Töltjük rögvest!
 
 
  Válassz jegyeket
  Add meg az adataid
  Fizess online
TISZTA ROMANTIKA ŐSZI 3
Duna Palota - Duna Palota Színházterem

Erre az előadásra ma nincsenek félárú jegyeink, nézd meg az aktuális darabokat a Főoldalon!

  Leírás
A Duna Szimfonikus Zenekar őszi hangversenysorozatának II. előadása.

Bedřich Smetana (1824–1884) cseh zeneszerző derűje, könnyedsége ragyogóan nyilatkozik meg „Az eladott menyasszony” című vígoperájához (1866) írt pergő elevenségű nyitányában. Szinte Mozart zsenialitására (pl. a Jupiter szimfónia IV. tételére) emlékeztet a zenei anyag virtuóz kezelése, a kompozíció eleganciája, és az abból áradó életöröm. Az opera nyitány témáit a második felvonás fináléjából vette a zeneszerző. Johannes Brahms (1833–1897) D-dúr hegedűversenyét Joachim Józsefnek, a 19. század egyik legnagyobb hegedűművészének komponálta: „A hegedűverseny a Te nevedet viseli, minthogy bizonyos fokig felelős vagy a hegedűszólamért.” Budapesten 1879. január 8-án hangzott fel először Brahms Hegedűversenye Joachim előadásában. A pesti sajtó egy része úgy volt informálva, hogy az ősbemutató színhelye Budapest. Valójában azonban az egy héttel korábban, január 1-jén már lezajlott Lipcsében. Így is a mű második nyilvános előadása a Pesti Vigadóban volt, melyen a szerző vezényelt. A hallgatóság örömmel fogadta a harmadik tétel magyaros színezetű dallamát.„Minden hat rám, ami a világban zajlik: a politika, az irodalom, az emberek. Ezt én a magam módján átgondolom, és arra vágyom, hogy zenében fejezzem ki az érzéseimet.” Robert Schumann (1810-1856) önvallomása tökéletesen illik 4. szimfóniájára, melynek első változata 1841-ben íródott felesége, Clara Schumann születésnapjára. Bár a komponista a klasszikus szimfóniákból jól ismert, négytételes formamodellt követi (a lassú tétellel a második, a scherzóval a harmadik helyen), ám a négy tétel megszakítás nélkül hangzik el, a zene egészét pedig tematikus hasonlóságok szövik át. Zelinka Tamás Műsor
Smetana: Az eladott menyasszony — nyitány  
Brahms: D-dúr hegedűverseny, op. 77
Schumann: 4. (d-moll) szimfónia, op. 120 Közreműködik:
Nyári László — hegedű(a 2015. évi Fischer Annie ösztöndíj nyertese)  Vezényel:
Horváth Gábor
  Galéria
  Jegynyomtatásról
Az emailben kapott jegyet nyomtasd ki, és vidd magaddal papíron. A színházak ugyanis így fogadják el a jegyed érvényesnek, és neked is így a legegyszerűbb és leggyorsabb!

Ha mégsem tudsz nyomtatni, ne aggódj, nem fogsz lemaradni az előadásról, a legtöbb színházunk valamennyire rugalmas ezügyben. Az általad választott színháztól még nem kaptunk pontos információt a jegynyomtatással kapcsolatban, így kérjük, náluk érdeklődj!
  Cím
  Hogy tetszett?