Töltjük rögvest!
 
 
  Válassz jegyeket
  Add meg az adataid
  Fizess online
NE HISZTIZZ! - GÓBI RITA TÁRSULAT
Bethlen Téri Színház - Színházterem

Erre az előadásra ma nincsenek félárú jegyeink, nézd meg az aktuális darabokat a Főoldalon!

  Értékelés

(10 / 10) - 1 értékelés alapján
  Leírás
Ne hisztizz! Nőnapi különkiadás. Ritmusos kitörések, tüzes staccatók és a hisztéria labdajátékai. Idegeken dobolunk, hártyákat vagdosunk.

Góbi Rita koreográfus és Szegő Dávid duójában, a látszólag két egymáshoz – fizikailag – nem érő műfajban, mint a tánc és a hangszeres játék érintkezik. „Ez a mindenkori „jelenben” történik: ott és akkor parancsolunk majd magunkra – na és persze tisztelettel közönségünkre is –, ahol és amikor!” 

A hisztéria a görög hüsztrosz (anyaméh) szóból ered, és sokáig úgy gondolták, hogy ennek a női szervnek a testen belüli természetellenes helyváltoztatása okozza a jellegzetes tüneteket. Elsőként Charles le Pois Válogatott megfigyelések (1618) című művében rukkolt elő azzal, hogy az uterusnak semmi köze ehhez az egész hisztériás problémakörhöz, itt bizony az agy a ludas, és egy nagy túrót csak a nők betegsége. Ekkortájt már kezdték kapiskálni, hogy az elme hathat a testre, de persze az utókor – köszönhetően a pszichoanalitikus mozgalom nagymértékű mitizálásának – egyöntetűen Freud nevéhez köti a megfejtést.

Góbi Rita koreográfus és Szegő Dávid zenész (dob) tesz kísérletet arra, hogy feltérképezze ezeket a kóros lelki folyamatokat, méghozzá két eltérő műfaj: a tánc és a hangszeres játék nyelvén.

Tánc és koreográfia: Góbi Rita
Zene és ritmus: Szegő Dávid
Jelmez: Sinkovics Judit
Világítástechnika: Szirtes Attila
Kreatív producer: Bakk Ágnes

„Nekem mindig is nagyon fontos volt, hogy a zenész ott legyen velem a színpadon, hogy mindkettőnkből együtt és ott jöjjön a zene és a tánc is. Ez az új darab többek között ezt a zenéhez való viszonyt is pontosan tükrözi. Megmutatja, hogy az alkotás számomra egy olyan játék, ahol egymásra reagálva, egymásra figyelve létrejön valami: legyen az összhang vagy bármi más.” (Góbi Rita: Égi és földi dolgokról, 7óra7)

Videó: https://vimeo.com/108907433

Támogatók: NKA, EMMI, Pepper Art Projects, Sín Kulturális Központ, Műhely Alapítvány, gaborgobi.com

  Stáblista
Tánc és koreográfia 
Góbi Rita 
Zene és ritmus 
Szegő Dávid 
Jelmez 
Sinkovics Judit 
Világítástechnika 
Szirtes Attila 
  Galéria
  Jegynyomtatásról
Ez emailben kapott elektronikus utalványt kinyomtatva és a pénztárban bemutatva fogod megkapni a jegyed, amivel bemehetsz az előadásra.

Ha nem szeretnél, vagy nem tudsz nyomtatni, a Bethlen Téri Színházban elég, ha az utalvány azonosítóját bemondod a pénztárban.
  Cím
  Hogy tetszett?