Töltjük rögvest!
 
 
  Válassz jegyeket
  Add meg az adataid
  Fizess online
A NAGY FÜZET
Radnóti Miklós Színház - Radnóti Színház

Erre az előadásra ma nincsenek félárú jegyeink, nézd meg az aktuális darabokat a Főoldalon!

  Értékelés
Ezt az előadást még nem értekelték elegen, az előadóhely többi programjának átlaga az alábbi:


(8.5 / 10) - 867 értékelés alapján
  Leírás
A ZKM (Zágrábi Ifjúsági Színház) Ágota Kristóf A nagy füzet című regényének színpadi adaptációját mutatja be Budapesten, a Radnóti Színházban

Ágota Kristóf, magyar származású svájci írónő világhírű műve jól ismert Magyarországon. 1988-ban Alberto Moravia-díjjal, 2001-ben Gottfried Keller-díjjal, majd 2005-ben Schiller-díjjal, halála előtt itthon Kossuth-díjjal tüntették ki. A francia kritikusok a XX. század végének egyik legjelentősebb alkotójának tekintik, Becketthez és Ionescohoz hasonlítják. Trilógia című regényét, aminek első része A nagy füzet, negyven nyelvre fordították le, a világ számos országában a kortárs irodalom alapművének számít. A Trilógia több országban kötelező iskolai olvasmány, Magyarországon a 12. évfolyamosoknak ajánlott.

A történet középpontjában egy ikerpár fejlődéstörténete áll, akik a háború idejére egy határ menti faluba kerülnek a nagyanyjukhoz, és a könyörtelen viszonyok között mind a testüket, mind a lelküket meg kell keményíteniük a túléléshez. A regényből Szász János nemzetközi hírű filmet készített, és több magyar nyelvű színpadi adaptáció is született már a mű alapján. Ezért is izgalmas a ZKM budapesti vendégjátéka, mivel a magyar nézők így egy új és friss nézőpontból láthatják a művet – a horvát kultúrából és színházi hagyományból közelítő feldolgozással találkozhatnak.

„Ha a militáns kultúrára gondolunk, amelyben élünk, ahol az empátia az egyik legnagyobb tabu, Edvin Liverić rendezésében A nagy füzet nem pusztán háborús történet, hanem az érzelmek megszűnéséről szóló modell, amely magában hordozza azt a következményt is, hogy maga a létünk válik tökéletesen értelmetlenné.” (Nataša Govedić, Novi list)

„Edvin Liverić egy kiváló és elszánt előadást rendezett, bebizonyítva magáról, hogy nem csak a színészekkel való munkában megbízható, hanem okos és élénk képzeletű díszlettervezőként is remek.” (Tomislav Čadež, Jutarnji list)

„A nagy füzet egy hatásos, erőteljes és szuggesztív produkció, a háborús tragédiáknak okosan kidolgozott és meggyőzően előadott reprezentációja, miközben a témát nem szokványos nézőpontból mutatja be, hanem egy olyan szemszögből, ami gyakran észrevétlen marad, még akkor is, ha a következmények szörnyűek és hosszú távra szólnak.” (Igor Tretinjak, Vijenac)

„Fontos és sikeres előadás, ami számos aktuális traumáról kinyitja a párbeszédet.” (Bojan Munjin, Novosti)

A zágrábi ZKM nemzetközileg is elismert ifjúsági színház, amely számos európai szervezettel működik együtt, továbbá rendszeresen készítenek külföldi színházakkal közösen koprodukciókat. Egy nyitott és friss hely, amely hasonló irányokba fejlődik és terjeszkedik, mint a Radnóti Színház.

Horvát nyelven, magyar felirattal
Az előadás időtartama: 90 perc

Ikrek: Petar Leventić és Vedran Živolić
Nagymama: Marica Vidušić
Anya: Dora Polić Vitez
Gondnok: Anđela Ramljak
Lelkész, Postás, Suszter, Apa: Danijel Ljuboja
Ápoló, Könyvárus, Tiszt, Rendőr: Dado Ćosić
Tangóharmonikás: Merima Ključo / Krešimir Lulić

Adaptációt készítette, dramaturg: Lana Šarić
Zeneszerző: Merima Ključo
Jelmeztervező: Decker+Kutić
Világítás: Aleksandar Čavlek
Animációk: Mateja Štefinščak
Ügyelő: Milica Kostanić
Nyelvi konzultáns: Đurđa Škavić

Rendező, díszlettervező: Edvin Liverić

 

 

 

  Galéria
  Jegynyomtatásról
A Radnóti Színházban az emailben kapott jegyedet kinyomtatva vagy okostelefonon bemutatva is elfogadják a jegyeket.
  Cím
  Hogy tetszett?