Töltjük rögvest!
 
 
  Válassz jegyeket
  Add meg az adataid
  Fizess online
KULCSKERESŐK
Veszprémi Petőfi Színház - Nagyszínpad

Erre az előadásra ma nincsenek félárú jegyeink, nézd meg az aktuális darabokat a Főoldalon!

  Értékelés
Ezt az előadást még nem értekelték elegen, az előadóhely többi programjának átlaga az alábbi:


(9.0 / 10) - 213 értékelés alapján
  Leírás
Bedobozolt Kulcskeresők. Vidám Örkény -darabbal zárul az évad a Veszprémi Petőfi Színházban.

A meghirdetett Szerelmem, Petőfi című produkció helyett a Kulcskeresők című előadás lesz a veszprémi színház idei évadának ötödik nagyszínházi bemutatója. A teátrum az elmúlt években csatlakozott az Örkény centenárium rendezvényeihez, aktívan részt vett a záróesemény szervezésében és az író tiszteletére tűzte műsorára sikerrel a Sötét galamb című ritkán játszott drámát. Most egy nagyon vidám, ám elgondolkodtató, igazi, egyedi Örkény-humorral teleszőtt darabot láthatnak a nézők a Petőfi Színházban. Kéri Kitty szeretné, ha a közönség nagyon sokat nevetne az előadáson, miközben szembesülne gyengeségeivel és önbecsapásaival.

- Örkény azt írja, álmodó nép vagyunk. Kulcskeresői sem a saját, sem a helyzetük kulcsát nem találják. Végtelen humorral, szeretettel, megértően kezeli hősei álmodozását és önbecsapását, ami egyben nemzeti sajátosságunk. A kudarcainkat feledve vígan kapaszkodunk abba, aki jobb jövőt ígér nekünk és bukásunkat győzelemmé változtatja át. Az emberek hozzászoktak a dobozokhoz. Dobozokban élünk, dobozokban dolgozunk, dobozokat vezetünk, az ételeinket is dobozokban tároljuk, esténként dobozokban nézzük, hogy mi történik a nagyvilágban, dobozokba fekszünk le aludni, dobozokban imádkozunk és életünket is egy dobozban fejezzük be. Dobozokba soroljuk egymást és magunkat. S, ha már egyszer bent reked egyben, nagyon nehezen törhet ki belőle az ember. De az esetek többségében saját döntéseink alapján vállaljuk, hogy inkább a dobozunkon belül maradjunk, mert a dobozon túlmutató világ és a szabadság túl bonyolult, túl kockázatos, túl sok felelősséggel járna. Örkény István „álmodó” magyarjainak története egy lakásban, tehát egy dobozban játszódik, ahonnan nincs kiút. Majd amikor mégis ott a szabadulás lehetősége, ők mégis azt választják, hogy a dobozon belül maradjanak. A közönség, amely remélhetőleg jó humorérzékkel szembesül saját gyengeségeivel és önbecsapásaival, szintén egy dobozban ül, a színházban. Ha ki akarunk szakadni saját, megszokott dobozainkból, akkor felcseréljük egy másik dobozra. Ez a szórakozás, a változás illúziója. Hogy önmagunkban keressük az igazi változás lehetőségét, hogy szembesüljünk magunkkal és a kudarcainkkal és esetleg így tanuljunk belőlük, ahhoz már jóval nagyobb bátorság szükségeltetik. A Kulcskeresők díszlete egy doboz. Épp ezért. Örkény István így vallott erről a művéről:„Arról írok, hogy ilyenek vagyunk mi, magyarok. Van úgy, hogy alábecsüljük magunkat, és akkor elfog egy kisebbrendűségi érzés, van úgy, hogy túlbecsüljük magunkat, és akkor azt álmodjuk, hogy mindent jobban tudunk mindenki másnál...egyetlenegy van nekünk: a tehetségeink. Na már most, hogy ezekkel a tehetségekkel mit kezdjünk, hogy ezekkel jól gazdálkodunk-e,vagy elpocsékoljuk-e, erről szól ez a darab. Pontosabban és konkrétan, hogy az lesz-e minálunk pilóta, aki pilótának való, és fölveszik-e a rádióhoz azt, akit az isten is rádióriporternek teremtett. Erről szól a Kulcskeresők.” - többek között erről beszélt Kéri Kitty rendező, aki az előadás dramaturgja és ő alakította ki a produkció jelmezvilágát.

Leírás:
„Arról írok, hogy ilyenek vagyunk mi, magyarok. Van úgy, hogy alábecsüljük magunkat, és akkor elfog egy kisebbrendűségi érzés, van úgy, hogy túlbecsüljük magunkat, és akkor azt álmodjuk, hogy mindent jobban tudunk mindenki másnál...egyetlenegy van nekünk : a tehetségeink. Na már most, hogy ezekkel a tehetségekkel mit kezdjünk, hogy ezekkel jól gazdálkodunk-e , vagy elpocsékoljuk-e, erről szól ez a darab. Pontosabban és konkrétan, hogy az lesz-e minálunk pilóta, aki pilótának való, és fölveszik-e a rádióhoz azt, akit az isten is rádióriporternek teremtett. Erről szól a Kulcskeresők.” /Örkény István/

Örkény azt írja, álmodó nép vagyunk. Kulcskeresői sem a saját sem a helyzetük kulcsát nem találják. Végtelen humorral , szeretettel, megértően kezeli hősei álmodozását és önbecsapását, ami egyben nemzeti sajátosságunk. A kudarcainkat feledve vígan kapaszkodunk abba, aki jobb jövőt ígér nekünk és bukásunkat győzelemmé változtatja át. (Kéri Kitty rendező)

Az előadásban színpadra lép: Oberfrank Pál, Palásthy Bea, Trokán Anna, Kőrösi Csaba, Módri Györgyi, Nagyhegyesi Zoltán, Keresztes Gábor, Szűcs Lászó és az ügyelő, Madár K. Zoltán.

 
  Stáblista
Fóris 
Oberfrank Pál 
Nelli, a felesége 
Palásthy Bea 
Katinka, a lánya 
Trokán Anna 
Bolyongó 
Kőrösi Csaba 
Erika 
Módri Györgyi 
A Bodó 
Nagyhegyesi Zoltán 
Benedek  
Keresztes Gábor 
Gyászhuszár I., Szerelő  
Szűcs László 
Gyászhuszár II. 
Madár K. Zoltán 
Rendező 
Kéri Kitty 
Rendező asszisztens 
Magyar Kinga 
Súgó 
Pápes Mónika 
Ügyelő 
Madár K. Zoltán 
Díszlet 
Cziegler Balázs 
  Galéria
  Jegynyomtatásról
Ez emailben kapott elektronikus utalványt kinyomtatva és a pénztárban bemutatva fogod megkapni a jegyed.

Ha nem szeretnél, vagy nem tudsz nyomtatni, a Veszprémi Petőfi Színházban elég, ha az utalványt bemutatod okostelefonon a pénztárban.
  Cím
Veszprémi Petőfi Színház, 8200 Veszprém, Óvári Ferenc utca 2 Kattints ide a térkép megjelenítéséhez
  Hogy tetszett?