1 Válassz előadást

2 Válassz jegyeket

3 Add meg az adataid

4 Fizess online
 Töltjük rögvest!
AZ EGRI GÁRDONYI GÉZA SZÍNHÁZ VENDÉGJÁTÉKA: GÖRGEY
Új Színház - NagyszínpaD
Ezt az előadást még nem értekelték elegen, az előadóhely többi programjának átlaga:
8.3 / 10
4407 értékelésből
Erre az előadásra ma nincsenek félárú jegyeink, nézd meg az aktuális darabokat a   Főoldalon!
Görgey Gábor: Görgey - dráma. Az Egri Gárdonyi Géza Színház vendégjátéka.

GÖRGEY ARTÚRRÓL Régi adósságomat törlesztem ezzel a drámámmal. Betöltve a nyolcvanat, írói aktivitásom birtokában, húszegynéhány színdarabbal a hátam mögött úgy éreztem, tartozom az általam is megfogalmazott történelmi igazságnak e dráma megírásával. A történettudomány objektív és politikai kurzusoktól független, tisztességes része már kellőképpen a helyére tette a szabadságharc árulójaként megbélyegzett, megrágalmazott fővezér szerepét. Aki nem vesztett csatát soha, de a túlerő reménytelenségének küszöbén Kossuth minden hatalmat átadva neki, rábízta a világosi szomorú vég lebonyolítását. Majd elsőként elmenekült az országból. És elsőként nevezte Görgey Artúrt, immár külföldről, árulónak.
Sajnos a politika, és sok évtized kötelező iskolai doktrínája több generáción keresztül sulykolta az áruló Görgey Artúr torzképét, mely még ma is százezrek tudatában él. A történészek, és néhány irodalmi alkotás igazságtétele mellett nekem is kötelességem volt a színház közönségformáló erejével beleszólni e történelmi perbe. Egy rossz nemzeti mítoszt oszlató kemény történelmi szembenézés, melyre sajnos kevéssé vagyunk hajlamosak e hazában.
De nem hiányzik a buffó - vonal sem. A téma komoly drámaiságát - mint általában minden darabomban -itt is átszövi az irónia. Görgey Gábor író Görgey Artúr tábornok személye, a nevéhez kapcsolódó világosi fegyverletétel, az 1848-49-es forradalom- és szabadságharc nemzeti gyászba fordulásában neki tulajdonított szerep, az „ítélet, vagy felmentés” ma is ellentmondásokkal teli. Van-e értelmes önfeladás? Lehet-e, kell-e vállalni a felelősséget az utolsó magyar hadsereg megsemmisüléséért, vagy a talán még lehetséges, de jóval távolabbi jövő életlehetőségét kell-e választani? Van-e vállalható kompromisszum?
A döntés egyszemélyi felelősség. Görgey Artúr honvéd tábornok döntött.
A döntés megítélése, pro és kontra, máig ható vita tárgya. Több analógia ismert azóta történelmünkben. 1919 és az azt követő események….1945,….1956… Megtorlások, kitelepítések, ellehetetlenített élethelyzetek - kontra élni akarás, életben maradás, megélhetés, karrier. Magyarázatra, feloldásra, feloldozásra váró tragikus életpéldák.
Görgey Gábor drámája mélyen átélhető, emberi feleletet ad. Blaskó Balázs rendező  

Szereposztás

Görgey Artúr Kelemen Csaba
Joskó, veterán huszár Balogh András
Terka, házvezetőnő Nagy Adrienn
Terka, házvezetőnő Bodor Németi Gyöngyi
Anya Dimanopulu Afrodité
Perczel Mór Tunyogi Péter
Andrássy Norbert Nagy András
Széchenyi István Várhelyi Dénes
Kossuth Lajos Blaskó Balázs

Stáblista

Rendező Blaskó Balázs
Díszlet Bényei Miklós
Jelmez Molnár Gabriella
Ügyelő, súgó Szecskó Andrea
Rendező asszisztens Blaskó Zsófia

Helyszín

Új Színház
Budapest, 1061, Paulay Ede utca 35.
Térkép
Ne használj papírt, ha nem szükséges! Az emailban kapott jegyeid — ha teheted — a telefonodon mutasd be. Köszönjük!