Töltjük rögvest!
 
 
  Válassz jegyeket
  Add meg az adataid
  Fizess online
CSALÁDI KÉRDÉS - BEFEJEZETLEN SZIMFÓNIA
Nemzeti Színház - Kaszás Attila Terem

Erre az előadásra ma nincsenek félárú jegyeink, nézd meg az aktuális darabokat a Főoldalon!

  Leírás
Márai Sándor: Két egyfelvonásos (Családi kérdés, Befejezetlen szimfónia)

Márai Sándor elégikus és fájdalmas hangulatú műveinek meghatározó témái a polgárság, a műveltség, a kultúra hanyatlása, a pusztulás fájdalmas számbavétele és szemlélése, de ugyanígy izgatja a művészlét, az öregedés kérdése, a férfi-nő viszony bonyolult szövevénye… Akár nagy kérdéseket boncolgat, akár a hétköznapi élet zugaiba tekint be, regényeit, novelláit, színműveit átlengi a jól ismert csehovi életérzés, és mindig lappang történeteiben valami élettitok is. Könyveiben nagyszerű stílusérzékkel tudott feszültséget megteremteni. A színházban – a nézők és az alkotók számára – a tét az, hogy megteremtődnek-e az irodalmi szövegekből húsvér alakok és valódi, izzó színházi helyzetek. Kísérlet ez az előadás arra is, hogy a „szalon-Márai” ismert hangulatain túl az író „drámai” arcát is felfedezzük. A két egyfelvonásos más és más távlatból tekint az életre: nagy eszmék körül forog a Befejezetlen szimfónia története, a kis életek kérdéseit kutatja a Családi kérdés. Mindkét történetben ott van a Márai-életműben nagyon gyakran előforduló „felállás”: egy szerelmi háromszög, amelynek egyik szereplője egy idősödő férfi. A Befejezetlen szimfónia egy amerikai és egy európai nő találkozása, valamikor a második világháború után. A két nő egymással összefonódó sorsának hátterében ott áll a zseniális zeneszerző, aki a világ által várt Európa-szimfónia megkomponálását tervezi. A háború utáni években, a jövőbe vetett remény idején, a kibontakozni látszó „közös” Európa szimbóluma a megkomponálandó zenemű. De vajon megírható ez a mű? Másként fogalmazva: létrejöhet a „közös” Európa? Más történelmi helyzetben, de ma is hasonló kétségek fogalmazódnak meg bennünk ez ügyben, mint az egykor kiábrándultságának hangot adó Máraiban… A Családi kérdés egy öregedő férfi és egykori szerelmének a végrendelkezése, feltehetőleg utolsó találkozása. Ez az elmagányosodó nő egy árvát fogad magához, mert vágyik szeretetet adni (és kapni), és ez a lépése vezet ahhoz, hogy sor kerül régi, elfojtott vágyaik kimondására. „Mindenkinek joga van egyszer az életében kimondani az igazat” – írja Márai, aki ebben a darabjában azt is megfogalmazza, hogy két ember közös élete a szeretet gesztusával kiteljesedve is véget érhet… A két eltérő távlatú egyfelvonásost a tervek szerint egy Márai-szövegekből készülő keretjáték tesz kerek egésszé, megidézve az író alakját is.
  Szereposztás
Márai Sándor  
Blaskó Péter 
  Stáblista
Lajos (Családi kérdés) 
Blaskó Péter 
Eszter (Családi kérdés) 
Söptei Andrea 
Flóra (Családi kérdés) 
Bánsági Ildikó 
Alice (Befejezetlen szimfónia) 
Nagy-Kálózy Eszter 
Edit (Befejezetlen szimfónia) 
Tóth Auguszta 
Rendező 
Árkosi Árpád 
  Galéria
  Jegynyomtatásról
Ez emailben kapott elektronikus utalványt kinyomtatva és a pénztárban bemutatva fogod megkapni a jegyed, amivel bemehetsz az előadásra.

Ha nem szeretnél, vagy nem tudsz nyomtatni, a Nemzeti Színházban elég, ha bemondod az utalvány azonosítóját vagy bemutatod okostelefonon a pénztárban.
  Cím
  Hogy tetszett?