Töltjük rögvest!
 
 
  Válassz jegyeket
  Add meg az adataid
  Fizess online
HÁZTŰZNÉZŐ
Nemzeti Színház - Nagyszínpad

Erre az előadásra ma nincsenek félárú jegyeink, nézd meg az aktuális darabokat a Főoldalon!

  Értékelés
Ezt az előadást még nem értekelték elegen, az előadóhely többi programjának átlaga az alábbi:


(6.4 / 10) - 17 értékelés alapján
  Leírás
Nyikolaj Gogol: Háztűznéző Az előadás ideje: 2 óra 30 perc, egy szünettel

Gogol fergeteges komédiája 173 évvel ezelőtt debütált Pétervárott, az Alekszandrinszkij Színházban, amely a mai napig Oroszország legpatinásabb intézményeinek egyike. Azóta a Háztűznéző - a Revizor mellett - nem csak az Alekszandrinszkij színpadán, de a világ szinte valamennyi színházának repertoárján a legnépszerűbb művek közé tartozik. Fokin rendezése a főhősnek azt az örök vívódását ábrázolja, amelynek során saját belső világát igyekszik megőrizni a külvilág abszurd realitásával szemben. A külső valóság abszurditása képtelen trükkökre és különös játszmákra késztetik a szereplőket, akik folyamatosan a gonosz, démoni erők csábításának hálójában vergődnek. Ilyen szórakoztató játszmának tűnik a hat kérő udvarlása is Agafja Tyihonovna Kupergyagina számára, mivel a kereskedő lánya még álmaiban, a képzeletében sem képes olyan választottra lelni, aki a számára elfogadható minden létező emberi erénnyel rendelkezik. Alekszandr Borovszkij ötletes, hol befelé, hol kifelé nyíló díszlete érzékletesen hangsúlyozza ki a kényelmes, szinte “oblomovi” díványon heverésző főhős belső világából való kilépést az ellenséges és bizonytalan világba, amelyben senki sem érzi magát biztonságban. Az előadást 2010-ben Párizsban, a Theatre de la Ville-ben, a Nemzeti Színházak varsói találkozóján, illetve a Dél-Koreai Gyeonggi Arts Centerben és a Seoul Arts Center-ben játszották 2009-ben.
Valerij Fokin: „A rendezés – egy másik világ teremtése”
„Gogollal különösen óvatosan kell bánni. Amikor már-már azt gondolnád, hogy egész közeli barátságba keveredtél Gogollal, egyszer csak jön egy pillanat, és jól fejbe kólint. Törekszem arra, hogy ezt sohase felejtsem el. Úgy alakult, hogy Gogol szövegeit nagyon sokszor állítottam színpadra. Diákkoromtól fogva beleszerettem a műveibe, a Scsukin Főiskolán is Gogol alapján készítettem a diplomamunkámat. És azóta is folyamatosan szükségét érzem, hogy vissza-visszatérjek hozzá, nem tudok ráunni. Többször is rendeztem a Háztűznéző-t – először Lengyelországban és Dél-Koreában, aztán Oroszországban. De ezek az előadások egyáltalán nem hasonlítanak egymásra, más nyelv, más gondolkodás. Maga Gogol pedig egyszerűen kimeríthetetlen. Magával ragadó szerző, a műveiben minden megtalálható – a realizmus is, a fantasztikum is, ez egy igencsak összetett koktél. Enciklopédiája annak az orosz karakternek, amely nem változik meg az idők során – amely mindenképpen ottmarad benne egyfajta alaptermészetként. Gogolnál ez a karakter igen erőteljesen kifejezésre jut, és nem csak a negatív vonások tekintetében.”
Szereplők:
Agafja Tyihonovna, menyasszony – Julia Marcsenko
Arina Pantyelejmonovna, nagynéni – Jelena Lipec, Oroszország Érdemes művésze
Fjokla Ivanovna, kerítő – Maria Kuznyecova, Oroszország Érdemes művésze
Podkoljoszin, hivatalnok – Igor Volkov, Oroszország Kiváló művésze
Kocskarjov, a barátja – Dmitrij Liszenkov
Jaicsnyica (Rántotta), végrehajtó – Pavel Jurinov
Anucskin, nyugalmazott tiszt – Andrej Matyukov
Zsevakin, tengerész – Valentyin Zaharov
Dunyaska, cselédlány – Julia Szokolova
Sztarikov, kereskedő – Arkagyij Volgin, Oroszország Érdemes művésze
Fiatalember – Szvjatoszlav Cseresnyicsenko
Sztyepan, Podkoljoszin szolgája – Alekszej Frolov
Pantyelejev, hivatalnok – Ljubov Butirszkaja

Díszlet- és jelmezterv: Alekszandr Borovszkij, Oroszország Érdemes művésze, Oroszország Államí díjának kitüntetettje
Zene: Leonyid Gyeszjatnyikov, Oroszország Érdemes művésze, Oroszország Állami díjának kitüntetettje
Zenei vezető/Rendezőasszisztens: Ivan Blagogyor, Oroszország Érdemes művésze
Látványterv: Damir Iszmagilov, Oroszország Érdemes művésze
Mozgás:  Alekszej Mirosnyicsenko
Rendező munkatársa: Ljudmila Filippova Rendezte: Valerij Fokin, Oroszország Kiváló művésze, számos orosz állami kitüntetés és díj birtokosa
  Galéria
  Jegynyomtatásról
Ez emailben kapott elektronikus utalványt kinyomtatva és a pénztárban bemutatva fogod megkapni a jegyed, amivel bemehetsz az előadásra.

Ha nem szeretnél, vagy nem tudsz nyomtatni, a Nemzeti Színházban elég, ha bemondod az utalvány azonosítóját vagy bemutatod okostelefonon a pénztárban.
  Cím
  Hogy tetszett?