Töltjük rögvest!
 
 
  Válassz jegyeket
  Add meg az adataid
  Fizess online
ÁTLÁTSZÓ HANG ÚJZENEI FESZTIVÁL 2016: SCHATTENKLÄNGE / ÁRNYÉKHANGOK
Budapest Music Center - Budapest Music Center_

Erre az előadásra ma nincsenek félárú jegyeink, nézd meg az aktuális darabokat a Főoldalon!

  Leírás
A budapesti THReNSeMBle és a berlini KNM közös koncertje két klarinétra és két, egymáshoz képest negyedhanggal elhangolt zongorára.

Válogatás Georg Friedrich Haas, Charles Ives, Michael Jarrell, Mauricio Kagel, Kurtág György, Helmut Lachenmann, Bruno Mantovani és Ivan Wyschnegradsky műveiből. A fesztivál záródarabja Kurtág György Életút című műve, melyben két basset-kürt és két, egymáshoz képest negyedhanggal elhangolt zongora szerepel. Ehhez a darabhoz kapcsolódik finom szálakkal az este során elhangzó többi, egy vagy két klarinétra illetve negyedhangos zongorára íródott mű is. Az ember számára hallható hangok végtelen kontinuumát különféle korok és kultúrák zenei rendszerei sokféleképpen osztják kisebb egységekre. Ennek egy példája a nyugati kultúrában kialakult, az oktávokat egyenlő lebegésű 12 félhangra osztó hangolás, melyet kisebb nagyobb eltérésekkel például a zongora húrjai is használnak. Ennek a 12 hangnak a további felezésére épült az az elmélet, mely egymástól függetlenül az 1800-as évek első felében, Németországban és Szíriában is megjelent. Ez utóbbi írás a mai arab hangrendszer alapjait fekteti le. Zeneszerzők a múlt század elejétől kezdve többen is akadtak, akik a 24 részre osztott oktávot vették darabjaik alapjául. Ezek közül gyűjtöttünk össze olyanokat melyek két hagyományos azonban egymástól egy negyedhangnyi távolságra hangolt zongorára születtek, így biztosítva hozzáférést a hagyományos zongora hangjai között lévőkhöz. Az esten szereplő klarinétszólók és duók a hangszer új irodalmának fontos darabjai, mint például az árnyjátékot is használó Kagel-kompozíció, vagy a hangszeres technika és zenei esztétika szempontjából mérföldkőnek számító Lachenmann mű, a Dal Niente. Műsor: Charles E. Ives: Three Querter-tone Pieces
Georg Friedrich Haas: Trois Hommages – Hommage à György Ligeti
Mauricio Kagel: Schattenklänge
Helmut Lachenmann: Dal Niente
Ivan Wyschnegradsky: 24 Preludes, Op.22, részletek
Bruno Mantovani: Metal
Kurtág György: Életút Közreműködik: Theo Nabicht – klarinét
Horia Dumitrache – klarinét
Seleljo Irén – zongora
Kiss Péter – zongora
THReNSeMBle  
  Galéria
  Jegynyomtatásról
Az emailben kapott jegyet nyomtasd ki, és vidd magaddal papíron. A színházak ugyanis így fogadják el a jegyed érvényesnek, és neked is így a legegyszerűbb és leggyorsabb!

Ha mégsem tudsz nyomtatni, ne aggódj, nem fogsz lemaradni az előadásról, a legtöbb színházunk valamennyire rugalmas ezügyben. Az általad választott színháztól még nem kaptunk pontos információt a jegynyomtatással kapcsolatban, így kérjük, náluk érdeklődj!
  Cím
  Hogy tetszett?