Töltjük rögvest!
 
 
  Válassz jegyeket
  Add meg az adataid
  Fizess online
YURI ÉS XENIA BASHMET
Hangvilla Multifunkcionális Közösségi Tér - Hangvilla Multifunkc. Közösségi Tér

Erre az előadásra ma nincsenek félárú jegyeink, nézd meg az aktuális darabokat a Főoldalon!

  Értékelés
Ezt az előadást még nem értekelték, az előadóhely többi programjának átlaga az alábbi:


(9.0 / 10) - 169 értékelés alapján
  Leírás
Az elmúlt évben indítottuk útjára Veszprémben az Auer Hegedűfesztivált, amelyet az itt született hegedűművész és zenepedagógus, Auer Lipót emlékére és tiszteletére rendezünk.

YURI BASHMET – mélyhegedű
KSENIA BASHMET – zongora Schubert: a-moll Arpeggione szonáta D. 821
Brahms: f-moll szonáta op. 120 No. 1
Sosztakovics: Brácsaszonáta op. 147 Yuri Bashmet neve fogalom. Brácsaművész és karmester, rangos versenyek és alapítványok atyja, tanít, zenekart vezet, és hangoztatja, hogy szabadságra menni értelmetlenség, ő nem is megy soha. Hangszerét, a brácsát misztikusnak tartja, így beszél róla: „... A brácsát csupa rejtély övezte a történelemben és övezi ma is. Ezért a brácsa a legérdekesebb a vonós hangszerek között. Sokan mondják, hogy egyfajta közbülső hangszer a hegedű és a cselló között, ez egyfelől igaz, de történelmileg teljesen helytelen, mert a brácsa a legrégibb, nagyobb a múltja, mint a hegedűé vagy a csellóé. Ez a központ, és e centrum körül helyezkedik el a többi vonós hangszer...” Bashmet több zeneszerzőt is inspirált új művek megírására. Baráti kapcsolat fűzi többek között Alfred Schnittkéhez is, aki Brácsaversenyét neki komponálta. Bashmet egyéniségére jellemző, hogy mikor felkérték, írjon előszót egy brácsás vicceket idéző kötethez, vállalta, és így nyilatkozott „... ezek a viccek a brácsások hihetetlenül finom öniróniájáról tanúskodnak, és arról, hogy nagyon vidám és szelíd emberek...” Yuri Bashmet az Auer Fesztiválon lányával, a kiváló zongoristával, Ksenia Bashmettel lép színpadra. Yuri Bashmet „…Az est fénypontja Schnittke Brácsaversenye volt; ez a finom, lírai remekmű a páratlan Yuri Bashmet számára íródott. Hitelesebb előadást hallani lehetetlen, kifinomultabbat elképzelhetetlen…”
Evening Standard (BBC Proms)

Yuri Bashmet 1953-ban született Oroszországban, gyerekkorát az ukrajnai Lvivben töltötte egészen a moszkvai Csajkovszkij Konzervatórium-beli tanulmányainak kezdetéig. Nemzetközi karrierje 1976-ban kezdődött, miután megnyerte a Müncheni Nemzetközi Brácsaversenyt. Azóta minden jelentős zenekarral dolgozott, a Berlini és a Bécsi Filharmonikus Zenekarral, a Royal Concertgebouw Zenekarral, a Bostoni, Chicagói, New Yorki, Londoni Filharmonikusokkal és a Londoni Szimfonikusokkal, mely utóbbi még „Yuri Bashmet Fesztivált” is alapított. Több zeneszerzőt inspirált, hogy írjanak neki műveket, közöttük Alfred Schnittkét, aki Brácsaversenyét Bashmet számára komponálta.
2002 decembere óta vezető karmestere az újonnan alakult ’Novaya Rossiya’ Állami Szimfonikus Zenekarnak, a Moszkvai Szólisták alapítója, művészeti vezetője, szólistája. A világhírű kamarazenekart elragadtatással fogadták Moszkvában, Amszterdamban, Párizsban, Tokióban, New Yorkban és a BBC Proms koncertjein Londonban.
Kamarazenészként olyan legendás művészekkel játszhatott együtt, mint Richter, Kremer, Rostropovich, Vengerov, Gutman, vagy a Borodin Vonósnégyes.
Megszámlálhatatlan felvétele közül a legemlékezetesebbek: Giya Kancheli Styx című műve a DG kiadónál, melyet Diapason d’Or díjjal, és Grammy jelöléssel jutalmaztak, Mozart Sinfonia Concertante felvétele Anne-Sophie Mutter, Brahms g-moll zongoranégyese Argerich, Kremer és Maisky közreműködésével, vagy éppen az Onyx kiadó számára készített – egyebek mellett – Sosztakovics kamaraszimfóniáit, Sztravinszkij és Prokofjev műveit tartalmazó felvétel, mely Grammy-díjat kapott. Ksenia Bashmet Ksenia Bashmet 1980-ban született Moszkvában. Ötévesen kezd érdeklődni a zene iránt, ami nem meglepő, hiszen zenész családban nevelkedett. Édesapja Yuri Bashmet, világhírű orosz brácsaművész és karmester, édesanyja hegedűművész. A világhírű Gnyeszin Intézet különlegesen tehetséges gyerekek számára létrehozott osztályában végez, majd a Moszkvai Állami Csajkovszkij Konzervatóriumban fejezi be posztgraduális tanulmányait, és szerez diplomát zongorakíséret és kamarazene szakon is. Több nemzetközi kamarazenei verseny díjazottja, 2004-ban elnyeri a ’Triumph’ ifjúsági díjat, 2010-ben a Legjobb zongorakísérő, három évvel később a Kiváló zenei kíséret különdíjakat a Nemzetközi ’Yuri Bashmet’ Versenyen. Rendszeres vendég neves fesztiválokon: Young Stars of the 21st Century, December Evenings of Sviatoslav Richter, Moszkvai Ősz, valamint Rolandseck (Németország), Tours (Franciaország), Verbier (Svájc), Tanglewood (USA) Elba (Olaszország) nemzetközi zenei fesztiváljain. Európában, Japánban, az Egyesült Államokban és Izraelben koncertezik, olyan művészek kamarapartnereként, mint Yuri Bashmet, Gidon Kremer, Natalia Gutman, Viktor Tretyakov. Részletes információ: www.auerfesztival.hu
  Galéria
  Jegynyomtatásról
Az emailben kapott jegyet nyomtasd ki, és vidd magaddal papíron. A színházak ugyanis így fogadják el a jegyed érvényesnek, és neked is így a legegyszerűbb és leggyorsabb!

Ha mégsem tudsz nyomtatni, ne aggódj, nem fogsz lemaradni az előadásról, a legtöbb színházunk valamennyire rugalmas ezügyben. Az általad választott színháztól még nem kaptunk pontos információt a jegynyomtatással kapcsolatban, így kérjük, náluk érdeklődj!
  Hogy tetszett?