1 Válassz előadást

2 Válassz jegyeket

3 Add meg az adataid

4 Fizess online
 Töltjük rögvest!
KÁVA: FÓRUM15 - KOMPLEX SZÍNHÁZI NEVELÉSI ELŐADÁSOK SZAKMAI TALÁLKOZÓJA - 2. NAP
MU Színház - Színházterem
Ezt az előadást még nem értekelték elegen, az előadóhely többi programjának átlaga:
8.4 / 10
643 értékelésből
Erre az előadásra ma nincsenek félárú jegyeink, nézd meg az aktuális darabokat a   Főoldalon!
Káva Kulturális Műhely: FÓRUM`15 Komplex színházi nevelési előadások szakmai találkozója

április 11. szombat

9.30-12.30 ű
Káva Színház – MU Színház koprodukció – Üzlet
résztvevő színházi előadás 8. osztályos fiatalokkal

Az Üzlet - résztvevő színházi előadásunk F. Dürrenmatt Az öreg hölgy látogatása című drámája nyomán készült.

Güllen. Falu, valahol Magyarországon, a jelenben. A mi világunk. A falu és lakói már "romlásban vannak", gazdaságilag és emberileg is erodálódott viszonyok közt élnek. Felbukkan egy régi gülleni, aki nagyon sok pénzt ajánl egy emberéletért cserébe, egy régi bűn megtorlásaként. Az ajánlat elsodorja az embereket, mindenkit érint így vagy úgy. Egy ember meghal. A játék arra keresi a válaszokat, hogy ebben a helyzetben miért és hogyan veszik el az emberség...
A játék központi kérdése: milyen emberré tesz bennünket a pénz?

Színész-drámatanárok - Kardos János, Romankovics Edit, Háda Fruzsina, Takács Gábor
Dramaturg, író - Róbert Júlia
Díszlet- és jelmezterv - Kiss Gabi
Kivitelező - Iszlai Zoltán
Rendező - Sereglei András
Szakmai programvezetők - Kardos János, Takács Gábor
Koprodukciós partner - MU Színház
Játékidő - kb. 180’

"A kísértés túl nagy, a nyomorúság túlságosan keserves." (F. Dürrenmatt)


12.45-13.45.
„A kákán is csomót keress!” - szakmai beszélgetés az előadás kapcsán


14.45-17.45
Kávéházi beszélgetéseink...
A szakmai találkozó e programja arra kínál lehetőséget, hogy egy kellően tágan megfogalmazott központi kérdés mentén témákat vessünk fel és azokat a rendelkezésre álló időkeretben egymással jól kitárgyaljuk. Nem megoldásokat, hanem értékes, izgalmas gondolatokat keresünk. A forma esélyt ad a szakmánkat érintő - akár éles - vitákra és persze arra is, hogy megtaláljuk a közös pontokat.
A kérdést, melyhez majd kapcsolódni lehet újabb kérdésekkel és témákkal, szándékosan nem fedjük fel előre. Bízunk a résztvevők kreativitásában, érdeklődésében és aktivitásában. Nyitottságot kérünk és adunk. Kávét, rágnivalót, papírt, filcet, időt, széket és építőkockákat biztosítunk.

Moderátor: Takács Gábor


18.00-19.30.
Kutatási beszámolók:
1. A 21. Színház „Defekt? Dráma és színház a fogyatékosságügyért” című projektjének eredményei a tanulókkal és az alkotókkal felvett kérdőívek és fókuszcsoportos interjúk tükrében

Előadók: Novák Géza Máté, Szári Laura, Katona Vanda

Defekt? című színházi nevelési foglalkozásunk a másság, különbözőség, fogyatékosság kérdéseinek körüljárását fókuszálja, miközben a színház és dráma eszközeit a civil társadalmi szerepvállalás és a közösségépítés szolgálatába állítja.
A kétlépcsős program, mely a 2013/2014-es tanévben 8 fővárosi és vidéki középiskolába jutott el, teret biztosított a résztvevőknek különböző társadalmi és erkölcsi problémák fényében saját viszonyulásaik, attitűdjeik vizsgálatára. A foglalkozásokat kutatással kísértük, az eredményeket és a projekt osztálytermi működését kötetben ismertettük: Novák Géza Máté - Szári Laura - Katona Vanda (2014): Defekt? Színház és dráma a fogyatékosságügyért. Budapest, Fogyatékos Személyek Esélyegyenlőségéért Közhasznú Nonprofit Kft.
A projekt alkotói:
Hegyesi Orsolya, Németh Ágnes, Kiss-Lukasik Tímea, Kocsis Anna Dorka, Szári Laura, Novák Géza Máté
Szakértők: Katona Vanda szociológus és Horváth Zsuzsanna gyógypedagógus.
A színházi nevelési foglalkozás felnőtt résztvevők számára kínált demonstrációja: 2015. április 9. 18.00-21.00; ELTE BGGYK 1097 Budapest, Ecseri út 3. B401-es tanterem.

2. "A performatív módszer" - részvételi színház és társadalomkutatás Előadó: Horváth Kata(Parforum - Részvételi Kutató Műhely)
Magyarországon számos csoport és társulat alkalmaz különböző részvételi eljárásokat a színházi munkában, de az általuk készített programoknak csak egy töredékéről mondható el, hogy a részvételi színházat mint társadalmi beavatkozást használják. A hazai palettán a magát "A Résztvevő Színházaként" meghatározó Káva Kulturális Műhely az egyik olyan társulat, amely - a színházi neveléstől rugaszkodva el - évek óta tudatosan kísérletezik különböző részvételi színházi műfajok és formák alkalmazásával és kombinálásával, annak érdekében, hogy adekvát eszközöket kínáljon különböző társadalmi jelenségek színházi vizsgálatához, illetve hogy különböző társadalmi csoportokat tudjon bevonni a részvételi színházi folyamatba.
Fontos része ennek a munkának, hogy a Káva évek óta kutatóműhelyként is működik, ahol a részvételi színházi folyamtokhoz kutatási programok kapcsolódnak. Társadalomtudományi kutatási programokról lévén szó, ezek számára a részvételi színház kifejezetten mint művészet-alapú társadalmi beavatkozás releváns. A társadalomtudományi kutatási programok minden esetben a részvételi színház jelentéskonstruálási folyamatára összpontosítanak: a résztvevők által megidézett társadalmi jelentésekre, képzetekre, evidenciákra és összefüggésekre, illetve az ezekben bekövetkező átalakulásokra világítanak rá. Ennek megfelelően olyan kutatási és elemzési eljárásokat választanak, amelyek képesek a szimbolikus cselekvések és folyamatok leírására és értelmezésére...
Az előadás 5 performatív beavatkozási kísérletet mutat be, amelyek eltérő társadalmi problémákra reagáltak, különböző részvételi színházi formákat és kutatási módszereket alkalmaztak.
Az előadás apropója az a "A performatív módszer" címen a közeljövőben megjelenő kiadvány, amely az elmúlt közel 10 év kutatási eredményeit foglalja össze.

20.00-21.15.
Import Impró Társulat (Győr) – Epizód

Az Epizódról: Hosszú formátumú előadásainkban az improvizáció olyan oldalával foglalkozunk, amely lehetővé teszi, hogy egymáshoz kapcsolódó, vagy szerteágazó epizódok szülessenek a közönség által megadott szóból kiindulva. Általában három különböző jelenetsor keletkezik. Vagy nem. Mi sem tudjuk. Mert egy dolog az epizódokban biztosan közös: minden az adott pillanat műve, a helyzetek az estében keletkeznek és ott is érnek véget.

Helyszín

MU Színház
Budapest, XI., Körösy József u. 17.
Térkép
Ne használj papírt, ha nem szükséges! Az emailban kapott jegyeid — ha teheted — a telefonodon mutasd be. Köszönjük!