Töltjük rögvest!
 
 
  Válassz jegyeket
  Add meg az adataid
  Fizess online
KARLHEINZ STOCKHAUSEN: HARLEKIN
Budapest Music Center - Opus Jazz Club

Erre az előadásra ma nincsenek félárú jegyeink, nézd meg az aktuális darabokat a Főoldalon!

  Leírás
Harlekin hagyományos figurája átlényegül muzsikussá és egy klarinétjátékos bőrébe bújva születik újjá, aki aztán újabb és újabb bőrökbe bújik át.

Harlekin bűbájos álommanóként egymás után idézi elénk a játékos alkotó, a szerelmes költő, a pedáns tanár, a huncut bolond, a szenvedélyes táncos alakját, végül saját tulcsorduló, kavargó lelkének madársikolyát. Nagy magasságokból ereszkedik alá, egyre lejjebb körözve, majd a szó szoros értelmében a közönség lábai elé érkezik, hogy eljátssza a nótáját. Aztán pörögve megint fel a magasba... Stockhausen Harlekin szóló klarinétra címmel 1975-ben írt darabját eredetileg Suzee Stephens, híres amerikai klarinétművésznőnek ajánlotta, akivel a zenetörténet egyik leggyümölcsözőbb művészi kapcsolatában több mint 30 darabot hoztak létre együtt. Előadja: Karel Dohnal - klarinét Karel Dohnal a kortárszene elhivatott tolmácsolója, doktori disszertációját a modern klarinét-technikákból írta. Stockhausen Harlekinjével, amelyben nem csak zenél, hanem táncol és mókázik is, zajos sikereket aratott mindenfelé, ahol csak járt. Egy 2013-as glasgow-i kritika így méltatja: „Azonkívül, hogy Dohnal hangszerének mestere, egyenesen megbabonázza a közönséget színészi, pantomim, árnyjátékos és tánctudásával, amelyek nélkülözhetetlenek ennek a pokolian nehéz darabnak az előadáshoz, amely kiaknázza a klarinét teljes hangterjedelmének minden lehetőségét. Nem is csoda hát, hogy ritkán látni ezt a különleges darabot, Dohnal viszont képes felülemelkedni annak komoly kihívásain és teljesen a magáévá tenni, s minden bizonnyal Stockhausen is éppen így akarta volna.“ (Keith Bruce, Herald Scotland)“ Karel Dohnal számos zenei verseny győztese Prágában, Londonban, Berlinben, Hilversumban és Szentpétervárott foytatta zenei tanulmányait.Szinte minden földrészen adott már koncertet Európától Ázsiáig, repertoárja felöleli Mozarttól, Weberen át Pendereczi, Nielsen, Francaix darabjait, több versenymű premierje fűződik a nevéhez. Karel szereti a kamarazenét, így sokat dolgozik együtt a Tokyo, a Haas, a Talich és a Wihan Vonósnégyessel, de gyakori partnere a híres szoprán, Edita Gruberova. A PhilHarmonia Octet, a Trio Amadeus és a Prágai Állami Operaház Zenekarának a tagja, rendszeresen tart mesterkurzusokat hazájában, Csehországban és külföldön is. Dohnal Selmer Recital klarinéton játszik, amelyhez D'Addario Reserve nádat használ.  
  Galéria
  Jegynyomtatásról
Az emailben kapott jegyet nyomtasd ki, és vidd magaddal papíron. A színházak ugyanis így fogadják el a jegyed érvényesnek, és neked is így a legegyszerűbb és leggyorsabb!

Ha mégsem tudsz nyomtatni, ne aggódj, nem fogsz lemaradni az előadásról, a legtöbb színházunk valamennyire rugalmas ezügyben. Az általad választott színháztól még nem kaptunk pontos információt a jegynyomtatással kapcsolatban, így kérjük, náluk érdeklődj!
  Cím
  Hogy tetszett?