Töltjük rögvest!
 
 
  Válassz jegyeket
  Add meg az adataid
  Fizess online
MAGYAR FLÓDNI - KOVÁTS KRISZTA ÉS NYÁRY KRISZTIÁN ESTJE
Zsidó Művészeti Napok - Átrium Film-Színház

Erre az előadásra ma nincsenek félárú jegyeink, nézd meg az aktuális darabokat a Főoldalon!

  Értékelés

(7 / 10) - 1 értékelés alapján
  Leírás
Kováts Kriszta legutóbbi estjén (Budapest bámészko) Nádasdy Ádámmal és a Kováts Kriszta Kvintett-tel megidézte a múlt század Budapestjét, annak legendás alakjait és helyszíneit, dalban és prózában.

Ezt az estet kívánjuk folytatni, most Nyáry Krisztián segítségével és írásaival (Így szerettek ők, Igaz hősök), régi és új dalokkal, művészeket és hősöket megidézve. A zsidó és magyar kultúra úgy olvad össze ezekben a sorsokban, mint a flódni rétegei az ember nyelvén – elválaszthatatlanul.
 
Megidézzük  azokat, akikre büszkék vagyunk. Ők magukat hol egyszerűen magyarnak, hol magyarnak és (olykor kényszerűen) zsidónak vallva meghatározták a magyar kultúrát (pl. Molnár Ferenc, Karinthy, Örkény, Szerb Antal). Vagy azokat, akiket a Horthy rendszer gyilkolt meg zsidó származásuk miatt, bár ők magyarnak és katolikusnak vallották magukat (pl. Radnóti Miklós). És azokat, akik mentették őket (pl. Ocskay László) és akiket megmentettek (Kellér Dezső). És ha visszanézünk az időben, az egyik legnagyobb 48-as hősünk, Löw Lipót, a rámás csizmás rabbi, aki Veszprémben kihirdette a függetlenséget.
De a pesti vicc is a kultúránk része, ahogyan az operettek, a kuplék (Weisz Adél), a magyar nóták (Seress Rezső) és a kabarék is (Kellér Dezső, Alfonzó). És ki gondolná, hogy a Szép vagy, gyönyörű vagy, Magyarország!-nak, ami leginkább egy irredenta dalként lett ismert, két zsidó szerzője van és az egyik internálótáborban halt meg.
 
Kováts Kriszta: "Nagy öröm, hogy Nyáry Krisztián igent mondott, hogy élőben is meséljen, egymásnak átadva a szót és a dallamot. Először a Facebook-on olvastam a kedvenceimről tőle, aztán a könyveiben. Mindig nagyon érdekesen és láttatóan ír a hőseiről és  rögtön kiváncsivá tesz. Remélem a nézők is majd ezt az izgalmat érzik."
 
Ez persze egy óriási flódni-torta, amiből mi most csak szeleteket nyújtunk át:  szubjektíven és elfogultan.
 
Zenél a Kováts Kriszta Kvintett
 
Kováts Kriszta –szerkesztő-rendező
 
Ruttka Andrea – látvány
Weininger Gabi – film,
 
Mudráninecz János - világítás
A Kovátsműhely (www.kovatsmuhely.hu) és a
Zsidó Művészeti Napok közös produkciója A Zsidó Művészeti Napok további programjai: www.zsidomuveszetinapok.hu
  Stáblista
Énekesnő 
Kováts Kriszta 
  Galéria
  Jegynyomtatásról
  Cím
  Hogy tetszett?