1 Válassz előadást

2 Válassz jegyeket

3 Add meg az adataid

4 Fizess online
 Töltjük rögvest!
JÁTSSZUK AZT, HOGY... - ALMA
Bethlen Téri Színház - Színházterem
Ezt az előadást még nem értekelték elegen, az előadóhely többi programjának átlaga:
8.8 / 10
632 értékelésből
Erre az előadásra ma nincsenek félárú jegyeink, nézd meg az aktuális darabokat a   Főoldalon!
Szerelmek, vallomások, gyónás – szöveg, zene, tánc

A Jelenlét Színház, a Szkéné Színház és a Divadlo Thália Színház Kassa előadása Nagy András Alma című műve alapján Alma Schindler életéről, aki Gustav Mahler zeneszerző, Walter Gropius építész majd Franz Werfel író felesége volt, valamint Klimt, Kokoschka és Zemlinsky nagy szerelme. A szövevényes életű nő, aki számos rendkívüli férfi múzsája volt, a történet jelenében vár valakit, egy Papot, akitől megváltást remél, választ a kérdéseire…, paradox módon arra kérdésre is: “Mi a szerelem…?” Az előadás táncos, mozgásos elemei mellett nem kevés szöveget is tartalmaz. Nagy András Alma című darabjának részletei Sediánszky Nóra dramaturgiai munkájával kerültek a produkcióba.
Az előadás zenei szövetét Tóth Andor zeneszerző alkotta meg. Olykor klasszikus motívumok keverednek kortárs zenei művekkel rafináltan, de a fő zenei hangzást a különböző tempójú metronóm hangok adják. Az előadás fontos meghatározó eleme a mozgáson és a szövegen túl a vizualitás, mely Gadus Erika látvány-, díszlet-, jelmeztervező munkája.
A téma a zene, a képzőművészet, az építészet és az irodalom iránt érdeklődök figyelmét is felkelti, mert G. Mahler, A. Zemlinsky, G. Klimt, O. Kokoschka, W. Gropius és F. Werfel alakja is megidéződik a történet által, valamint a hit, a megváltás kérdéskörének paradoxonjai is megjelennek. Alma – Varga Lívia
Pap – Madarász Máté
hang: Kovács Géza
fény: Balogh Ondrej
technikai munkatársak: Podstránsky János, Kocsis József, Lejkó Bertalan
díszlet-, kellék-, jelmezkivitelező: Krempaská Enikő látvány-díszlet-jelmeztervező: Gadus Erika
dramaturg: Sediánszky Nóra
zene: Tóth Andor
rendező-koreográfus: Kántor Kata Külön köszönet: Tóbisz Titusz, Dégner Lilla
Támogatók: NKA, EMMI, Szkéné Színház, Divadlo Thália Színház, Kassa, Thália Színházi Társaság, Jelenlét Színház, OFF Alapítvány, Tempus Közalapítvány, XL PIXEL Kántor Kata pályáját a Győri Balett növendékeként kezdte. Számos magyarországi alkotóval, társulattal dolgozott táncosként, így: TranzDanz, Pataky Klári, Tünet Együttes, Természetes Vészek Kollektíva, Ladjánszki Márta, Réti Anna, Közép-Európa Táncszínház, Artus, Gemza Péter, Döbrei Dénes, Andaxínház, Dream Team, Még 1 Mozdulatszínház… 2004-ben elvégezte a Magyar Táncművészeti Főiskola koreográfus szakát, majd moderntánc pedagógus szakát. Koreográfusként tagja a Divadlo Thália Színház Kassa társulatának, koreografál színházi előadásokban, önálló alkotásokat is készít, melyek az általa alapított Jelenlét Színház előadásai.
Kántor Kata többször is fellépett már a Bethlen Téri Színház színpadán, s már mutatott be szóló előadást is a 2012-es Monotánc Fesztivál keretében. A többszörösen díjazott és más fesztivál meghívásokban is részesült ORIGO című táncelőadást. E darabhoz hasonlóan a 2014. októberében Kassán és Budapesten is bemutatott, Játsszuk azt, hogy… ALMA című előadás is egy rendhagyó szóló, de a szóló szerepet ez alkalommal egy színésznő – aki szintén a kassai Divadlo Thália színház tagja – Varga Lívia alakítja, s eképpen az előadásban a mozgás, tánc mellett a szöveg is nagyon domináns szerepet kap. Az ORIGOban a táncosnőt a színpadi történésekben is részt vevő négy zenész – a Bélaműhely zenekar – kísérte, e darabban a főhősnő vár valakit mindvégig, egy papot, aki mintha csak egy kísértet volna, egy alkalommal tűnik fel a színen egy szemvillanásra. Neki szól a gyónás, a vallomások életről-halálról, szerelemről… Az előadás hossza: 1 óra 50 perc.

Helyszín

Bethlen Téri Színház
Budapest, 1071, Bethlen tér 3.
Térkép
Ne használj papírt, ha nem szükséges! Az emailban kapott jegyeid — ha teheted — a telefonodon mutasd be. Köszönjük!