Töltjük rögvest!
 
 
  Válassz jegyeket
  Add meg az adataid
  Fizess online
MODERATO CANTABILE / ÁRNYAK ÉS VÁGYAK / CATULLI CARMINA
MÜPA - Müpa – Fesztivál Színház

Erre az előadásra ma nincsenek félárú jegyeink, nézd meg az aktuális darabokat a Főoldalon!

  Értékelés
Ezt az előadást még nem értekelték elegen, az előadóhely többi programjának átlaga az alábbi:


(8.8 / 10) - 1171 értékelés alapján
  Leírás
Szegedi Kortárs Balett: Árnyak és vágyak / Moderato Cantabile /Catulli Carmina

Moderato cantabile „Te vagy a folytatásom,
te vagy én magam, alattam.
Te. Nincs is a világnak
más változata,
mely a szívemen pihen,
nem érint így meg senki. Csak te. Te vagy a világ legdrágább formája,
veled vagyok otthon,
te vagy az otthonom.
Nélküled távol vagyok,
hogy mitől távol, nem tudom,
de messze-messze.
Kicsit piszkos a világ tőled távol,
igazi énedtől.”
(Mariangela Gualtieri) A Moderato cantabile a szenvedélyről szól, a hiányról; az érzelmi életet idézi fel, a szerelemről próbál mesélni anélkül, hogy beteljesítené, pusztán kirajzolja az alatta megbúvó térképet. A színpadon szoba - téren és időn kívül -, mely meghatározott, állandó minták szerint létezik. A figurák ebbe a térbe érkeznek, a „máshol levés” terébe, ahol kitörölhetetlen nyomot hagynak maguk után: különböző ösvényeken indulnak el, melyek barázdanyomain a szabadság terei sejlenek fel, ha mégoly illuzórikus és illékony formában is.

Árnyak és vágyak

A tehetetlenség törvényét Isaac Newton fogalmazta meg Philosophiæ Naturalis Principia Mathematica című munkájában, és Newton első törvényeként ismerjük. Ez kimondja: minden test nyugalomban marad vagy egyenes vonalú egyenletes mozgást végez mindaddig, míg ezt az állapotot egy másik test vagy mező meg nem változtatja. Stephen King „minden mindennel kapcsolatban van” elve alapján a fizikából kiragadva ezen törvény alkalmazható az élet és a sors kapcsolatára. Ez a tehetetlenség hat az emberi életre is, a történéseket, legyenek azok jók vagy rosszak, sorsunk irányítja. Az Árnyak és vágyak azt mondja el a tánc nyelvén, hogy bármennyire is úgy érezzük, mi vagyunk életünk igazi irányítói, ez csak öntelt képzelgés. Valójában csak árnyékként követjük egy felfoghatatlanul óriás intelligencia terv szerint működő gépezetének akaratát. Mindössze arra kaptunk esélyt, hogy a velünk zajló történéseket felfogjuk, értsük, értelmezzük. Nem mi vetünk árnyékot a világra, hanem mi magunk vagyunk a világra vetett árnyék, amely vágyai delíriumában tehetetlenül követi az események alakulását.

Catulli Carmina

Carl Orff a lírai költészet egyik legjelentősebb ókori alakja, Catullus verseire építette művét. Catullus szenvedélyes, nem ritkán pajzán verseket írt a férfi-nő kapcsolatról, szerelemről, testi vágyakról, lelki hevületről. A Catulli Carmina lendületes, játékos zenei nyelvet használ az olykor sikamlós téma megjelenítésére, a táncjáték pedig vicces, mi több, pikáns, frivol stílusban avat be a két nem közötti vonzalom rejtelmeibe. Bohózat a megtermékenyülés rítusáról.

A Szegedi Kortárs Balett és a Nemzeti Táncszínház közös produkciója.

Médiatámogatók: Rádió88, Marie Claire, Kultura.hu, Táncélet.hu, Délmagyarország

Támogatók: Szeged Megyei Jogú Város Önkormányzata, Szegedi Nemzeti Színház, Emberi Erőforrások Minisztériuma, Nemzeti Kulturális Alap, Novotel Hotel - Szeged, CE Glass Company, Slim City - Szépség és egészség, Cool Service - Szeged, Busz Travel - Császár József, Hétkávézó, Kortárs Balettért Alapítvány Rendező: Nemzeti Táncszínház  
  Galéria
  Jegynyomtatásról
Ezen az előadóhelyen a jegyed bemutathatod a mobilod kijelzőjén, vagy kinyomtatva, papíron.
  Cím
  Hogy tetszett?