táncfilmjeinek vetítése színesíti a rendezvény kínálatát, teremtik meg immár hagyományos, családias hangulatát.

A fesztivál a Közép-Európa Táncszínházzal együttműködésben valósul meg.  Galéria
  Jegynyomtatásról
Ez emailben kapott elektronikus utalványt kinyomtatva és a pénztárban bemutatva fogod megkapni a jegyed, amivel bemehetsz az előadásra.

Ha nem szeretnél, vagy nem tudsz nyomtatni, a Bethlen Téri Színházban elég, ha az utalvány azonosítóját bemondod a pénztárban.
  Cím
  Hogy tetszett?