Töltjük rögvest!
 
 
  Válassz jegyeket
  Add meg az adataid
  Fizess online
KODÁLY VONÓSNÉGYES
Auer Hegedűfesztivál - Szent István terem, Megyeháza

Erre az előadásra ma nincsenek félárú jegyeink, nézd meg az aktuális darabokat a Főoldalon!

  Értékelés
Ezt az előadást még nem értekelték elegen, az előadóhely többi programjának átlaga az alábbi:


(9.0 / 10) - 184 értékelés alapján
  Leírás
Az elmúlt évben indítottuk útjára Veszprémben az Auer Hegedűfesztivált, amelyet az itt született hegedűművész és zenepedagógus, Auer Lipót emlékére és tiszteletére rendezünk.

FALVAY ATTILA – hegedű
BANGÓ FERENC – hegedű
FEJÉRVÁRI JÁNOS – mélyhegedű
ÉDER GYÖRGY – gordonka

HAYDN: G-dúr vonósnégyes op. 54 No. 1
KODÁLY: 2. vonósnégyes op. 10
SMETANA: e-moll vonósnégyes No.1 „Életemből” Magyarország vonósnégyes-nemzet, számtalan kiváló kvartett nemzetközi karrierje indult innen, a Zeneakadémiáról. Felsorolni is lehetetlen, annyi mértékadó felvétel készítettek együtteseink a világban, köztük a most Veszprémben vendégszereplő Kodály Vonósnégyes is. Kodály neve kötelez is, ezért is választotta alapvető céljául a kvartett a nagy magyar szerző zenéjének lehető legautentikusabb előadását, és szentel óriási figyelmet a hagyománynak és azoknak az értékeknek, melyeket Kodály a zenekultúra lényegének vélt. Kodályhoz hasonlóan, a vonósnégyes is egyfajta médiumnak tekinti saját magát, akinek feladata, hogy azegész világ számára közvetítse a magyar népzene üzenetét. Fesztiválműsoruk igazán különleges: Haydn, a nagy „vonósnégyes-mester” kvartettje szolgál mintegy bemelegítésül a koncerthez, melyet névadójuk, Kodály Zoltán egy kvartettje követ. Szünet után az örökké érvényes, rendkívül személyes hangú, életrajz helyett írt csodálatos Smetana vonósnégyes, az „Életemből” hangzik fel a Kodály vonósnégyes előadásában. Kodály Kvartett A Kodály Vonósnégyest 1966-ban alapította a Liszt Ferenc Zeneakadémia négy diákja; az együttes mára a világszerte ünnepelt kvartettek egyike. A kezdetektől sikeres kvartett már az alapítás évében kimagasló eredménnyel szerepelt a Nemzetközi Vonósnégyes Versenyen, Genfben.
A világhírű együttes 1972-ben vette fel a XX. század kiemelkedő jelentőségű magyar zeneszerzője iránti tiszteletből Kodály Zoltán nevét. Nem meglepő tehát, hogy a kvartett Kodály zenéjének lehető legautentikusabb előadását és – névadójukhoz hasonlóan, egyfajta médiumként – a magyar népzene üzenetének közvetítését tekinti legalapvetőbb feladatának, óriási hangsúlyt helyezve azokra a hagyományos értékekre, melyeket Kodály a zenekultúra esszenciájának vélt.
Európa legrangosabb koncerttermein kívül Indiából, Kínából, Japánból, Ausztráliából, Új-Zélandról, Észak-és Dél-Amerikából is rendszeresen érkeznek hozzájuk felkérések. Az 50. jubileumi év keretében a 2016/17-es koncertszezonban a Kodály Vonósnégyes világkörüli turnéra utazik.
Az elmúlt évtizedek alatt a Kodály Vonósnégyes több mint 60 lemezt készített, egyebek mellett rögzítették Haydn, Beethoven és Schubert összes vonósnégyesét. A Mendelssohn és Bruch-oktetteket bemutató lemezüket nemrégiben a BBC „Az év legjobb kamarazenei felvétele” díjjal jutalmazta. Hasonlóan mértékadó a Classic CDmagazintól kapott „Legjobb kamarazenei felvétel” - elismerés, melyet Haydn op. 64-es kvartettjének felvételével érdemeltek ki. Az együttes megkapta az egyik legrangosabb állami kulturális elismerést, a „Magyar Művészetért Díjat”.
Az együttes tagjai:
Falvay Attila és Bangó Ferenc – hegedű,
Fejérvári János – mélyhegedű,
Éder György – cselló. Részletes információ: www.auerfesztival.hu
  Galéria
  Jegynyomtatásról
Ez emailben kapott elektronikus utalványt kinyomtatva és a pénztárban bemutatva fogod megkapni a jegyed.

Ha nem szeretnél, vagy nem tudsz nyomtatni, a Veszprémi Petőfi Színházban elég, ha az utalványt bemutatod okostelefonon a pénztárban.
  Cím
  Hogy tetszett?