Töltjük rögvest!
 
 
  Válassz jegyeket
  Add meg az adataid
  Fizess online
PÁSKÁNDI G.: VENDÉGSÉG
Klebelsberg Kultúrkúria - Színházterem

Erre az előadásra ma nincsenek félárú jegyeink, nézd meg az aktuális darabokat a Főoldalon!

  Értékelés
Ezt az előadást még nem értekelték elegen, az előadóhely többi programjának átlaga az alábbi:


(8.6 / 10) - 329 értékelés alapján
  Leírás
Történelmi dráma 2 részben Az Egri Gárdonyi Géza Színház vendégjátéka

A rendszerváltozás óta, attól a pillanattól kezdve, hogy erre egyáltalán sor kerülhetett... volna, a magyar kormányok párthovatartozásra való tekintet nélküli legnagyobb adóssága a magyar társadalommal (nemzettel-néppel) szemben a különböző ügynöklisták nyilvánosságra hozatala, közreadása. Ügynökök és tartótisztek, zsarolók és megzsaroltak élnek köztünk gondtalanul, megbújva, névtelenül ma is. Ezért rendkívül aktuális Páskándi Géza, 1995-ben elhunyt „kortárs” drámaírónk 1971-ben született filozofikus történelmi drámája, a Vendégség, mely Dávid Ferenc unitárius püspök 1578-ban történt elveszejtéséről, a besúgás fondorlatos természetrajzáról szól. Álljon itt kronológiai sorrendben három idézet a műből: Dávid Ferenc: 1. …„Nem furcsállod, hogy Blandrata és a fejedelem épp egy másik unitáriust tett mellém? Nem egy jezsuitát, vagy evangélikust, vagy kálvinistát? Azt akarta, hogy egy hiten belül áruljuk el egymást. Hogy unitárius unitáriust, testvér testvért figyeljen meg és jelentsen a katolikus Báthorynak.” 2. … „Azok kényelmetlenek az emberek számára, akiktől nem azt a választ kapják, amit ők szeretnének, amit ők már a lelkükben jó előre eldöntöttek. Azok kényelmetlenek az emberek számára, akik nem adnak nyugalmat, nem nyújtanak pihenőt a lelkiismeretnek, akik mindig kérdeznek, még akkor is, amidőn mindenki minden választ mindenre már megadott. Ezek a kényelmetlen emberek. Ezek sose ölnek, ezeket mindig megölik.” 3. … „Vendég voltál – a tudatomban. Én is vendég voltam a tiédben. És mindketten vendégek – Isten tudatában. Egyetlen vendégségünk ez.” A kedves néző döntse el maga, hogyan helyettesíti be a vallási felekezeteket, fejedelmet, orvos-papot, stb. nemzettársaink ma élő határon inneni és túli csoportjaival, egyedeivel.” Rendező: Blaskó Balázs  
  Szereposztás
Dávid Ferenc, unitárius püspök 
Kelemen Csaba 
Socino, vándor teológus 
Nagy András 
Blandrata György, a fejedelem embere 
Reiter Zoltán 
Dávid Ferenc veje 
Várhelyi Dénes 
Mária, szolgáló 
Nagy Adrienn 
Kapitány 
Siska Roland 
Katona 
Kobolák Balázs 
Katona 
Orbán Zsolt 
  Stáblista
Rendező 
Blaskó Balázs 
Dramaturg 
Blaskó Balázs 
Látvány 
Blaskó Balázs 
Jelmez 
Molnár Gabriella 
Szcenikus 
Bényei Miklós 
Zenei szerkesztő 
Blaskó Balázs 
Súgó 
Szecskó Andrea 
Ügyelő 
Hódosi Ildikó 
Rendező asszisztens 
Blaskó Zsófia 
  Galéria
  Jegynyomtatásról
Ez emailben kapott elektronikus utalványt kinyomtatva és a pénztárban bemutatva fogod megkapni a jegyed, amivel bemehetsz az előadásra.

Ha nem szeretnél, vagy nem tudsz nyomtatni, a Klebelsberg Kultúrkúriában elég, ha az utalványt bemutatod okostelefonon a pénztárban.
  Cím
  Hogy tetszett?