Töltjük rögvest!
 
 
  Válassz jegyeket
  Add meg az adataid
  Fizess online
TÉLI REGE
Radnóti Miklós Színház - Radnóti Színház

Erre az előadásra ma nincsenek félárú jegyeink, nézd meg az aktuális darabokat a Főoldalon!

  Értékelés

(8.6 / 10) - 53 értékelés alapján
  Leírás
William Shakespeare: Téli rege
rendező: Valló PéterMint a mesében – olyan boldogságban és békében él együtt egy család ebben a történetben – férj, feleség és a kisfiuk. Ám elég egyetlen félresikerült pillanat, hogy a boldogság hirtelen a visszájára forduljon, és a vak indulatok vegyék át az uralmat… Egy különleges történet – nevezzük mesének –, boldogságból, féltékenységből, paranoiából és megbocsátásból összeszőve. Át téren és időn, bumfordi vaskos komédián és szívbemarkoló drámai konfliktusokon, át reményen és megadáson – egy talán sosem volt emberi és isteni feloldozás felé. És mindeközben hol Szicíliában, hol Bohémiában – cseh fúvószene egyáltalán nem andalító dallamára hull a hó. Hiszen ez egy TÉLI REGE.

A Téli regét Shakespeare késői művei között tartják számon: a keletkezését az irodalomtörténészek 1610-1611-re teszik. Fő forrása Robert Greene prózában írt pásztorjátéka, a Pandosto, vagy az Idő diadala. Műfaja és hangvétele vitatott, ezért Shakespeare színművei közé sorolják. Victor Hugo azt mondta róla, hogy „ez a szerző legkomolyabb és legmélyebb értelmű műve”. Számos híres rendező feldolgozta, Peter Brooktól Sam Mendesig. Ingmar Bergman a cselekményt egy 19. századi svéd vidéki udvarházba helyezte, ahol a darabot egy hosszú téli estén a polgári közönség vacsora utáni szórakoztatásául adták elő. Többször megfilmesítették, feldolgozták balettváltozatban, Goldmark Károly pedig operát írt belőle, amit 1908-ban mutattak be.

„A Téli rege nem kisebb kihívás elé állít minket, mint hogy megragadjuk magát az Időt, és megmutassuk teljes valójában – hadd lássák a nézők, hogy milyen is! Lassú és gyors, gonosz és jóságos, pusztító és teremtő. Ahogy telnek az évek, az ember észreveszi magán, hogy az Idő egyre fontosabb szerepet játszik az életében, és nemcsak az elmúlás, hanem a visszafordíthatatlanság, a megismételhetetlenség, a jóvátehetetlenség értelmében is. Persze Shakespeare, az emberi história egyik legnagyobb drámaköltője ezekre a gyászos képzetekre mégiscsak talál felemelő, vigasztaló válaszokat. Hiszen mire való a fantázia? A Téli rege színrevitelének a legnagyobb tétje, hogy mindezt egyszerre meg tudjuk mutatni.” (Valló Péter)

Az előadásban néhány soros idézetek hangzanak el más Shakespeare-művekből –Ahogy tetszik, Troilus és Cressida, Pericles.

Fotók: Dömölky Dániel

 

  Szereposztás
AZ IDŐ 
Bálint András 
LEONTES, SZICÍLIA KIRÁLYA 
Pál András 
HERMIONE, LEONTES FELESÉGE 
Martinovics Dorina 
CAMILLO, SZICÍLIAI NEMESÚR 
László Zsolt 
ANTIGONUS, SZICÍLIAI NEMESÚR 
Gazsó György 
DION, SZICÍLIAI NEMESÚR 
Gyabronka József 
CLEOMENES, SZICÍLIAI NEMESÚR 
Vilmányi Benett 
POLIXENES, BOHÉMIA KIRÁLYA 
Rusznák András 
ÖREG PÁSZTOR, AKIT PERDITA ATYJÁNAK HISZNEK 
Schneider Zoltán 
LOPACSEH, CSAVARGÓ 
Dénes Viktor 
PERDITA, LEONTES ÉS HERMIONE LEÁNYA 
Sodró Eliza 
PAULINA, ANTIGONUS FELESÉGE 
Kováts Adél 
EMÍLIA, HERMIONE UDVARHÖLGYE 
Lovas Rozi 
  Stáblista
FLORIZEL, A FIA 
Hajdu Tibor 
BOHUMIL, A FIA 
Konfár Erik 
BOZENKA, BOHÉMIAI PARASZTLEÁNY 
Józsa Bettina 
Rendező 
Valló Péter 
A rendező munkatársa 
Ari Zsófi 
Dramaturg 
Morcsányi Géza 
Jelmez 
Benedek Mari 
Látvány 
Pater Sparrow 
Világítás 
Baumgartner Sándor 
Zene 
Melis László 
Koreográfia 
Hód Adrienn 
Ügyelő 
Kónya József 
Súgó 
Farkas Erzsébet 
  Galéria
  Jegynyomtatásról
A Radnóti Színházban az emailben kapott jegyedet kinyomtatva vagy okostelefonon bemutatva is elfogadják a jegyeket.
  Cím
  Hogy tetszett?