Töltjük rögvest!
 
 
  Válassz jegyeket
  Add meg az adataid
  Fizess online
BANSE / POPPEN (SCHUBERT/MAHLER)
MÜPA - Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem

Erre az előadásra ma nincsenek félárú jegyeink, nézd meg az aktuális darabokat a Főoldalon!

  Értékelés
Ezt az előadást még nem értekelték elegen, az előadóhely többi programjának átlaga az alábbi:


(9.3 / 10) - 214 értékelés alapján
  Leírás
Schubert és Mahler, a romantika két ellenpontja ezen az estén megtalálja a közös nevezőt: kiegyensúlyozott érzelmek, kellemes harmóniák, illetve Juliane Banse és Christoph Poppen zenészfrigye biztosít minket arról, hogy ez az este az őszinte és gondtalan érzéseknek lesz dedikálva.

Az est során elhangzó művek közreműködői a zenei világ legprominensebb zenészegyéniségei közé tartoznak: Juliane Banse, a nagyszerű német szoprán operaénekesként, de koncert- és dalénekesként is világszerte keresett művész. Brigitte Fassbaender növendéke operaszínpadon Pamina szerepében debütált a berlini Komische Operben, majd dalénekesként elnyerte a Nemzetközi Franz Schubert Verseny fődíját. Banse, aki a múlt szezonban színpadra lépett többek közt a New York-i Metropolitan Operában és a barcelonai Liceuban is, a budapesti koncertközönség számára is kedves ismerős lehet, legutóbb Kurtág György 90. születésnapja alkalmából lépett hazánkban színpadra. Ez alkalommal férje vezénylete alatt szól majd hozzánk, aki épp ezen a napon ünnepli 60. születésnapját.             
Christoph Poppen, a münsteri születésű muzsikus pályafutása első évtizedeiben mint hegedűművész szerzett magának nemzetközi ismertséget és elismertséget: többek közt Nathan Milstein tanítványaként, a Cherubini Kvartett alapítójaként, Bach és kortárs zeneszerzők hegedűműveinek előadójaként. 1989 óta azonban mind többet vezényel, és 2006 és 2011 között ő irányította a Német Rádió Szimfonikus Zenekarát, jelenleg pedig a Hanns Eisler nevét viselő berlini konzervatórium igazgatója. Christoph Poppen a vezénylés és a hegedűművészi működés mellett tehát zenapedagógusként is komoly karriert futott be, és éppen a budapesti hangverseny napján ünnepli 60. születésnapját. Az est műsora hangvételében átível a férfi lét két érzelmi végpontja felett: az útját kereső, vágyakkal teli ifjú, Schubert, és a révbe ért férj és kompontista, Mahler intim, érzelmi vallomásait élhetjük át műveiken keresztül.  A koncertet nyitó Schubert V. szimfónia őszinte vallomás a felnőtté válás folyamatáról: ifjonti érzéseket sűrít dallamokba, távol még a zeneszerző későbbi transzcendens-emelkedett hangvételétől. Franz Schubert mindössze 19 esztendős volt, amikor 1816 szeptemberében hozzálátott ötödik szimfóniájának megkomponálásához. Az 1816. október 3-án befejezett, majd még ugyanezen az őszön a Burgtheater egyik hegedűsének, Otto Hartwignak a házában elő is adott mű a legnépszerűbb fiatalkori Schubert szimfónia. A Mozart- és a Haydn-hatás persze még itt is félreismerhetetlen. Az eltanult és átélt klasszikus minták fegyelme, a schuberti dallaminvenció és dallamformálás ihletettsége így is üde és egyéni arculatú remekművet teremtett – még ha távol is a „kései”, vagyis az alig nyolc, tíz, tizenkét évvel későbbi Schubert-stílustól. Annál inkább jellemzően schuberti művekkel találkozunk a folytatásban, négy dal fog felcsendülni hangszerelő pályatársainak átirataiban. Vágyainak, az intim, személyes érzésvilágának ebben a műfajban tudott leginkább hangot adni. Nem kívánkozott nagy zenei formák közé, ezért került Schubert művészetének középpontjába a dal, mely a legalkalmasabb műfaj az egyéni vágyak tolmácsolására. Az est a „békés romantikusok a dúr hangnemek derűjében” jeligét követve Mahler IV. szimfóniájával zárul, melyet a szerző magánélete és karmesteri pályafutása legsikeresebb és legboldogabb periódusában komponált. A II. és a III. szimfónia késő-romantikus kolosszusai után e művében mintha visszatérne a klasszikus szimfónia műfaji tradíciójához, amelyben a belső derű és a túlvilági békesség keresését tűzte ki célul. A csillagászati távlatok helyett tehát egy révbe ért férj és komponista belső öröme és kiegyensúlyozottsága szólal majd meg. A mű elsősorban szelíd hangvételéről és a szopránszólós negyedik tételről nevezetes – utóbbi a mennyországbeli életet jeleníti meg a gyermeki látásmód sajátos naivitásával. A boldogság és a beteljesülés legőszintébb vallomásaként a mű a koncert hangulatiságának méltó megkoronázása.
  Galéria
  Jegynyomtatásról
Ezen az előadóhelyen a jegyed bemutathatod a mobilod kijelzőjén, vagy kinyomtatva, papíron.
  Cím
IX., Komor Marcell utca 1. Kattints ide a térkép megjelenítéséhez
  Hogy tetszett?