Töltjük rögvest!
 
 
  Válassz jegyeket
  Add meg az adataid
  Fizess online
371 CSILLAG-ROMA HOLOKAUSZT
Nemzeti Színház - Nagyszínpad

Erre az előadásra ma nincsenek félárú jegyeink, nézd meg az aktuális darabokat a Főoldalon!

  Értékelés
Ezt az előadást még nem értekelték elegen, az előadóhely többi programjának átlaga az alábbi:


(6.4 / 10) - 17 értékelés alapján
  Leírás
Molnár Ferenc: Liliom A kassai Thália Színház vendégjátéka Emlékezés a Roma Holokauszt 70. évfordulójára

Érdekessége az előadásnak, hogy a közismert és közkedvelt magyar színdarabot egy kiváló szlovák rendező Ľubomír Vajdička állítja színpadra, akit a Thália Színház több művésze is mesterének tekint. Vajdička a 2012/2013-as évadban már rendezett a színházban, Yasmina Reza „Művészet” című komédiája volt számára az első magyar nyelvű munkája. Rendezői stílusának alapja a pontos szövegértelmezés, a drámai anyag alázatos kezelése, egyfajta hűvös, bölcs elegancia, a határozott színészvezetés.  A Liliom érzékeny, érzelemgazdag története a századforduló Budapestjére vezet el, balladai hangvételű, keserédes alkotásról van szó. A Városligetben induló eseményeken keresztül egy vagány hintáslegény és egy szelíd, hűséges cselédlány szerelme bomlik ki a közönség szeme előtt. Megelevenedik a kor nagyvárosi atmoszférája, a külvárosi nyüzsgés, a vurstli, a kabarék világa. Szentimentalizmus és gúnyos szarkazmus keveredik a helyzetekben. Liliom és Julika egymásra találtak egy varázslatos ligeti éjszakán, amikor mindketten a másik miatt fellázadtak és szembeszálltak a világgal, egymásra találtak, de talán mégsem egymásnak valóak. Mindketten büszkék és vágyakozók, de Liliom kalandokat akar, pezsgést és jólétet, sikert, pénzt, csillogást, addig Julika megelégszik azzal, amit a kopott mindennapok kínálnak és hajlandó felfedezni a boldogságot szerényebb körülmények között is. Liliom nyughatatlan szeretnivaló szélhámos, Julika okos, tiszta, méltóságteljes nő, és még maguk és egymás előtt is titkolják mit is éreznek igazán. Liliomban ez dacot, dühöt szül, Julika pedig szomorúan szenved. Mikor Liliom megtudja, hogy Julika gyereket vár, mindent egy lapra tesz fel,barátja Ficsúr rábeszélésére elvállal egy utolsó akciót, egy rablást, amely biztosítaná a kis család számára az anyagi, jólétet a biztonságot. A rablási kísérlet kudarccal végződik, az önérzetes Liliom kétségbeesésében csak a halálban látja a megoldást. 
Természetesen nem Molnár Ferenc darabról lenne szó, ha a legsötétebb tragikus pillanatok után, ne következne egy költői, álomszerű fordulat. Liliommal nemcsak a földi létben, de a mennyországban is találkozunk. Feloldozás természetesen nincsen, csak mélyen emberi pillanatok vannak, melyek a környezet minden nyomora, keserű kiábrándultsága ellenére, adnak némi reményt arra, hogy talán van értelme élni, szeretni, lázadozni. rendező:
Ľubomír Vajdička
 
  Szereposztás
Liliom 
Nádasdi Péter 
Juli 
Lax Judit 
Mari 
Szabadi Emőke 
Ficsur 
Madarász Máté 
Muskátné 
Kövesdi Szabó Mária 
Hugó 
Illés Oszkár 
Orvos-Fogalmazó 
Petrik Szilárd 
Két kiscseléd, Berkovics, Hollunderné, Budai rendőr, I. lovasrendőr 
Havasi Péter 
Két kiscseléd, Kapitány, Hollunder fiú, Linzmann, II.lovasrenőr, Esztergályos 
Bocsárszky Attila 
Lujza 
Szabó Zsófia 
  Stáblista
Rendező 
Forgács Miklós 
Zene 
Lakatos Róbert 
  Galéria
  Jegynyomtatásról
Ez emailben kapott elektronikus utalványt kinyomtatva és a pénztárban bemutatva fogod megkapni a jegyed, amivel bemehetsz az előadásra.

Ha nem szeretnél, vagy nem tudsz nyomtatni, a Nemzeti Színházban elég, ha bemondod az utalvány azonosítóját vagy bemutatod okostelefonon a pénztárban.
  Cím
  Hogy tetszett?