Töltjük rögvest!
 
 
  Válassz jegyeket
  Add meg az adataid
  Fizess online
ÁRNYORSZÁG
Nemzeti Színház - Gobbi Hilda Színpad

Erre az előadásra ma nincsenek félárú jegyeink, nézd meg az aktuális darabokat a Főoldalon!

  Értékelés
Ezt az előadást még nem értekelték elegen, az előadóhely többi programjának átlaga az alábbi:


(6.4 / 10) - 17 értékelés alapján
  Leírás
William Nicholson: Árnyország A kaposvári Csiky Gergely Színház és a budapesti Nemzeti Színház közös produkciója

C. S. Lewis cambridge-i professzor, gyermekmesék, fantasztikus regények, irodalomtörténeti és teológiai munkák világhírű szerzője megrögzött agglegény volt, A Gyűrűk Ura szerzőjének, Tolkiennek a baráti köréhez tartozott. Joy Davidman zsidó származású amerikai költő, kommunista volt és elvált asszony. E két rendkívüli és különös ember találkozását, egymásra találását, tragikus szerelmét mutatja be a dráma, amelyből nagysikerű, díjnyertes film is készült Richard Attenborough rendezésében, Anthony Hopkins és Debra Winger főszereplésével. A darab hiteles története szerint Lewis élete főművén dolgozik – melynek címe „Az öröm vonzásában” (Surprised by Joy) –, amikor megismerkedik egy nővel, akit történetesen Joy-nak hívnak. A férfi számára a gyerekkorában elveszített édesanya után Joy az első nő, aki érzelmeket kelt benne. Lewis konzervatív és merev figura, miközben írásaiban maró gúnnyal tárgyalja a hipokrita, konzervatív és merev oktatói kart, baráti társaságát és ezeken keresztül az angol társadalmat. A professzor előadásokat tart a fájdalomról, azt kutatva, vajon Isten kegyetlenségből mér-e annyi szenvedést az emberre. Gondosan felépített védelmi rendszerét, melyet Lewis életfilozófiának nevez, szétdúlja a konvenciókra és etikettre fittyet hányó Joy őszinte kíváncsisága és kíméletlen szókimondása. A gyerekmeséket író Lewis-nak nincs gyereke, egyesek szerint „gyereket közelről még nem is látott”, ugyanakkor nem felejtette el, hogy egykor ő is volt gyerek. Joy magával hozza kisfiát, Duncant. A gyerek azt a padláson porosodó szekrényt keresi, ahonnan a gyermekkor csodálatos mesefigurái előbukkannak és életre kelnek Lewis könyveiben. Édesanyja pedig azt a férfit keresi, aki választ tud adni a szenvedésre. Mindketten csalódnak. A boldogságot máshogy értelmezi a valóság, mint ahogy az álmainkban él. Megváltozhat-e az ember az ötödik x után? Hogyan? Ha feladja az elveit? Vagy most talál rájuk igazán? Megértő otthont rejt a szekrény sötétje? Vagy valami szörnyűséges bukkan elő onnan? E kései szerelem tragikus fordulatot vesz. Nem az irigyen gúnyolódó külvilág szakítja szét a különös pár furcsa kapcsolatát, hanem a nő halálos betegsége tesz pontot a történet végére. De vége van-e valóban? Vagy ez a fájdalom záloga egy valamikori boldogságnak? William Nicholson Árnyország című drámájának szereplői valóságos személyek. Érzelmeiket, gondolataikat, tépelődéseiket, kétségeiket színészek keltik életre egy absztrakt térben. A rendezőt, Dér Andrást a motivációk érdeklik – konkrét és elvont formában. A szabadság megtalálásának titkát kutatja, amikor a legkilátástalanabb helyzetben is megpillanthatjuk Isten tekintetét.
  Szereposztás
Színész 
Hunyadkürti György 
Színész 
Nyári Oszkár 
Színész 
Zalányi Gyula 
  Stáblista
C. S. Lewis 
Rátóti Zoltán 
Joy Davidman 
Tóth Auguszta 
Rendező 
Dér András 
  Jegynyomtatásról
Ez emailben kapott elektronikus utalványt kinyomtatva és a pénztárban bemutatva fogod megkapni a jegyed, amivel bemehetsz az előadásra.

Ha nem szeretnél, vagy nem tudsz nyomtatni, a Nemzeti Színházban elég, ha bemondod az utalvány azonosítóját vagy bemutatod okostelefonon a pénztárban.
  Cím
  Hogy tetszett?