Töltjük rögvest!
 
 
  Válassz jegyeket
  Add meg az adataid
  Fizess online
BILLY ELLIOT - A MUSICAL
Erkel Színház

Erre az előadásra ma nincsenek félárú jegyeink, nézd meg az aktuális darabokat a Főoldalon!

  Értékelés

(8.9 / 10) - 1274 értékelés alapján
  Leírás
Sir Elton John / Lee Hall: Billy Elliot – a Musical
Musical magyar nyelven, angol felirattal
14 év alatt nem ajánlott.


1984-et írunk. Angliában a bányászvárosokban felbolydult az élet: a sztrájkok korát éljük. A 11 éves Billy Elliot egy ilyen kisvárosban él. Apja és bátyja a sztrájkolók közt harcol a jobb megélhetésért, édesanyja meghalt. A fiú a családi hagyományt folytatva bokszedzésre jár, de nem való neki az erőszakos sport. Egy nap véletlenül tanúja lesz a lányok balettórájának és elvarázsolja a tánc.

Vajon egy kisfiú művészi tehetsége össze tudja-e hozni a családot és a város közösségét? Sikerül-e Billynek megvalósítani az álmait?
A musical-változat elkészítésekor a 2000-ben bemutatott mozifilm nyerő csapatához Sir Elton John csatlakozott. A világsikernek örvendő művet Magyarországon Szirtes Tamás non-replika rendezésében, Tihanyi Ákos koreográfiájával mutatjuk be. Valljuk, hogy a tánc és a zene mindenkié. A balett is.

A ”Billy Elliot – a Musical” előadása a Music Theatre International (MTI, 421 West 54th Street, New York, New York 10019 – tel.: (1) 212 541 4684, www.mtishows.com) különleges engedélye alapján, az általa rendelkezésre bocsátott engedélyezett anyagok felhasználásával jött létre.

A produkcióban közreműködő gyermekek felkészítésében az Opera partnere a Madách Musical Táncművészeti Iskola és a Magyar Táncművészeti Főiskola.

Kisebb szerepekben Barát Attila, Borka Dávid, Fillár István, Foki Veronika, Gáspár Samu, Hovanyecz Petra, Hrebenár András, Jenei Gábor, Kiss Zoltán, Kőrösi András, Mayer Szonja, Molnár Gyöngyi, Pál Zsófia.

Közreműködnek a Magyar Nemzeti Balett szólistái, továbbá a produkció tánckara és zenekara, valamint az Opera Énekkara és Gyermekkara.

A gyermekek felkészítésében részt vettek: Toldy Mária, Kovács Brigitta, Fehér Zsuzsanna, Jantyik Csaba, Murányi Tünde, Sárközi Gyula, Bacskai Ildikó, Szikora Boglárka, Kozlenko Zhanna, Jurányi Patrick, Szabó Zoltán Péter, Rusorán Gabriella.

Cselekmény

Az 1984-85-es bányászsztrájk idején, egy Easington nevű kis faluban lakik a kiskamasz Billy Elliot. Természetesen mindenki azt várja, hogy belőle is bányász lesz, mint a bátyjából, Tonyból, és az apjából és nagyapjából annak előtte. Szintén családi hagyomány a boksz. De egy edzés után Billy véletlenül tanúja lesz a lányok balettórájának, és magával ragadja a zene és a tánc. Titokban csatlakozik a csoporthoz, de csak a szintén „fura”, a nővére ruháit rendszeresen felpróbáló Michael nevű barátjával tudja megosztani ezt a titkot, hiszen saját családja úgy tartja, egy fiúnak a boksz való, nem a balett.

Billy tehetségesnek mutatkozik, és a balett tanár, Mrs. Wilkinson el szeretné vinni a Királyi Balettintézetbe felvételizni, de „lebuknak”. Amikor Billy apja számára kiderül, hogy fia a keservesen összekapart ötven pennyket boksz helyett balettra költötte, eltiltja a tánctól.

Közben a sztrájk egyre nagyobb indulatokat korbácsol. Rendszeressé válnak az összecsapások a bányászok és a rendőrök között. Tony, Billy bátyja az erőszakos megoldás híve. Bár apja próbálja lebeszélni, a fiú nem hallgat rá.
A karácsonyi összejövetel után Jackie Elliot, Billy apja véletlenül tanúja lesz, amint Billy a táncon keresztül fejezi ki őszinte érzelmeit. Megérinti a látvány és elmegy Mrs Wilkinsonhoz, hogy többet tudjon meg a meghallgatásról. Lehet, hogy kénytelen lesz az útiköltség miatt sztrájktörőnek állni, de ez sem tartja vissza. Végül a közösség adja össze Billy számára a pénzt, hogy eljuthasson Londonba. Még egy sztrájktörő felajánlását – bár nem szívesen - is elfogadják végül a gyerek kedvéért, és Jackie és Billy eljut Londonba.

Ez a történet egy kisfiúról szól, aki ki mer lépni a neki kijelölt térből a nagyvilágba, hogy kövesse a szíve parancsát és megküzdjön az álmaiért.

  Szereposztás
Mrs. Wilkinson 
Auksz Éva 
Mrs. Wilkinson 
Gallusz Nikolett 
Mrs. Wilkinson 
Ladinek Judit 
Apa 
Tóth Sándor 
Apa 
Németh Kristóf 
Apa 
Stohl András 
Nagymama 
Bencze Ilona 
Nagymama 
Csákányi Eszter 
Nagymama 
Hűvösvölgyi Ildikó 
Tony 
Borbély Richárd 
Tony 
Csémy Balázs 
Tony 
Fejszés Attila 
Anya 
Krassy Renáta 
Anya 
Simon Boglárka 
Mr. Braithwaite 
Mező Zoltán 
Mr. Braithwaite 
Ömböli Pál 
Mr. Braithwaite 
Ekanem Bálint Emota 
Odette 
Papp Zsuzsanna 
Odette 
Csokán Vivien 
Odette 
Kulikova Ksenia 
Herceg / Felnőtt Billy 
Lajti Gábor 
Herceg / Felnőtt Billy 
Szegő András 
Herceg / Felnőtt Billy 
Borsai German 
Rothbart 
Bajári Levente 
Rothbart 
Szakács Attila 
Rothbart 
Szigeti Gábor 
  Stáblista
Karmester 
Köteles Géza 
Karmester 
Silló István 
Zeneszerző 
Sir Elton John 
Szöveg- és dalszövegíró 
Lee Hall 
Eredeti rendezés 
Stephen Daldry 
Magyar szöveg 
Bárány Ferenc 
Magyar szöveg 
Puller István 
Rendező 
Szirtes Tamás 
Koreográfia 
Tihanyi Ákos 
Díszlet 
Szlávik István 
Jelmez 
Kovács Yvette Alida 
Világítástervező 
Madarász János (Madár) 
Szcenikus 
Szűcsborus János 
Hangmérnök 
Ditzmann Tamás 
Szteppkoreográfus 
Szikora Boglárka 
Balettmester 
Rujsz Edit 
Karigazgató 
Strausz Kálmán 
  Galéria
Kattints a képre a nagyításhoz!
  Jegybemutatásról
Az emailban kapott jegyeid — ha teheted — a telefonodon mutasd be.
Ne használj papírt, ha nem szükséges! Köszönjük!
  Cím
1087, II. János Pál pápa tér 30. Kattints ide a térkép megjelenítéséhez
  Hogy tetszett?