Töltjük rögvest!
 
 
  Válassz jegyeket
  Add meg az adataid
  Fizess online
DUNA SZIMFONIKUS ZENEKAR - A KLARINÉT BŰVÖLETÉBEN - TAVASZI 3.
Duna Palota - Duna Palota Színházterem

Erre az előadásra ma nincsenek félárú jegyeink, nézd meg az aktuális darabokat a Főoldalon!

  Leírás
A Duna Szimfonikus Zenekar tavaszi hangversenysorozatának III. előadása.

Carl Maria von Weber (1786-1826) A bűvös vadász c. opera nyitánya azért olyan népszerű koncertdarabként is, mert hangulata erőteljes és tele van a természet, a német erdő zenében ábrázolt szépségeivel. Feltűnnek benne továbbá a dalmű legfontosabb zenei motívumai, így Samiel félelmetes üstdobütései (a bűvös golyókészítő), Max (a bűvös vadász) kétségbeesett dallama éppúgy, mint Agatha (Max menyasszonya) bizakodó, szerelemittas zenéje. Gallai Attila (1943-) klarinétművész-tanár, zeneszerző szerzői ajánlója szerint „... a 2014-ben keletkezett Kettősverseny dallamos mű, amely gyors, lassú és gyors tételekből áll. A hangszerelés különlegessége, hogy a vonóskart zongora egészíti ki a műben - más hangszert nem írtam bele, mert az egymást kiegészítő két klarinét önmagában annyi színt ad, hogy nem láttam szükségesnek más fa, továbbá rézfúvós hangszereket is belekomponálni. A felhasznált zenei alapgondolat sem igényelte ezeket a hangszíneket. Ami színeltérést a vonósoktól a kompozíció igényel, azt a zongora kiválóan megoldja. Az első tétel indulásakor egy sajátos, a nagyváros hangzűrzavarát idéző hangzatsort hallunk, amit a két klarinét tiszta hangzásával ellensúlyoz. A második tételt egy, a tétel elején, közepén és végén variáltan megjelenő, együtemes szólódallam fogja össze. A harmadik tétel szórakoztató, könnyed hangvételű.” Gallai Attila a Zeneakadémia elvégzése után 1970 tavaszán lett tagja a Budapesti MÁV Szimfonikus Zenekarnak, ahol 1994-ig, szakmai nyugdíjba meneteléig volt zenekari művész. Klarinéttanári munkásságának fontos állomásai: Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskola ZTI Szegedi Tagozata, a monori Zeneiskola, ahol előbb tanszakvezető, majd igazgató lett. 1991-ben megalapította és azóta állandóan újraválasztott elnöke az Alkotó Muzsikusok Társaságának. Johannes Brahms (1833–1897) különös szépségű, mély zenei gondolatokat tartalmazó 3. szimfóniáját 1883-ban, ötvenévesen fejezte be. Az F-dúr szimfónia középút: átmenet a napsugaras, derűs 2. és a komor 4. szimfónia között. Budapesti bemutatója négy hónappal a bécsi premier után 1884. április 2-án volt a Pesti Vigadóban a Budapesti Filharmóniai Társaság bérleti hangversenyén, a szerző vezényletével. A Pester Lloydban Schütz Miksa fölismerte a szélső tételek feltartóztathatatlan áramlását, valamint a középső tételekben a romantikus, melankolikus színezetű fantáziával átitatott, őszies hangulatát. Zelinka Tamás Műsor
Weber: A bűvös vadász — nyitány, op. 77
Gallai Attila: Kettősverseny klarinétra és basszusklarinétra
Brahms: 3. (F-dúr) szimfónia, op. 90 Közreműködik
Rumy Balázs — klarinét, Szűcs Péter —  basszusklarinét Vezényel:
Kovács János
  Galéria
  Jegynyomtatásról
Az emailben kapott jegyet nyomtasd ki, és vidd magaddal papíron. A színházak ugyanis így fogadják el a jegyed érvényesnek, és neked is így a legegyszerűbb és leggyorsabb!

Ha mégsem tudsz nyomtatni, ne aggódj, nem fogsz lemaradni az előadásról, a legtöbb színházunk valamennyire rugalmas ezügyben. Az általad választott színháztól még nem kaptunk pontos információt a jegynyomtatással kapcsolatban, így kérjük, náluk érdeklődj!
  Cím
  Hogy tetszett?