Töltjük rögvest!
 
 
  Válassz jegyeket
  Add meg az adataid
  Fizess online
TÁNCBA RAJZOLT MOZDULAT
Nemzeti Táncszínház - Hagyományok Háza

Erre az előadásra ma nincsenek félárú jegyeink, nézd meg az aktuális darabokat a Főoldalon!

  Értékelés
Ezt az előadást még nem értekelték elegen, az előadóhely többi programjának átlaga az alábbi:


(8.8 / 10) - 1059 értékelés alapján
  Leírás
Táncba rajzolt mozdulat A Hagyományok Háza és a Nemzeti Táncszínház gálája a költészet napján

A hagyományteremtés szándékával rendezi meg már másodízben a Hagyományok Háza és a Nemzeti Táncszínház költészetnapi ünnepi előadását. A műsor szellemiségét az ebben az évben kilencvenéves Kallós Zoltán erdélyi népzenekutató sok évtizedes gyűjtőmunkája eredményeképpen kiadásra került Balladák könyve jeleníti meg. Ez a mára ikonikussá vált gyűjtemény a magyar népi balladairodalom gyöngyszemeinek örökbecsű és nagyvonalú összegzése. Balladák, melyek hol szikrázóan szikárak, hol mély érzelmeket felkavaróak, hol szerelmesek, hol az elhagyatottság tükrei, hősiesek vagy emberiek, homályba burkolózók vagy csalafintán játékosak. Ezek a versbe szőtt gondolatok - mint történet eszenciák - varázslatos, néhol realista, máshol szürrealitásba hajló képi világukkal kiáltanak a mozdulatért. A mozdulatért, a táncért, mely a költészethez hasonlatosan „örökös kísérlete az önmagán túllépni, a végtelent megragadni vágyó embernek.” Az előadás a „táncba rajzolt mozdulat”, az énekelve mondott balladák megidézése mellett tovább nyitja a horizontot és nagyvonalúan idéz az orális népművészet rokon területeitől: a népdalok, népmesék, a historikus énekek világából is. Nagy László költőnk szavait magunkra formálva, hisz az előadás nem csak versben, zenében, dalban, de táncban „bujkáló” is egyben.
Szerkesztő–rendező: Mihályi Gábor Műsor: 1. Farkas András: Miképpen az Úr Isten Israelnek népét Egiptomból és hasonló képpen az magyarokat Szithiából kihoszta (részletek) - előadja Kátai Zoltán (4 perc) 2. Novák Ferenc: Kőműves Kelemen -  Simon Zoltán zenéjére, a Bihari János Táncegyüttes előadásában; szólót táncol: Pataki Lili, Szemán Barnabás (10 perc) 3. Magyarszováti népdalok – előadja Enyedi Ágnes (4 perc) 4. Szék városa - rendező koreográfus: Fundák Kristóf, alkotótárs: Fundák - Kaszai Lili, zenei szerkesztő: Nyitrai Tamás – előadja az Angyaföldi Vadrózsa Táncegyüttes (9 perc) 5. Miből van, az asszony? – előadja Kóka Rozália (5 perc) 6. Moldvai csángó népdalok – Kallós Zoltán gyűjtéséből – Virággyöngy Moldvai Csángó Énekegyüttes (8 perc) 7. Gyergyói ballada, lírai és táncdallamok. Enyedi Ágnes – ének; Salamon Soma – harmonika, furulya; Enyedi Tamás – cimbalom (7 perc) 8. Dulai Zoltán - Dresch Mihály - Mihályi Gábor - Juhász Zsolt: Puszták népe (részlet) (12 perc) 9. Szabó Dániel – Horváth Zsófia: Ess eső, ess… – Forrás Néptáncegyüttes (8 perc) 10. Tinódi Lantos Sebestyén: Eger vár viadalyáról való ének. História. (részletek) – előadja Kátai Zoltán (4 perc)
  Galéria
  Jegynyomtatásról
Ez emailben kapott elektronikus utalványt kinyomtatva és a pénztárban bemutatva fogod megkapni a jegyed.

Ha nem szeretnél, vagy nem tudsz nyomtatni, a Hagyományok Házában elég, ha az utalvány azonosítóját bemondod a pénztárban, vagy felmutatod a vásárláshoz használt bankkártyát.
  Cím
  Hogy tetszett?