Töltjük rögvest!
 
 
  Válassz jegyeket
  Add meg az adataid
  Fizess online
MÓRICZ: A BOSZORKÁNY
Klebelsberg Kultúrkúria - Színházterem

Erre az előadásra ma nincsenek félárú jegyeink, nézd meg az aktuális darabokat a Főoldalon!

  Értékelés
Ezt az előadást még nem értekelték, az előadóhely többi programjának átlaga az alábbi:


(8.7 / 10) - 316 értékelés alapján
  Leírás
Móricz Zsigmond: A boszorkány A marosvásárhelyi Spectrum Színház előadása.

A dráma vezérfonala a világszép Báthory Anna és Bethlen Gábor fejedelem szerelme egy olyan korban, ahol politikai intrikák, állandó háborúskodások, hitviták, érdekházasságok döntenek Erdély sorsa felől. Túl a történelmi tényeken és a keringő legendákon, a szerző itt két nagyon erős egyéniség küzdelmére helyezi a hangsúlyt. Báthory Anna, a világszép, de minden társadalmi konvenciót mellőző fejedelmi dáma az Erdély-trilógiában gonosz, csábító és megrontó asszonyként szerepel. A darabban Anna nem erkölcstelen nő, akit föltétlenül el kell ítélni, hanem inkább az a fajta vadóc, titkokat kereső, független, szabad, öntörvényű asszony, aki ismeri a gyógyító füveket, virágénekeket dúdolgat, nem jár templomba, és a társadalmi kapcsolatokat is másként értékeli, mint kortársai, akik emiatt gyűlölik és boszorkánynak nevezik. Bethlen Gábor fejedelem iránti szerelme őszinte, mindent elsodró szenvedély, míg korábbi kapcsolatait sőt még a házasságait sem vette komolyan. De nem tudni, hogy a fejedelem érzelmei őszinték-e, vagy csak Anna vagyonát akarja, amire nagy szüksége van a hadviselés szempontjából. Annát ismét a politika oltárán akarják feláldozni. Boszorkányperbe fogják. Ítélkeznek felette. Megmenti-e a szeretett férfi, vagy valami boszorkányos praktikával szabadul a börtönből? – erre próbál választ adni az előadás. Miért tartják boszorkánynak, elítélendő személynek azt, aki nem fogadja el gondolkodás nélkül a társadalom sokszor formális szabályait, ráerőltetett hazugságait, miért mutat rossz példát az, aki más, mint a többi, aki meg akarja fejteni a titkokat, aki csak azt az igazságot fogadja el, amit a saját lelki szűrőjén átenged. Ez a fajta szabadság szembekerül a mindenkori hatalommal, de a hatalom fő képviselője, a „nagy” fejedelem éppen az igazságkereső boszorkányba szeret bele,aki a lelkét is eladná a szerelemért. A fejedelem is el kell adja a lelkét a hatalomért? Miért nem fér össze igazság és hatalom? A hatalom vagy a szerelem rabjának rosszabb lenni? A hatalom csak akkor tudja megvédeni, ha elengedi. Mindennapi emberi kapcsolatra vonatkoztatva a dráma a hűségről szól, a társról, aki a párja álmainak és életének őrzője még akkor is, ha ez hálátlan vállalásnak tűnik. Szereplők: Báthory Anna: Magyari Izabella A Fejedelem: Kovács Károly A Fejedelemasszony: Badics Petra/Nagy Beáta Jósika Zsigmond: Kinda Szilárd Püspök: Szélyes Ferenc Banya: Szász Anna zene: Könczei Árpád koreográfia: Benő-Barna Zsolt, Kinda Boglárka jelmez: Szélyes Andrea díszlet: Török Viola fény és hang: Incze Róbert Rendező: Török Viola A produkció időtartama 1 óra 20 perc, szünet nélkül.
  Galéria
  Jegynyomtatásról
Ez emailben kapott elektronikus utalványt kinyomtatva és a pénztárban bemutatva fogod megkapni a jegyed, amivel bemehetsz az előadásra.

Ha nem szeretnél, vagy nem tudsz nyomtatni, a Klebelsberg Kultúrkúriában elég, ha az utalványt bemutatod okostelefonon a pénztárban.
  Cím
  Hogy tetszett?