Töltjük rögvest!
 
 
  Válassz jegyeket
  Add meg az adataid
  Fizess online
MÁJUS
Bartók Kamaraszínház és Művészetek Háza - Színházterem

Erre az előadásra ma nincsenek félárú jegyeink, nézd meg az aktuális darabokat a Főoldalon!

  Leírás
Szép Ernő: MÁJUS - a Pálhalmai Büntetésvégrehajtási Intézet fogvatartottainak előadása a Bartók Kamaraszínházban

2013-ban a Bartók Kamaraszínház adott otthont a Magyarországon első alkalommal megrendezett Börtönszínházak Országos Találkozójának. Idén augusztus 12-én a fesztivált ismét megrendezik, a helyszín ezúttal Budapest, a József Attila Színház.
Az előválogatókat követően hat BV intézet színjátszó csapata, köztük a pálhalmai intézet csoportja került be az országos döntő versenyprogramjába. A büntetés-végrehajtás egyik legfontosabb feladata, hogy a bűnelkövetők személyiségét olybá formálja, hogy szabadulásukat követően tartózkodjanak újabb bűncselekmények elkövetésétől. A drámapedagógia - mint személyiségfejlesztő módszer - már számtalan helyen bizonyította létjogosultságát, nincs ez másként a börtönökben sem. Vallja a rendezvény fontosságáról Balázs Péter ezredes úr, a Pálhalmai BV Intézet parancsnoka. Lehet, sokan azt gondolják, egy ilyen találkozó felesleges luxus, de mi minden olyan dolgot támogatunk, ami az elítéltek reszocializációját segíti. A legfontosabb célkitűzésünk, hogy az ember önmagától akarjon tanulni, fejlődni. Márpedig az elítéltek a színjátszás során toleranciát tanulnak, s a közösség ereje személyiségfejlődést indíthat el. Nem csak az agresszív viselkedést lehet így kezelni, az alkalmazkodási képességekkel nehezen birkózókra is pozitívan hat - vélekedik a parancsnok, ami pedig a közönséget illeti, ezt mondja: - Fontos, hogy a civil társadalom is megtudja, milyen munka folyik a börtönökben, hogy lássa: komoly szellemi tevékenység van abban, hogy az elítéltek pszichéjét, éntudatát megváltoztassuk, jó irányba állítsuk. Ne feledjük, ezek az emberek előbb-utóbb visszamennek a társadalomba, és nem mindegy, milyen állapotban engedjük őket vissza. Reméljük, az ilyen rendezvények során az előítéletek valamennyire csökkennek. A Bartók Kamaraszínház és a pálhalmai intézet között az elmúlt évek alatt komoly szakmai együttműködés jött létre. A teátrum lehetőséget biztosított a fogvatartottaknak színházlátogatásra, jelmezekkel, díszletekkel segítette az előadások színpadra kerülését, Csadi Zoltán a színház társulatának művésze pedig rendezőként vett részt az idei produkció bemutatásában.
Szép Ernő Május című egyfelvonásosával foglalkoztunk. Gyönyörű történet, az első világháború idején a Városligetben egy este összetalálkozik egy szerelmespár és egy öngyilkosjelölt. A darab megkapó és szívszorító módon beszél a századforduló nagyvárosának zsibongó életéről, a világvárossá hatalmasodó Budapest kisembereiről. Hősei nem váltanak meg világokat, nem győznek le hadseregeket, csak egyszerű kisemberek. Olyan hősök, akik itt éltek és talán élnek még ma is, közöttünk. Vágyaik hétköznapiak (egy falat kenyér, egy szál csinált virág, rostélyos vagy egyszerűen csak egy puha ágy és nyugodt éjszaka), de az érzéseik az égig érnek és minden nyomor, kiszolgáltatottság, fájdalom ellenére széppé varázsolják a hétköznapokat. Azt gondolom, ezt az élet legalapvetőbb kérdéseiről beszélő mesét, fogvatartottakkal előadva olyan plusz értelmet és jelentést kap a történet, ami mindenképp tiszteletre meltó és különleges élményt jelenthet alkotóknak, szereplőnek és nézőknek egyaránt. Hiszem, hogy az ilyen programok sokat jelentenek a jellemfejlődés során. A Bartók Kamraszínház elkötelezett a társadalmi felelősségvállalás mellett, fontos feladatának tartja, hogy a jó ügyek mellé álljon, és segítse azok megvalósulását. Ennek szellemében az Országos Börtönszínházi Találkozó versenyprogramjába beválogatott Pálhalmai BV Intézet produkcióját bemutatja, ezzel is lehetőséget adva a szereplőnek a színházi körülmények megtapasztalására, és a közönséggel való találkozásra. Az előadás nyilvános és mindenki számára látogatható. Az 500 forintos belépőjegy megváltásával hozzájárulnak a színház és a Pálhalmai BV Intézet drámapedagógiai programjainak a megvalósításához.  
  Jegynyomtatásról
Ez emailben kapott elektronikus utalványt kinyomtatva és a pénztárban bemutatva fogod megkapni a jegyed, amivel bemehetsz az előadásra.

Ha nem szeretnél, vagy nem tudsz nyomtatni, a Bartók Kamaraszínházban elég, ha az utalvány azonosítóját bemondod a pénztárban vagy bemutatod okostelefonon.
  Cím
  Hogy tetszett?