Töltjük rögvest!
 
 
  Válassz jegyeket
  Add meg az adataid
  Fizess online
BUDAPEST KLEZMER BAND KONCERT - 25 ÉV - 25 KONCERT
Zsidó Kulturális Fesztivál - Dohány utcai zsinagóga

Erre az előadásra ma nincsenek félárú jegyeink, nézd meg az aktuális darabokat a Főoldalon!

  Leírás
A nyitó koncert mindig ünnep, s mivel ünnepelhetnénk szebben, ha nem a hagyománnyal, azzal a zenével, amely oly sokunknak okoz örömöt. Jubileumi koncertre invitálunk.

Jávori Ferenc „Fegya” – zongora, ének
Nagy Anna – harmonika
Gazda Bence – hegedű, ének
Barbinek Gábor – harsona
Kohán István – klarinét
Máthé László – nagybőgő
Végh Balázs – dob, ütőhangszerek A klezmer egy zenei stílusban kifejeződő „mentalitást” jelöl. A kifejezés arámi eredetű, jelentése úgy fordítható: „az ember átlényegül énekké”. A zsidóság népzenéjére jellemző a dallamok szépsége, az előadásmód egyedisége, a dallamok különös díszítése, a melódiák sajátos – olykor kesernyés, gyakran humoros, tréfálkozó vagy éppen ironizáló hangulata. A falusi, vidéki zsidó hangszeres zenészek rendkívül játékos, olykor meditatív, improvizációs hajlammal
rendelkeztek.
A 25 éve működő Budapest Klezmer Band előadásai rendkívüli élménnyé teszik a tradicionális zsidó zenét. Zenei átiratokat játszanak, amelyeket az együttes alapítója és vezetõje, a munkácsi származású Jávori Ferenc „Fegya” komponál. Ezek a dallamok Közép-Kelet Európa azon területéről származnak, ahol a zsidó zenei kultúra egykor virágzó volt. A Budapest Klezme Band Európában és Amerikában egyaránt ismert és közkedvelt zenekar. 25 éves pályafutásuk során bejárták szinte az egész Földet és a világ szá mos ismert koncerthelyein léptek már fel. A zenekart és munkáját itthon is elismerik. Jávori Ferenc „FEGYA” zeneszerzőt, előadóművészt, érdemes művészt, a Budapest Klezmer Band alapító zenekarvezetőjét a „kiemelkedő zeneszerzői és előadóművészi pályája elismeréseként” Kossuth-díjban részesítették. Szinetár Dóra művész családba született, így nem csoda, hogy már egészen fiatalon vonzotta őt a színpad. Már általános iskola évei alatt játszott. 2001-től játszik a Budapesti Operettszínházban. Színházi munkásságát tekintve szinte lehetetlen minden szerepét felsorolni: játszott többek között az Óz, a csodák csodájában, a Légy jó mindhaláligban, a Rómeó és Júliában, a Koldusoperában, a Rebeccában, a West Side Story-ban, a Szépség és a szörnyetegben, A sors bolondjaiban, az Olivérben, vagy a My Fair Lady-ben is. Eddigi munkássága alatt fellépett már a Rock, a Víg, a Nemzeti, a Művész, Madách, a Miskolci Nemzeti Színház színpadán. Sok sikeres lemezt adott ki. Az elmúlt évek alatt Szinetár Dóra számos önálló koncertjével, hangos színházi és könnyűzenei sikereivel elérte, hogy mára már senkinek nem kell elmagyarázni, ki is ő.
  Galéria
  Jegynyomtatásról
  Cím
  Hogy tetszett?