Töltjük rögvest!
 
 
  Válassz jegyeket
  Add meg az adataid
  Fizess online
WILLIAM SHAKESPEARE: III. RICHÁRD
Szegedi Nemzeti Színház - Kisszínház

Erre az előadásra ma nincsenek félárú jegyeink, nézd meg az aktuális darabokat a Főoldalon!

  Értékelés
Ezt az előadást még nem értekelték elegen, az előadóhely többi programjának átlaga az alábbi:


(8.8 / 10) - 787 értékelés alapján
  Leírás


Az alkotók ajánlója az előadásról:

Panel jut eszünkbe a darabról – III. Richárd - a diktátor. Élethalál ura. Despota. Abszolút önkényúr. Zsarnok. És soha nem az: mért lehet zsarnok, önkényúr, despota, élethalál ura, diktátor? Hogy válhat azzá? Ő ilyen meg ilyen, azért. Feltámad benne a vágy, fel akar kerülni a csúcsra. De az nagyon kevés lenne, hogy ő így dönt, és ezt akarja. Kellenek hozzá a többiek, akik ezt elősegítik. Nagyon aládolgoznak. Nem akkora formátumú emberek, mint Richárd, nem akkora ambícióval, de a maguk területén megtesznek mindent. Ők aládolgoznak, ő meg majd képviseli az érdekeiket. Valamit kapnak cserébe, ezt remélik. Mindegy, hogy anyagi előny, vagy hatalmi pozíció.

Azért lehet őket felhasználni mindenfélére, mert nagyon is bennük van a maguk területén, hogy ugyanolyan gazemberségeket kövessenek el, és még nincsenek is ennek feltétlenül tudatában. Csak az világítja meg az eszüket, amikor elvesztik az eszüket, meg az életüket. Nem úgy, mint Richárd, aki egy percig nem gondolja, hogy amit csinál, az rendben van Isten és ember törvénye szerint. A Richárddal szemben felsorakozók úgy vélik, joguk van erkölcsileg felháborodni, de amikor ők voltak kivételezett helyzetben, akkor ugyanúgy eltaposták, megölték, megölették a másikat. Indokuk: csak úgy tudják megvédeni az érdekeiket, ha elteszik láb alól a másikat, mert annak az az érdeke, hogy őt tegye el láb alól. Nagyon kézenfekvő, mindennapos érvrendszer. Látjuk a csupasz érdekeket. Attól válik közüggyé, hogy mégiscsak nagyobb a felelősség, hogy nem egy lakásról van szó, hanem egy országról, ahol emberek élnek. Akik félnek, és akiket a félelem mozgat. Sunyítanak. Sunnyognak. Tele rossz tapasztalattal, ami szintén indok a nem cselekvésre. Mi ezzel tudunk azonosulni. Azt gondoljuk, hogy velünk nem történhet meg. Ne gondoljuk! Emberi viselkedésformákat látunk, amiből magunk számára is levonhatunk valami tanulságot, még ha nem követjük is, helytelen módon.

A III. Richárd története a Rózsák Háborújának utolsó állomása. A York-ház győzelmével békekorszak ígérkezik. IV. Edward király kisebbik öccse, Richárd unatkozik. A háborúban kitűnt bátorságával, vakmerőségével, de békében torz külsejével – születési rendellenesség – nem lát megfelelő terepet képességeinek. Úgy dönt, újra harcba száll, ha nem is nyíltan, ezúttal a saját családjával. Célja a trón megszerzése. Aki útjában áll, azt eltakaríttatja. Elég jól ismeri az embereket, az emberi természetet, kedvére játszik velük. De amikor megszerzi a hatalmat, elveszti játékosságát. Félteni kezdi a hatalmát. Az ezután elrendelt gyilkosságok mindenkinek megakadnak a torkán. Neki is. Egyetlen igazi ellenfele van – a saját lelkiismerete. Az gyengíti meg. Azért tudja legyőzni az új trónigénylő. bármennyire csábít is az analógia, hogy Richárdot a közelmúlt vagy akár a jelen diktátoraival azonosítsuk, mégiscsak van egy döntő különbség: hogy ő tudatában van az erkölcsi világrendnek. Tudatosan választja a rosszat. Nem gondolja, és nem hazudja jónak.”

Rendező: Zsótér Sándor

  Szereposztás
IV-dik Edvárd király 
Friedenthal Zoltán 
Edvárd, walesi herczeg, a király fia 
Pallag Márton 
Richárd, yorki herczeg, a király fi 
Bödők Zsigmond 
George, clarencei herczeg, a király öcscse 
Pallag Márton 
Richárd, glosteri herczeg, a király öcscse 
Balázs Zoltán 
Buckingham herczeg 
Kádas József 
Rivers gróf, a királyné fivére 
Bödők Zsigmond 
Dorset marquis, a királyné fia 
Pallag Márton 
Hastings lord 
Fila Balázs 
Stanley lord 
Pallag Márton 
Sir Richard Ratcliff 
Fila Balázs 
Sir William Catesby 
Márkus Sándor 
Sir Robert Brakenbury, a Tower hadnagy 
Fila Balázs 
A londoni Lord Mayor Wiltshirei sheriff 
Friedenthal Zoltán 
Erzsébet királyné, IV-dik Edvárd neje 
Huszárik Kata 
Margit, VI-dik Henrik özvegye 
Márkus Sándor 
York herczegné, IV-dik Edvárd, Clarence és Gloster anyj 
Tankó Erika 
Lady Anna, Edvárd walesi herczeg özvegye 
Szilágyi Ágota 
Irnok 
Szűcs Péter Pál 
1. Gyilkos 
Márkus Sándor 
2. Gyilkos 
Friedenthal Zoltán 
  Stáblista
Rendező 
Zsótér Sándor 
Dramaturg 
Ungár Júlia 
Díszlet 
Ambrus Mária 
Jelmez 
Benedek Mari 
Zene 
Szűcs Péter Pál 
Produkciós vezető 
Balázs Katalin 
  Jegybemutatásról
Az emailban kapott jegyeid — ha teheted — a telefonodon mutasd be.
Ne használj papírt, ha nem szükséges! Köszönjük!
  Cím
6720, Horváth Mihály utca 3. Kattints ide a térkép megjelenítéséhez
  Hogy tetszett?