1 Válassz előadást

2 Válassz jegyeket

3 Add meg az adataid

4 Fizess online
 Töltjük rögvest!
4 TÁNCELŐADÁS - VASS IMRE-SOMLÓ DÁVID; PATAKY KLÁRI TÁRSULAT; RADIOBALLET; BUDAPEST KORTÁRSTÁNC ALK
MU Színház - Színházterem
Ezt az előadást még nem értekelték elegen, az előadóhely többi programjának átlaga:
8.4 / 10
643 értékelésből
Erre az előadásra ma nincsenek félárú jegyeink, nézd meg az aktuális darabokat a   Főoldalon!
4 TÁNCELŐADÁS A dunaPart Kortárs Magyar Előadóművészeti Platform keretében.

Vass Imre - Somló Dávid: it comes it goes
Pataky Klári Társulat: Én Haiku
Radioballet: A keringőtől a mambóig
Budapest Kortárstánc Alkotóműhely: Haidau - Csángóbugi - Gyönyerő

Vass Imre- Somló Dávid: it comes it goes

Létezik statikus mozdulat, vagy egy helyben álló dallam? Ha a zene és a mozgás párhuzamosan haladnak egymás mellett találkoznak a végtelenben?
Transzformáció tanulmány, amelyben a változás az érzékelhetőség határát súrolja, mégis evidencia.
Minden változik. Még az is, ami elsőre mozdulatlannak tűnik. Az ismétlés által nem csak a színpadi események helyeződnek középpontba, hanem a nézői figyelem mechanizmusa is.
Az előadás a SPAZIO A Europian Network for Dance Creation rezidencia sorozat (2012-2013) folyamán fogalmazódott meg és Somló Dáviddal (zenész, zeneszerző) közösen alkotva nyerte el végső formáját az utolsó állomáson, Amszterdamban.
„A mozgás monotonitását és a monotonitás kiváltotta folyamatos, de csak árnyalatnyit módosuló testállapot-változásokat exponálja, (…), mely veszélyességénél fogva eleve kényelmetlenné teszi az oldott nézői szemlélődést.” Králl Csaba, Élet és Irodalom

Somló Dávid gitáros, zeneszerző jelenleg Londonban él. Gyakran dolgozik kortárs táncosokkal. Alkotóként és zenészként készített darabokat többek között Vass Imrével, Rózsavölgyi Zsuzsával, Dragana Alfirevic-csel, és Gary Clarke-kal, amiket 10 Európai országban játszottak. Nemrég jelent meg első tér-specifikus szólóalbuma a `Movement`.

Vass Imre, budapesti előadó, koreográfus, énekes. Külföldön a belga Ultima Vez, az osztrák United Sorry, a dán Rapid Eye társulatokkal dolgozott, idén pedig a norvég Ingri Fiksdallal. 2010 óta készíti saját munkáit. Különböző előadói stílusokkal és szituációkkal kísérletez. Jelenleg két új szóló projektjén dolgozik: Fájdalomtest és REMAKE.

Pataky Klári Társulat: Én Haiku

“A haiku megfigyelés, látás, hallás. Megidézi azt is, amit szavakban nem lehet kifejezni. Annak a művészete, ami nincs.”
A koreográfia tömör, „tánc-haikuk” láncolata az ember körüli dolgokról, és magáról az emberről. A kiindulási pont a haikut jellemző eszközök, úgymint mértékletesség, tárgyilagosság, feszesség, tömörség.
A darab a haikukra jellemző “éppen akkor, éppen úgy, éppen ott” pillanat megragadására törekszik.
„A haiku nem csupán 17 szótag, hanem egy pillanat.”

A koreográfia bemutatója kizárólag interneten keresztül volt látható. A színpadi verzió később készült el.

Tánc: Maday Tímea Kinga
Fényterv: Dézsi Katalin
Dramaturg: Sirokay Bori
Koreográfia: Pataky Klári

„...Pataky Klári olyan ősbemutatóval jelentkezett, amely itthon előzmények nélküli. És egyébként sem igényel közönséget. Mármint olyan nézőt, aki el is megy a színházba. Az Én haiku a Ustream-tévé jóvoltából házhoz, a saját szobánkba jött… Ez a közel félórás szóló végre tényleg vérbeli kísérlet volt, az előadás, a képrögzítés és az animáció valós idejű együttműködésére. (...) a műfaj (haiku) legkarakteresebb jegyei megjelennek a tánckompozícióban. Ilyen mindenekelőtt a rövid, feszes forma és az alig kimondható élmények, gondolatok látszólag egyszerű megfogalmazása. A tíz kis táncversben a koreográfus először szinte testrészeire szedi szét a táncosnőt: előbb tétovázó, hol haladó, hol visszahúzódó kézfejét és ujjait látjuk intim közelségből, majd a szeme, az arca következik, egészen a tekintetek elfedéséig…” Fuchs Lívia, Élet és Irodalom, 2012.

Támogatók: EMMI, NKA, Műhely Alapítvány, SÍN Kulturális Központ

Radioballet: A keringőtől a mambóig

A keringőtől a mambóig című szóló a mozgás és a szöveg kapcsolatát vizsgálja. Mit jelenthetett ötven évvel ezelőtt a tánc és mit jelenthet ma? Egy test, egy tárgy és egy szöveg találkozása 10 percben.

Koreográfus, előadó: Milán Újvári
Fény: Payer Ferenc
Hang: Kormos Róbert
Zene: Richard Cheese

"Újvári Milán ritka adottsággal rendelkezik, képes ugyanis tapasztalatait, gondolatait a fonákjáról is látni és láttatni. Többek között saját hivatásának alapját, magát a minden táncos által rituálisan tisztelt Táncot, ahogy ezt már A keringőtől a mambóig, máskor Egy kis játékosságot, a francba is! címmel játszott szellemes kis karikatúrájában megmutatta. Ott persze látszólag könnyű dolga volt, hiszen az ötvenes évek megkövült és álságos, a táncos „helyes” viselkedését megfogalmazó szentenciáit gúnyolhatta ki a kortárs előadók „mindent szabad” nézőpontjából." Fuchs Livia (Lábán Rudolf dij, laudáció 2014.)

A Radioballet két független táncművész, Egyed Bea és Újvári Milán, alkalmi projektekre összeálló formációja.
Egyed Bea tanulmányait a Pécsi Művészeti Szakközép Iskolában végezte és a Magyar Táncművészeti Főiskolán folytatta. Szabadúszó táncosként szerepelt, többek közt Góbi Rita, Pataky Klári, Fehér Ferenc, Eleonore Valere-Lachky és a Tünet Együttes munkáiban. Rendszeresen tanít, jelenleg saját munkái mellett a Duda Éva Társulattal dolgozik.
Újvári Milán tanulmányait a dunaújvárosi Gárdonyi Géza Általános Iskola táncművészeti tagozatán, és a Magyar Táncművészeti Főiskolán végezte. Eddigi pályája során dolgozott a Frenák Pál Társulattal, a kanadai Cirque du Soleil-el, a Krétakör csapatával, emellett közreműködött olyan független alkotók munkáiban, mint Réti Anna, Nigel Charnock és Rui Horta.

Budapest Kortárstánc Alkotóműhely: Haidau- Csángóbugi- Gyönyerő

Budapest Kortárstánc Alkotóműhely
és a
Budapest Kortárstánc Főiskola bemutatja

Részlet: CSÁNGÓBUGI

Tánc:Luca DÖMÖTÖR, Viola LÉVAI, Luca KANCSÓ, Sándor PETROVICS
Koreográfus: Sándor PETROVICS
Producer, rendező: Iván ANGELUS

Helyszín

MU Színház
Budapest, XI., Körösy József u. 17.
Térkép
Ne használj papírt, ha nem szükséges! Az emailban kapott jegyeid — ha teheted — a telefonodon mutasd be. Köszönjük!