Töltjük rögvest!
 
 

Last minute jegyek már 21:00 órától!

Nyertünk neked három órát!
A "PRICELESS" kódot használva már most vásárolhatsz holnap estére félárú színházjegyet! Kuponkódot alapvetően a Mastercard Priceless Specials-on keresztül szerezhetsz pontokért, ám most erre sincs szükséged: a kuponkód mezőt előre kitöltjük neked, így elég az érvényesítés gombra kattintanod vásárláskor! Próbáld ki most! A promóció részleteiről itt olvashatsz bővebben.

FÓKUSZBAN A KOREOGRÁFUSOK: KRICSKOVICS ANTAL ÉS BOGNÁR JÓZSEF
Hagyományok Háza - Színházterem

Erre az előadásra ma nincsenek félárú jegyeink, nézd meg az aktuális darabokat a Főoldalon!

  Értékelés
Ezt az előadást még nem értekelték elegen, az előadóhely többi programjának átlaga az alábbi:


(9.4 / 10) - 98 értékelés alapján
  Leírás
A Hagyományok Háza és a Magyar Táncművészek Szövetsége új előadás-sorozatában a színpadi néptáncművészet kiemelkedő koreográfusait állítja fókuszpontba. Az est első részében egy ma már klasszikus, a színpadi tánctörténetben megkerülhetetlen alkotó emblematikus koreográfiái jelennek meg, amelyek az adott kor mindenféle társadalmi, kulturális vagy akár politikai befolyásolása ellenére is örökérvényűvé válták.

Az est második részében egy még aktívan alkotó koreográfus műveit mutatjuk be, reményeink szerint meggyőzően érzékeltetve ezáltal a színpadi néptáncművészet szerves fejlődését, a törvényszerű hasonlóságokat és különbségeket, a jelen korunk diktálta új kérdéseket és az arra adott aktuális válaszokat. A múlt és a jelen „megidézésében” a hivatásos táncegyüttesek mellett a legjobb öntevékeny együttesek közreműködésére is számítunk. A koreográfiák bemutatása után lehetőséget nyújtunk az alkotókkal való beszélgetésre. Kricskovics Antal: Kricskovics Antal 1959-ben alapította a Fáklya Horvát Művészegyüttest, melynek azóta is művészeti vezetője – koreográfusa. 55 év alatt a Fáklya együttest kinevelte az ország élvonalbeli művész együttesévé, amit igazol a számtalan nagydíj, nívódíj a szolnoki és zalaegerszegi országos fesztiválok megmérettetésein, emellett sok nemzetközi fesztiváldíj is fémjelzi magas szintű művészi munkáját.
Kricskovics Antal alkotói munkássága szervesen egybefonódik az egyetemes magyar táncművészet múltjával, jelenével és jövőjével. Sajátos művészeti filozófiája, formanyelvének változása világosan nyomon követhető koreográfusi életútján. Öntépő, közösségformáló egyénisége a XXI. század művészeinek tipikus alakját állítja elénk. Kricskovics műveiben a magasrendű egyszerűség, a világos áttekinthetőség, a lakonikus eszközhasználat és a kristálytiszta rend együttvéve mindig a legjobb értelmű színházi hatást kelti.
Maradandó és ma is érvényes igazságokat hordozó koreográfiákat alkotott a Fáklya Táncegyüttesben, a Budapest Táncegyüttesben, a Magyar Állami Népi Együttesben, a Honvéd Együttesben, a Pécsi Balett és a Közép-Európa Táncszínház együtteseiben.
A közel 150 koreográfiának témáiban megtalálhatók görög drámák, bibliai témák, archaikus népszokások, nemzetiségi folklórszámok, népi gyermekjátékok.
Értékmegőrző művészi alkotásaiért Erkel, SZOT, Érdemes és Kiváló művész kitüntetésben részesült, de emellett számos állami díjjal is jutalmazták. Bognár József: 1951. október 4-én született Tabon. 1970-től Pécsett él, 1974-ben szerez diplomát a Pécsi Tanárképző Főiskolán, földrajz-rajz szakon. Tervezőgrafikusként színházi plakátokat, könyveket, folyóiratokat, kiadványokat, logókat tervez, karikatúrákat rajzol. 1994-től a Tér Nyomdai és Grafikai Stúdió társtulajdonosa. 1970-től 1987-ig a Baranya Táncegyüttes táncosa, szólistája, asszisztense, itt készíti első koreográfiáit is. Táncosként közreműködik az Eck Imre vezette Pécsi Balett több produkciójában, főbb szerepei: Pygmalion (1980), A fából faragott királyfi (címszerep, 1981), A szerelem (1985), A csodálatos mandarin (címszerep, 1987) Koreográfusként a magyar néptánckincs formanyelvét felhasználva táncszínházi produkciókat alkot, melyek groteszk, humoros, meghökkentő stílusa sajátos a hazai táncpalettán. Főbb koreográfiák, díjak: Don Quijote – Baranya Táncegyüttes (1982, koreográfiai I. díj a zalaegerszegi Országos Kamaratánc Fesztiválon) Mario és a varázsló – Baranya Táncegyüttes (1984, koreográfiai III. díj, előadói nívódíj Rédei Péternek és Bognár Józsefnek) Tisztelet Rejtő Jenőnek – Baranya Táncegyüttes (1986, koreográfiai I. díj, zeneszerzői I. díj Háry Balázsnak, egyéni előadói nívódíj az összes táncosnak) Sziszifusz-Boleró – Dunaújvárosi Vasas Táncegyüttes (1988) I. M. Örkény István – Dunaújvárosi Vasas Táncegyüttes (1988, koreográfiai I. díj Janek József és Szögi Csaba alkotótársakkal, együttesi nagydíj a Dunaújvárosi Vasas Táncegyüttesnek, táncos előadói I. díj Bozár Lászlónak) Tanulmány a nőkről – Közép-Európa Táncszínház (1989) Ládafia – Dunaújváros Táncszínháza (1999) Tóték tánca – tisztelet Örkény Istvánnak – Mecsek Táncegyüttes (2002, koreográfiai I. díj, együttesi nívódíj a Mecsek Táncegyüttesnek, előadói nívódíj Molnár Péternek) Corpus delicti – Duna Művészegyüttes (2003) Szorító – Mecsek Táncegyüttes (2004, koreográfiai nívódíj) Pulpitus – Mecsek Táncegyüttes (2006, együttesi nívódíj a Mecsek Táncegyüttesnek) Életem filmje – Karinthy Frigyes emlékének – Mecsek Táncegyüttes (2008, együttesi nívódíj a Mecsek Táncegyüttesnek) Lift – Mecsek Táncegyüttes (2010, koreográfiai II. díj, együttesi nívódíj a Mecsek Táncegyüttesnek) Kockázatok és mellékhatások – Mecsek Táncegyüttes, zenei tanácsadó Kovács Márton (2014, koreográfiai II. díj) Műsor: Válogatás Kricskovics Antal koreográfiáiból 1. Karmina Burana (Fáklya Horvát Művészegyüttes)
2. Trno Mome (Tököli Délszláv Táncegyüttes)
3. Gemmák - Mediterrán táncok (Fáklya Horvát Művészegyüttes)
4. Magány - Vivaldi (Fáklya Horvát Művészegyüttes)
5. Dráva-menti táncok (Tököli Délszláv Táncegyüttes)
6. Sokác lakodalmas (Fáklya Horvát Művészegyüttes) Előadják: a Fáklya Horvát Művészegyüttes a Tököli Délszláv Táncegyüttes szünet Táncos történetek
Bognár József táncszínházi koreográfiái 1. Don Quijote – Az 1982-es nagydíjas koreográfia felújítása a Baranya Táncegyüttes előadásában
2. Örkény István: Tóték (részlet a kisregényből)
3. Tóték tánca – Tisztelet Örkény Istvánnak (Mecsek Táncegyüttes)
Koreográfiai I. díj és Együttesi nívódíj – XX. Zalai Kamaratánc Fesztivál, 2002
4. Karinthy Frigyes: Johnson–Jeffries boksz-mérkőzés (Hangok a moziban)
5. Szorító (Mecsek Táncegyüttes)
Koreográfiai díj – XXI. Zalai Kamaratánc Fesztivál, 2004
6. Pár dolog unaloműzőnek a liftben (ismeretlen szerző az internetről)
7. Lift (Mecsek Táncegyüttes)
Koreográfiai II. díj és Együttesi nívódíj – XXIV. Zalai Kamaratánc Fesztivál, 2010
8. Karinthy Frigyes: Miért megyek orvoshoz? (részlet)
9. Kockázatok és mellékhatások (Mecsek Táncegyüttes, zenei tanácsadó: Kovács Márton)
Koreográfiai II. díj – XXVI. Zalai Kamaratánc Fesztivál, 2014
10. Hanyas vagy? (Szilágyi György megbocsátásában bízva) – részlet
11. Pulpitus (Mecsek Táncegyüttes, zenei szerkesztő: Koszits Attila)
Együttesi nívódíj – XXII. Zalai Kamaratánc Fesztivál, 2006 Előadják:
Baranya Táncegyüttes (művészeti vezető: Jeránt György)
Mecsek Táncegyüttes (együttesvezető: Vass Oszkár, együttes igazgató: Molnár János)
Közreműködik: Lipics Zsolt színművész
  Galéria
  Jegynyomtatásról
Ez emailben kapott elektronikus utalványt kinyomtatva és a pénztárban bemutatva fogod megkapni a jegyed.

Ha nem szeretnél, vagy nem tudsz nyomtatni, a Hagyományok Házában elég, ha az utalvány azonosítóját bemondod a pénztárban, vagy felmutatod a vásárláshoz használt bankkártyát.
  Cím
  Hogy tetszett?