Töltjük rögvest!
 
 
  Válassz jegyeket
  Add meg az adataid
  Fizess online
VILÁGEGÉSZ ÉS TÖREDÉK
Marczibányi Téri Művelődési Központ - Kamara

Erre az előadásra ma nincsenek félárú jegyeink, nézd meg az aktuális darabokat a Főoldalon!

  Értékelés
Ezt az előadást még nem értekelték elegen, az előadóhely többi programjának átlaga az alábbi:


(8.6 / 10) - 329 értékelés alapján
  Leírás
Versszínház – bemutató előadás József Attila töredékei Csontos János kiegészítéseivel Szerkesztő, rendező: Erdélyi György

Tizenöt éve írok költeményt
És most, amikor költő lennék végre
Csak állok itt a vasgyár szegletén
S nincsen szavam a holdvilágos égre.
/József Attila/ Lehet-e teljes a töredékben maradt világ? Ez a kérdés izgatta Csontos Jánost, amikor József Attila iránti hódolatból – olykor persze feleselve is vele – kiegészíti József Attila félbehagyott verseit. Úgy gondolta, hogy életszerű, virtuális találkozás jön létre e generációk alkotta hídon. A ciklus 2005-re, a József Attila centenáriumra készült el. A Kortárs folyóirat bő válogatással ünnepelte a kerek évfordulót. „…68 éve nem írok költeményt” – utal Csontos a jubileumra. A teljes kompozíciót 2008-ban jelentette meg az Éghajlat kiadó Száz év talány címmel, majd a szerző 2011-es Delelő című összegyűjtött kötetében újból napvilágot látott.
Alföldy Jenő a művet úgy jellemezte, hogy az „kísérlet a kegyelmi pillanatra”. Páva Zsolt úgy vélte: „…a töredékek lezáratlanságukkal indítanak el bennünk titokzatos, misztikus gondolatsort, melynek végén talán ott rejlenek a létezés titkai.”
Ebből a különös, két szerzőtől származó, kétfelé mutató anyagból született az ötlet: két hangon megszólaltatni az immár szerves egészet az „…Ím itt a szenvedés belül, ám ott kívül a magyarázat.” nézőpontjából. Ráadásul a két hang igazában négy, hiszen két muzsikus a szöveg horizontális síkjára merőlegesen, a vertikális világba kalauzolja a nézőt-hallgatót a maga egyéni szabad zenei eszközeivel, olyan világot is kimondva, amely a szavakon is jóval túlmutat.
Erdélyi György színművész, aki pályája során hét különböző József Attila előadást szerkesztett, úgy gondolta hogy a teljes töredékekből létrehozza a nyolcadikat is. Az előadást rajta kívül Császár Angela színművész és két kiváló muzsikus: Grencsó István és Miklós Szilveszter segítenek kiteljesíteni. Mindezt annak reményében, hogy a hét fejezetből álló est során a töredékekből is kirajzolódhat a világ egésze. Szerkesztő, rendező: Erdélyi György Előadják: Császár Angela színművész Erdélyi György színművész Grencsó István fúvóshangszerek Miklós Szilveszter ütőhangszerek Az előadás időtartama kb. 70 perc, utána beszélgetésre nyílik lehetőség a közönség és a közreműködők között.  
  Galéria
  Jegynyomtatásról
Ez emailben kapott elektronikus utalványt kinyomtatva és a pénztárban bemutatva fogod megkapni a jegyed, amivel bemehetsz az előadásra.

Ha nem szeretnél, vagy nem tudsz nyomtatni, a Marcziban elég, ha az utalvány azonosítóját bemondod a pénztárban.
  Cím
1022, Marczibányi tér 5/a Kattints ide a térkép megjelenítéséhez
  Hogy tetszett?