Töltjük rögvest!
 
 
  Válassz jegyeket
  Add meg az adataid
  Fizess online
LIANA ISAKADZE MENDELSSOHN KAMARAZENEKAR
Auer Hegedűfesztivál - Szent István terem, Megyeháza

Erre az előadásra ma nincsenek félárú jegyeink, nézd meg az aktuális darabokat a Főoldalon!

  Értékelés
Ezt az előadást még nem értekelték, az előadóhely többi programjának átlaga az alábbi:


(9.0 / 10) - 169 értékelés alapján
  Leírás
Az elmúlt évben indítottuk útjára Veszprémben az Auer Hegedűfesztivált, amelyet az itt született hegedűművész és zenepedagógus, Auer Lipót emlékére és tiszteletére rendezünk.

LIANA ISAKADZE – hegedű SAINT-SAËNS: Bevezetés és rondo capriccioso
CSAJKOVSZKIJ: Valse-scherzo, Melodia, Scherzo Meditation
JOPLIN: Ragtime
N. BOGOSLOVSKY: Egy perc

Közreműködik: MENDELSSOHN KAMARAZENEKAR Liana Isakadze művészetét Magyarországon évtizedek óta nem csodálhattuk. Különleges alkalom lesz hát – és épp az Auer Fesztiválon, Veszprémben! – amikor megszólal hegedűje, és vonója alól Csajkovszkij, Saint-Saëns, Joplin és mások zenéje kel életre. Isakadze egy fogalom... Ahol megjelenik, nem lehet másra figyelni, csak őrá. Magávalragadó, energikus egyéniség, csupaszív ember, és ez játékának is alapvető jellemzője. Óriási karriert futott be, nem véletlen, hogy a világ legrangosabb zenei fesztiválján, a Verbier Fesztiválon is külön koncertet rendeznek idén nyáron az ő tiszteletére, melyen hetvenedik születésnapján köszöntik, s ő lesz ennek a koncertnek az ünnepelt szólistája. Ezután a különleges koncert után egyenesen Veszprémbe érkezik, hogy a Mendelssohn Kamarazenekar élén hallhassuk őt, aki Gidon Kremer mellett David Ojsztrah másik legkiválóbb növendéke, később asszisztense, majd egy sor, Ojsztrah által vezényelt koncert szólistája is volt. Még más érdekesség is várható, hiszen a grúz művésznő hazája zenéjéből is bemutat számunkra egy keveset! Liana Isakadze Liana Isakadze már háromévesen zenei pályára készült, teljesen elmerülve a zongora és a komponálás rejtelmeiben. A véletlennek köszönhető, hogy a hegedű mellett kötött ki. Hétéves volt, mikor a zongora felvételi vizsgára készülőben annyira megfázott, hogy el kellett halasztania a vizsgát. Miután a következő héten kizárólag a hegedűsök felvételiztek, nem várhatott tovább, kénytelen volt hegedülni. Rögtön fel is vették, s néhány évvel később már második helyezett lett az Állami Hegedűversenyen, így David Ojsztrah azonnal fel is vette őt osztályába a moszkvai Csajkovszkij Konzervatóriumba.
Tanulmányai végeztével két évig Ojsztrah asszisztenseként dolgozott, aki karmesterként gyakran kérte fel szólistának Beethoven és Csajkovszkij versenyműveinek előadásához.
1970 és 1994 között Isakadze a Moszkvai Állami Filharmónia szólistájaként Yevgeny Svetlanov irányítása alatt turnézott. Európát, Amerikát és Ázsiát pedig a Dmitrij Kitajenko által vezényelt Moszkvai Filharmonikusok közreműködésével hódította meg.
Isakadze hegedűművészként és karmesterként is a leghíresebb koncerttermek, legrangosabb fesztiválok állandó vendége. Felsorolni is nehéz azokat a világhírű, legendás zenekarokat, szólistákat, karmestereket, akikkel együtt dolgozott, közöttük Kurt Masur, Jukka-Pekka Saraste, Charles Dutoit, Václav Neumann, Yehudi Menuhin, Mariss Jansons, Valery Gergiev.
Legfontosabb kamarapartnerei: Gidon Kremer, Maxim Vengerov, Alexei Ljubimov, Barbara Hendricks.
Az első „Liana Isakadze” Nemzetközi Hegedűversenyt 2003-ban rendezték Szentpéterváron.
2009-ben a német Süddeutsche Zeitung egy öt CD-ből álló sorozatot jelentetett meg„A század hegedűsei” címmel. Húsz kiváló hegedűművész játékával ismerkedhetünk meg a felvételeken, közülük az egyik, Liana Isakadze. Mendelssohn Kamarazenekar A Mendelssohn Kamarazenekar Kováts Péter Bartók–Pásztory-díjas hegedűművész irányításával 1985-ben jött létre a gazdag zenei múltú történelmi városban, Veszprémben. A zenekar repertoárja a barokk zenétől a klasszikán át a XX. század legjelentősebb művein keresztül a kortárs zenéig terjed. Több mű ősbemutatója, ill. magyarországi bemutatója is fűződik nevükhöz.
A legkiválóbb hazai és külföldi szólisták, karmesterek működnek közre a zenekar koncertjein, közöttük Vásáry Tamás, Kocsis Zoltán, Jandó Jenő, Perényi Miklós, Rost Andrea, Tokody Ilona, Szabadi Vilmos, Bálint János, Győriványi Ráth György. Közös produkciót mutattak be a Győri Balettel, s számos oratorikus művet adtak elő magyar illetve külföldi koncertkórusokkal.
Több turnén vettek részt Európa szinte minden országában, valamint Észak-, Közép- és Dél-amerikában. A világ nagy koncerttermei közül szerepeltek a milánói Verdi-teremben, a buenos aires-i Teatro Colon-ban, a new york-i ENSZ-palotában, s visszatérő vendégei voltak a londoni St. John’s és a St. Martin-in-the-Fields koncertsorozatoknak.
Az együttes nyitottságára jellemző, hogy gyakran lép fel jazz-muzsikusokkal, illetve a könnyűzenei élet kiválóságaival is, így többször koncerteztek már Jacques Loussier és a Play Bach trio, Joe Muranyi, Bobby McFerrin, Snétberger Ferenc, Tátrai Tibor valamint Fred Hersch közreműködésével. Számos koncertjüket közvetítette a Magyar Rádió, a Magyar Televízió, a France 3, különböző amerikai TV és rádióállomások, s a Szlovén Nemzeti Rádió és Televízió. Első CD-jüket a Hungaroton Classic adta ki, azóta több CD-jük, valamint DVD-jük jelent meg Magyarországon, Angliában, az USA-ban és Szlovéniában. A Mendelssohn Kamarazenekart művészi munkájának elismeréseképpen 2010-ben Bartók–Pásztory díjjal tüntették ki. Részletes információ: www.auerfesztival.hu
  Galéria
  Jegynyomtatásról
Ez emailben kapott elektronikus utalványt kinyomtatva és a pénztárban bemutatva fogod megkapni a jegyed.

Ha nem szeretnél, vagy nem tudsz nyomtatni, a Veszprémi Petőfi Színházban elég, ha az utalványt bemutatod okostelefonon a pénztárban.
  Cím
  Hogy tetszett?