Töltjük rögvest!
 
 
  Válassz jegyeket
  Add meg az adataid
  Fizess online
MOZART: BASTIEN ÉS BASTIENNE
B32 Galéria és Kultúrtér - Színházterem

Erre az előadásra ma nincsenek félárú jegyeink, nézd meg az aktuális darabokat a Főoldalon!

  Leírás
W.A. Mozart: Bastien és Bastienne. A Commedia 2000 Gyermekszínház előadása

  A Bastien és Bastienne W.A. Mozart egyik legkorábbi daljátéka. A mű állítólag Franz Anton Mesmer bécsi orvos megbízásából keletkezett. Más források alapján a szerző édesapja adta fel fiának házi feladatul 1767 táján, amikor Mozart 13 éves volt. Az ősbemutatóra vagy a Bécs melletti Schwehat szabadtéri színpadán, vagy Mesmer otthonában került sor 1768-ban.

Az ártatlan, megható cselekmény a rokokó szellemét idézi, az eghyszerűség és a természetesség igényét. Az első és egyetlen felvonásban Bastienne, a pásztorlány felkeresi Colast, a falusi jövendőmondót. Tanácsát kéri, mert attól tart, hogy kedvese Bastien más hölgyek kegyeit keresi. Colas azt tanácsolja neki, hogy viselkedjen közönyösen. Bastien szintén felkeresi a bölcset, hogy elújságolja a nagy hírt, Bastiennet feleségül kéri. Colas megemlíti, hogy szerinte a lány már másba szerelmes. A fiú a féltékenységtől szenvedve majdnem az öngyilkosságba menekül látva Bastienne közönyös viselkedését – amit Colas tanácsolt.

A fiú végül is megindítja a Bastiennet és boldogan omlanak egymás karjába, megköszönve a bölcs Colas a közbenjárását. „ mindenképpen fontos hogy a kultúra különböző korszakaiból csemegézzünk. Nem csak a mai aktuális dolgokat kell figyelni, nézni, hanem nagyon hasznos és izgalmas vállalkozás az is, ha visszanyúlunk más korok kulturális hagyományaihoz. A tapasztalatokkal, a tudással mindenki gazdagodik, és nagyon sokat jelent az, hogy ha gyerekeink tájékozottabbak, és ezzel együtt nyitottabbak is például egy Mozart korabeli világra. Azt hiszem, hogy ez szoktatás kérdése, meg kell szerettetni velük a régmúlt, a múlt értékeit, és akkor más irányba is elindulnak, és így újabb világok nyílhatnak meg előttük.” ( Preisinger Éva ) Szereposztás: Bastienne: Beke Nóra,
Bastien: Mravik Dorka
Colas: Faa Emese
Birkák: Zappe Lujza, Zappe Vilma
Putto: Tóth-Németh Zille
rendező-koreográfus : Preisinger Éva
KÉVE művészeti társulás produkciója    
  Galéria
  Jegynyomtatásról
  Cím
1111, Bartók Béla út 32 Kattints ide a térkép megjelenítéséhez
  Hogy tetszett?