Töltjük rögvest!
 
 
  Válassz jegyeket
  Add meg az adataid
  Fizess online
A FENYVESI ARADY-VILLA TÖRTÉNETE
Művészetek Háza Gödöllő - Művészetek Háza Gödöllő, Akadémia

Erre az előadásra ma nincsenek félárú jegyeink, nézd meg az aktuális darabokat a Főoldalon!

  Értékelés
Ezt az előadást még nem értekelték, az előadóhely többi programjának átlaga az alábbi:


(9.0 / 10) - 4 értékelés alapján
  Leírás
A fenyvesi Arady-villa története – A századforduló feltörekvő polgárságának nyomában: Dr. Boda Anikó előadása.

Az előadás a Királyi Váróban kerül megrendezésre! A gödöllő-máriabesnyői Arady-villa eredeti építtetője, Garán Dániel 1890-ben vásárolta meg a területet, s az építkezés több éven át tartott. A földszint építésekor néhány helyen eltértek az alul kialakított boltíves borospince eredeti alaprajzától, azaz valószínűleg a terv többször is módosult, és így nyerte el az épület a mai, eklektikus arculatát.

Rövid történet
A villa 1922. május 15-én került dr. Eperjessy József tulajdonába, de hét évvel később, 1929. október 23-án, az Arady család vásárolta meg. Ettől a naptól kezdve a villa története összefonódik az Arady családéval. Vitéz Arady István a Kassa melletti Prakfalváról származott. Apja, Arady János a korszak híres prakfalvi vasöntödéjének igazgatója. Számos kohászati találmánya, új eljárásai a Monarchia elismert szakemberévé tették. Az öntödéjében sok remek szobor is készült, többek között Arady irányításával öntötték ki a Hősök terének közepén álló oszlop tetején álló angyalt. Fia, Arady István katonai pályára lépett, s mint Horthy Miklós tábornoka kapott vitézi címet. Trianon után a család a csonka Magyarországra menekült, s Gödöllőn telepedtek le. A II. világháború alatt a villa a 28 éves ifj. Arady Istvánra szállt, s annak néhány esztendővel ezelőtt bekövetkezett haláláig a család tulajdonában maradt. A villát dr. Boda Anikó festőművész és családja az örökösöktől vásárolta meg, majd szakemberek bevonásával több éven át tartó helyreállítással varázsolta újjá.

Rekonstrukció
A villa sarokrizalitos, tornyos, s eredeti nyílászárói változatos formájúak és díszítésűek (félkörívesek, zsalugáteresek, stb) Eklektikus oromfala, a tetőterasz balluszteres mellvédje, valamint csúcsos fedésű neogótikus tetőterasza, továbbá a klinkerborítás és a burkolatdíszítések változatossága teszik architektúráját igazán izgalmassá.

Kívül és belül az eredeti elemek megtartásával, illetve pótlásával történt a példaértékű felújítás, melyért a Város- és Faluvédők Szövetsége (Hungaria Nostra) 2014-ben Podmaniczky-díjjal tüntette ki dr. Boda Anikót. Az Arady-villát körbefogó birtok történetét 1795-ig sikerült feltárniuk az új tulajdonosoknak. Az épületet ábrázoló régi fotók alapján kezdték meg a tervezést, majd a kivitelezést. Ez utóbbi speciális szakmunkát igényelt, amihez a műemléképületek építésében, felújításában jártas, a régi építészeti technológiákat kiválóan ismerő szakemberekre volt szükség, mint például Nagy András építészmérnök-statikusra. A 120 esztendős épület három éves munka eredményeként nyerte vissza „eredeti” állapotát, ezután pedig – régi fotók alapján – a kertrekonstrukció is megtörtént, igaz, ezt ma már nem lehet eredeti állapotába visszaállítani, mivel az egykor hatalmas terület ma nem alkot egységet.    
  Galéria
  Jegynyomtatásról
Az emailben kapott jegyet nyomtasd ki, és vidd magaddal papíron. A színházak ugyanis így fogadják el a jegyed érvényesnek, és neked is így a legegyszerűbb és leggyorsabb!

Ha mégsem tudsz nyomtatni, ne aggódj, nem fogsz lemaradni az előadásról, a legtöbb színházunk valamennyire rugalmas ezügyben. Az általad választott színháztól még nem kaptunk pontos információt a jegynyomtatással kapcsolatban, így kérjük, náluk érdeklődj!
  Cím
  Hogy tetszett?