Töltjük rögvest!
 
 
  Válassz jegyeket
  Add meg az adataid
  Fizess online
DUNA SZIMFONIKUS ZENEKAR - AZ ÚJVILÁGBÓL - TAVASZI 1.
Duna Palota - Duna Palota Színházterem

Erre az előadásra ma nincsenek félárú jegyeink, nézd meg az aktuális darabokat a Főoldalon!

  Leírás
A Duna Szimfonikus Zenekar tavaszi hangversenysorozatának I. előadása.

Antonín Dvořák (1841–1904) a Csellóversenyt amerikai tartózkodása idején, New York-ban kezdte komponálni, és cseh földön fejezte be 1895-ben. Brahms, amikor megismerte a művet, irigykedve jegyezte meg: „Ha tudtam volna, hogy lehet ilyen versenyművet írni gordonkára, magam is megpróbálkoztam volna vele!” (Brahms valószínűleg megfeledkezett a hegedűre és gordonkára írt sikeres kettősversenyéről!) A Budapesti Filharmóniai Társaság 1899. december 20-i Dvořák koncertjén – a szerző vezényletével – többek között a h-moll gordonkaverseny is bemutatásra került, az előtte való estét pedig a világhírű szerző a „Lipótvárosi Kaszinó”-ban (a mai Duna Palota jogelőde) töltötte, ahol szintén szerzői estet rendeztek számára. Gordonkaversenye személyes titkot sejtet azáltal, hogy lassú tétele a szerző „Hagyj engem egyedül” kezdetű korábbi dalát idézi, mellyel első szerelmére (későbbi sógornőjére) gondolhatott. Amikor cseh földre visszaérkezve értesült annak haláláról, a kompozíció eredeti befejezését úgy alakította át, hogy újra megszólaljon benne az egykori kedvesére emlékeztető dallam.
Dvořák 9. szimfóniájának írásakor arra törekedett, hogy New Yorkban írt művének sajátos „amerikai” jellege legyen. Több ízben nyilatkozott, hogy új szimfóniájában az általa felfedezett amerikai néger és indián dallamok szellemét reprodukálta. Amikor azonban egyre sűrűbben olvasott olyan állításokat, hogy az Újvilágból c. szimfóniája az amerikai zene kezdete, kijelentette, hogy ez a műve „hamisítatlan cseh zene”. A találgatás arról, hogy ez a mű „amerikai”- e, vagy sem, azóta is tart. Egy biztos: mindmáig ez a szerző legnépszerűbb alkotása! Zelinka Tamás Műsor
Dvořák: h-moll gordonkaverseny, op. 104
Dvořák: 9. (e-moll) szimfónia („Az Újvilágból”), op. 95 Közreműködik:
Szabó Ildikó — gordonka Vezényel:
Medveczky Ádám
  Galéria
  Jegynyomtatásról
Az emailben kapott jegyet nyomtasd ki, és vidd magaddal papíron. A színházak ugyanis így fogadják el a jegyed érvényesnek, és neked is így a legegyszerűbb és leggyorsabb!

Ha mégsem tudsz nyomtatni, ne aggódj, nem fogsz lemaradni az előadásról, a legtöbb színházunk valamennyire rugalmas ezügyben. Az általad választott színháztól még nem kaptunk pontos információt a jegynyomtatással kapcsolatban, így kérjük, náluk érdeklődj!
  Cím
  Hogy tetszett?