Töltjük rögvest!
 
 
  Válassz jegyeket
  Add meg az adataid
  Fizess online
HANGVERSENY MOZART, HAYDN ÉS DVORÁK MŰVEIBŐL - VÁRDAI ISTVÁN - GORDONKA, VEZÉNYEL: LAWRENCE FOSTER
MÜPA - Müpa - Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem

Erre az előadásra ma nincsenek félárú jegyeink, nézd meg az aktuális darabokat a Főoldalon!

  Értékelés

(9.1 / 10) - 9 értékelés alapján
  Leírás
Az utóbbi évek egyik legsikeresebb fiatal magyar muzsikusát hallhatjuk a koncerten, Haydn az Esterházy udvari zenekar csellistájának írott, de csak 1951-ben felfedezett, rendkívül virtuóz gordonkaversenyében.

Az utóbbi évek egyik legsikeresebb fiatal magyar muzsikusát hallhatjuk a koncerten, Haydn az Esterházy udvari zenekar csellistájának írott, de csak 1951-ben felfedezett, rendkívül virtuóz gordonkaversenyében. Az 1985-ben született Várdai István 2007-ben a Moszkvai Csajkovszkij Versenyen harmadik helyezést ért el, a következő évben pedig első díjat nyert a Genfi Zenei Versenyen, valamint 2014-ben megnyerte a német rádió, az ARD szintén rangos versenyét. Rendkívül gyorsan lett nemzetközileg ismert és keresett művész, ma már a Kronberg Akadémia oktatója. A bécsi klasszikus triász másik tagja, a munka nélkül maradt Mozart – utóbb feleslegesnek bizonyult – álláskereső európai útján komponálta az izgalmas effektusokban gazdag D-dúr szimfóniát, Párizsban. Ennek megfelelően szokatlanul nagy zenekarra írt, a korabeli helyi közönség igényeit és elvárásait szem előtt tartva, ugyanakkor a maga sajátos módján, váratlan fordulatokkal megtréfálva őket, mozarti fityiszt mutatva nekik. A műsorban elhangzó másik szimfónia bő száztíz évvel később keletkezett: a kiforrott romantika szülötte, áradóan széles, éneklő, meleg dallamok, bensőséges líraiság, derűs optimizmus jellemzi, ebben más, mint szerzőjének jóval többször hallható Újvilág-szimfóniája. Az est karmestere visszatérő vendég a zenekar élén: az amerikai dirigens a Marseilles-i Opera zeneigazgatója és a lisszaboni Gulbenkian Zenekar tiszteletbeli karmestere, aki európai és tengerentúli zenekarokkal egyaránt rendszeresen dolgozik.

Mozart: Szimfónia D-dúr “Párizsi”, K. 297 Haydn: Gordonkaverseny D-dúr, op. 101 Dvořák:VIII. szimfónia G-dúr, op. 88 Lawrence Foster:karmester Várdai István:gordonka
  Stáblista
Gordonkaművész 
Várdai István 
  Jegynyomtatásról
Ezen az előadóhelyen a jegyed bemutathatod a mobilod kijelzőjén, vagy kinyomtatva, papíron.
  Cím
  Hogy tetszett?