1 Válassz előadást

2 Válassz jegyeket

3 Add meg az adataid

4 Fizess online
 Töltjük rögvest!
L1DANCEFEST 2015 - J.VIŇARSKÝSKOK!S.ŽILINA-ZÁRIEČIE(SK): XIRA; J.VIŇARSKÝSKOK!:THE LAST STEP BEF
MU Színház - Színházterem
Ezt az előadást még nem értekelték elegen, az előadóhely többi programjának átlaga:
8.4 / 10
643 értékelésből
Erre az előadásra ma nincsenek félárú jegyeink, nézd meg az aktuális darabokat a   Főoldalon!
L1danceFest 2015 jaro viňarský & SKOK! & Stanica Žilina-Záriečie (SK) XIRA jaro viňarský & SKOK! (SK) THE LAST STEP BEFORE

Az L1 Egyesület nem hivatalosan 1998-ban, hivatalosan pedig 2002-ben alakult meg. Csoportunk nagyon különlegesnek számított a demokratikus munkamódszereknek hála. Kilenc év elteltével úgy döntöttünk, hogy változatunk. Más (és főként kortárs) művészeti területekről hívtunk alkotókat, azt gondoltuk, hogy ez elősegíti a kölcsönös tisztelet növekedését és a fókuszok kiélesedését, s közben korszerűek maradunk és nyitottabbakká válunk az új ötletekre.
Az egyesület elsődleges tevékenysége már a kezdetektől egy évenként jelentkező, kortárs táncfesztivál, az L1danceFest megszervezése volt. Azt vettük észre, hogy egyre növekszik az érdeklődés az olyan tevékenységek iránt, amelyekben az emberek részt vehetnek és kreatív módon közreműködhetnek. Korábbi tapasztalataink mindegyike arra tanított minket, hogy észrevegyük, fokozódó szükség van elkötelezettebb, elevenebb és együttműködésen alapuló új projektekre. Ezek a jövőbeli tevékenységeink mozgatórugói. 2011-től az L1 Egyesület egyre inkább az interdiszciplináris művészeti területek és átmeneti műfajú kísérletek iránt érdeklődik. Ezért szeretnénk eltérő háttérrel rendelkező művészek számára lehetőséget teremteni arra, hogy a fesztiválon bemutathassák munkáikat bármiféle tematikus fókusz nélkül. Az előző évekhez hasonlóan az L1danceFest elkötelezett a kulturális sokszínűség, a határátlépés ereje és a korlátokon átívelő kísérletek iránt. Minden lehetséges. Egyszerűen csak kíváncsiak vagyunk az emberi kreativitásra és újító erejére. A technológia is fontos, de csak a mögötte álló emberrel együtt. Kulcsszavaink: művészek mobilitása; tapasztalatok cseréje és az aktuális művészeti áramlatok mérlegelése; élénk együttműködésben való részvétel; közelebb kerülni egymáshoz; és megadni magunknak a lehetőséget arra, hogy LÁSSUK, ELFOGADJUK és TISZTELJÜK EGYMÁST!

“...szeretném mindenképpen az L1 Egyesület által rendezett L1danceFest fesztivál fontosságára felhívni a figyelmet. Magyarországra szinte egyedül a Trafó tud nemzetközi táncprodukciókat rendszeresen meghívni. Ezt nem tartom egészségesnek. Éppen ezért fontos számomra, hogy ez az állapot fellazuljon. Fontos ez a fesztivál, mert másfajta szemléletű munkákat is elérhetővé tesz. Fontos, mert olyan munkák is eljutnak a magyar közönséghez és a szakmához, amelyek más esztétikában és nyelvezetekben hisznek. Fontos, mert értékes szakmai kapcsolatokat épít ki a hazai és a nemzetközi táncélet szereplői között. Fontos, mert ezt a fesztivált már jegyzik a világban. Fontos, mert olyan művek is láthatóak, amelyek olyan intimitást igényelnek, amit a Trafó színpada nem tud biztosítani.
Remélem ez a felsorolás elég ahhoz, hogy egy jó kezdeményezés fontosságát aláhúzza minden szakember számára.
Tisztelettel, és remélem ismét mehetek előadást nézni.”
Szabó György (2015)

Főszervező: L1 Egyesület
Művészeti vezető és programkoordinátor: Ladjánszki Márta
Fordítás és interjúk: Sándor Zita (L1-rezidens 2015, KÖM-tag, EMMI F. V. Ösztöndíj 2015), Bálint Orsolya (L1-tag, KÖM-tag)
Házigazdák: Kovács Noémi Anna, Varga Zsolt (L1-tagok)
Talking through V4+ beszélgetések vezetője: Bálint Orsolya
Sajtómunkatárs: Vég Szilvia
Fő technikus: Payer Ferenc
Fő dokumentáció: Lajti Balázs, Szabó Roland, KNI
Grafika: Korolovszky Anna
Külön köszönet: Harmati Ágota, Lucky Trimmer, Machol Shalem Dance House
Fő támogatók: L1 Egyesület, EMMI, NKA
Együttműködő partnerek: Budapesti Olasz Kultúrintézet, Dán Királyság Nagykövetsége Magyarország, Francia Intézet Budapest, Japán Alapítvány Budapest, Szlovák Intézet Budapest
Művészeti együttműködő partnerek: Manier Salon, Molnár Márk, Romani, TiCCi Rockabily Clothing
Médiatámogatók: fidelio, táncélet.hu, színház.hu

Egyes előadások támogatói: Lucky Trimmer, SÍN Kulturális Központ, Kontakt Budapest Stúdió, Artus, Filter, Új Előadóművészeti Alapítvány, Bécs Város Kulturális Osztálya, MA 7 (Bécs), Rental Film Tech, Kino Lucerna, Család. és Gyermekügyi, Ifjúsági, Kulturális és Sportminisztérium Észak-Rajna–Vesztfáliában, Köln városa, Észak-Rajna–Vesztfália Művészeti Alapítvány, RheinEnergie Stiftung Kultur, Szlovák Köztársaság Kulturális Minisztériuma, Foundation Intenda, Skok! (SK), Novy Priestor (SK), Stanica Zilina Zariecie (SK), Zahrada Centrum (SK), Kredance (CZ), Alta Studio (CZ), Derida Dance (BG), Honey Ramka (USA), Európai Unió Kultúra (2007-2013) keretprogramja, a San Franciscó-i RAW, a Berkeley-i The Foundry jaro viňarský & SKOK! & Stanica Žilina-Záriečie (SK): XIRA

Ha a tudatod egy olyan skálán jeleníthető meg, mely egy belső vagy privát öntudattól egy külső, térben kiterjedt öntudatig terjed, akkor hol van a másokkal való kapcsolat kialakításának lehetősége? XIRA – két ember egy közös pillanata az emlékek tárházában, mikor visszatekintenek, hogy felülvizsgálják első találkozásuk testi valóságát
XIRA – egy szokatlanul bensőséges viszony dokumentációja XIRA – egy olyan emberi lény öntudata, akinek a társadalom nem határozta meg a nemét

Ez a munka egy találkozási pont és meghívás arra, hogy megnézzük Soňát és Matthew-t és egymást különböző nézőpontokból, melyek közül egy teljesen nélkülözi a szavakat, a jelentést, a történetet és az érzelmet. Ez egy nő. Ez nem egy nő. Ez egyaránt egy nő és nem egy nő. Ez sem egy nő, sem nem egy nő.

A SKOK! (JUMP!) nonprofit szervezet, mely elsősorban a fizikai művészetekre összpontosít – kortárs táncra, a fizikai színházra és más, a testek munkáján alapuló színházi formákra. 2011-ben alakult meg. Elsődleges céljuk, hogy feltérképezzék a szlovák fizikai művészeti szcénát, és hogy növeljék a közönség érdeklődését e művészeti forma iránt, melyre szerintük nem fordítanak elegendő figyelmet.

A SKOK! olyan tevékenységeket szervez, melyek célja a fizikai művészetek helyzetének javítása a cseh és a szlovák kulturális életben, illetve a külföldön történő bemutatkozás, kutatás és alkotás körülményeinek fejlesztése. Főként a fizikai művészetek iránti érzékenység elmélyítésében érdekeltek, ezért informális oktató tanfolyamokat, kurzusokat is kínálnak a nyilvánosság számára. Az intézményhez kötődik a WorkshoW, mely a művészek munkája és a közönség között igyekszik közvetlen viszonyt kialakítani olyan tevékenységek segítségével, melyek a művészekkel és alkotó munkájukkal való kapcsolatba kerülést teszik lehetővé (ilyenek például az előadásokat követő beszélgetések, a „Showing”-ok). Az alkotófolyamat több szakaszában, akár a premier előtt is biztosítanak lehetőséget arra, hogy a közönség részt vegyen az alkotásban.

Koreográfia: Jaro Viňarský a táncosokal együttműködve
Tánc: Soňa Ferienčíková & Matthew Rogers
Fény: Tomáš Morávek
Grafika: Peter Dlhopolček
Zene: Janek Schaefer / EP

Támogatók: Szlovák Köztársaság Kulturális Minisztériuma, Foundation Intenda, Szlovák Intézet Budapest
www.physicalarts-sk.com

jaro viňarský & SKOK! (SK): The Last Step Before
rövid történet a gravitáció szükségességéről

Egy történet az ember számtalan repülési kísérlete közül. „Hősünk” hosszasan foglalkozik a tovarepülés gondolatával, egy meghatározhatatlan, de alapvetően fontos cél felé. A cél elérésére számos kísérletet tesz, különféle módokon. Mégis úgy tűnik, mintha hősünk mindig egy helyben toporogna, és nem sikerülne eljutnia sehová. Nem ismeri fel, hogy álma elérésének legnagyobb akadálya saját képzelete, mely egy emberek számára elérhetetlen dologról gyárt illúziókat. De megvan benne a folytatáshoz szükséges bátorság, továbbra is rendíthetetlenül hisz abban, hogy bizonyos feltételek teljesülése esetén el tudja érni a lehetetlent. Végül épp ez az óriási bátorság segít neki a saját képzelete falainak áttörésében és a megvilágosodás elérésében.
A darab az előadó és a színpadi fények közötti rendkívüli szoros kapcsolaton alapul.

Sazka Díj a „táncban elért felfedezésekért” és közönségdíj a Cseh Tánc Platformon (Prága) – 2006

„A rövid szóló a szó szoros értelmében lélegzetelállító, meglepő; a mélyen lapuló, legrejtettebb érzelmeinket húzza elő belsőnkből, az elfojtott ösztönök szavakkal kifejezhetetlen tartományából. Miután véget ért, és az egész terem sötétségbe merült, beszédes csend következett, s csak később tört ki a taps.” (The Slovak Spectator, November, 2012)

Jaro Viňarský 1978-ban született Szlovákiában. Balett-koreográfiát tanult a pozsonyi Zene- és Színházművészeti Akadémián, Szlovákiában, és koreográfiát a prágai Előadó-művészeti Egyetemen, Csehországban. 1998 óta táncosként, előadóként és koreográfusként számos szlovák és külföldi művésszel dolgozott együtt (pl. táncfilm készítésén), valamint együtműködött a lengyelországi Grotowski Intézettel. Workshopokat is tart, főként nem profi táncosok számára. Jaro számos díjat kapott, beleértve a Jarmila Jeřábková-díjon elért második helyezést Prágában, 2001-ben és 2003-ban a Sorton, illetve a Tea Never Brewed című produkciókért. 2006-ban a közönségdíjat és a „táncban elért felfedezésekért” a Sazka díjat is neki ítélték a The Last Step Before munkájáért a Cseh Tánc Platformon.
2011-ben Jaro megalapította a SKOK! non-profit szervezetet, mely a kortárstánc és a fizikai színház szlovákiai fejlődésén dolgozik. A más művészekkel együtt tartott workshopok témái között találjuk a következőket: csoportmunka, partnerség, tánc és tér, tánc és dinamika, forma és tartalom a mozgásban, tánc és cirkusz az előadásban, Alexander-technika és a Feldenkrais-módszer, mozgás és hang, Merce Cunningham – kompozíciós technikák, improvizáció és kompozíció, fény a táncelőadásokban.

2004 óta szorosan együttműködik Karine Ponties belga koreográfussal és együttesével, a Dame De Pic cie-vel (a Mi Non Sabir, a Holeulone, a Humus Vertebra és a Havran című előadásokban).
2013-ban Jaro elnyerte a The Bessies, The New York Dance and Performance Awards legjobb előadásért járó díját Pavel Zustiak Palissimo Bastard című darabjával, a La MaMa Moves! Dance Festivalon.
„Jaro egy villámcsapásnyi energianyaláb, aki egyaránt képes a tökéletes nyugalom és a kirobbanó fizikaiság megjelenítésére; minden pillanatot szívfacsaróvá, élessé és jelentőssé tesz.”

Ötlet/Koreográfia/Előadó: Jaro Viňarský
Együttműködők:
Fénytervező: Pavel Kotlík
Fény: Tomáš Morávek, Katarína Ďuricová
Jelmezek: Ondrej Bederka, Marek Žitník
Zene: A silver Mt. Zion, Artango

Köszönet Karine Ponties-nek a szóló elkészítése előtti és közbeni szakmai és személyes támogatásáért és azért is, hogy az általa koreografált és a Dame de Pic / Karine Ponties cie által bemutatott Holeulone című produkció készítése közben keletkezett, fel nem használt mozgásanyag felhasználását lehetővé tette számomra.
Támogató: Jarmila Jeřábková-díj, 2003, Szlovák Intézet Budapest
www.physicalarts-sk.com

Helyszín

MU Színház
Budapest, XI., Körösy József u. 17.
Térkép
Ne használj papírt, ha nem szükséges! Az emailban kapott jegyeid — ha teheted — a telefonodon mutasd be. Köszönjük!