Töltjük rögvest!
 
 
  Válassz jegyeket
  Add meg az adataid
  Fizess online
HAYDN: A MEGVÁLTÓ UTOLSÓ HÉT SZAVA
TOLNAY KLÁRI TEREM

Erre az előadásra ma nincsenek félárú jegyeink, nézd meg az aktuális darabokat a Főoldalon!

  Leírás
Joseph Haydn: A Megváltó utolsó hét szava a keresztfán

A délspanyolországi Cadiz városában van egy híres barlangtemplom, a Santa Cueva. Innen kapott felkérést Haydn egy zenekari mű megírására 1785-ben.
A felkérő levélben pontosan leírták számára a ceremóniát. A nagyhéti szertartás alatt fekete lepellel teljesen beborított, csupán egy lámpa fényénél megvilágított templomban délben bezárultak a kapuk, és megszólalt a muzsika.
A püspök a szószékre lépett, felolvasta a keresztre feszített Jézus első mondását, és elmondta arról gondolatait. Lejött a szószékről, és az oltár előtt hosszan térdre borult.
Ekkor csendült fel a meditatív zene, melynek alcímeként Haydn ezt fogalmazta meg: "Hét szonáta bevezetővel, s a végén földrengéssel."
A mű még Haydn életében a legismertebb és legtiszteltebb műve lett. 1787-ben elkészítette vonósnégyes- és fortepiano változatát, később énekszólamok hozzáadásával oratóriummá is kibővítette.

1. Bevezetés
2. Atyám, bocsáss meg nekik, mert nem tudják,
mit cselekszenek
3. Még ma velem leszel a Paradicsomban
4. Asszony, nézd: ő a te fiad...
5. Istenem, Istenem, miért hagytál el engem?
6. Szomjúhozom
7. Beteljesedett
8. Atyám, kezedbe ajánlom lelkemet
9. Földrengés

Takács Szilvia csembalóművész Győrött született. Zeneiskolai tanulmányai alatt több zongoraverseny és szolfézsverseny díjazottja volt. A zenei pályára való tudatos készülése már ebben az időben elkezdődött. A konzervatóriumot zongora és zeneszerzés szakon végezte el Győrben. 1986-ban diplomázott zeneelmélet - szolfézs szakon. 1993-ban férjével zeneiskolát alapított, melynek jelenleg is igazgatója.
1996-ban az első Magyarországon szervezett Régi Zene Nyári Akadémián Leon Berben-nél kezdte el csembalótanulmányait. Ezt követően több régi zenei kurzuson vett részt, ahol tanárai voltak: Spányi Miklós, Ketil Haugsand, Malcolm Bilson.
A budapesti Zeneakadémián Horváth Anikó osztályában 2008-ban szerzett kitüntetéses csembalóművész diplomát. 2006-tól folytatott fortepiano tanulmányokat. Részt vett több hazai kurzuson - ahol Spányi Miklós és Malcolm Bilson által mélyítette el fortepiano tudását. További tapasztalatgyüjtés végett Malcolm Bilson fortepiano kurzusán vett részt az Amerikai Egyesült Államokban Ithaca-ban a Cornell Egyetemen.
Zeneakadémai évei alatt megalapította a Clavier Duo együttest, mely a négykezes és kétcsembalós, illetve fortepianora írt művek bemutatását tűzte ki célul.
Közreműködője volt a Musica Profana régizenei együttesnek, a Marquise együttesnek, valamint rendszeres kísérője énekeseknek, hangszereseknek.
A 2010-es Csíkszeredai Régizenei Fesztivál énekkurzusának korrepetítora és 2010-től folyamatosan a Győri Reneszánsz és Barokk Hét keretein belül megrendezett kurzus csembaló- és fortepiano-tanára.
Rendszeresen játszik hazai és külföldi koncerteken szóló- és kamaraprodukciókban. 2012-ben kijutott a Japánban, Kofuban megrendezett 25. Nemzetközi Régizene Versenyre. Repertoárja a korabarokktól a klasszikus korig terjed. Kiemelten foglalkozik Haydn billentyűs műveivel, melyekből két szóló és három kamara CD-lemezt készített.
  Galéria
  Jegynyomtatásról
  Cím
1056, Budapesti Ward Mária Iskola, Irányi u. 3. Kattints ide a térkép megjelenítéséhez
  Hogy tetszett?