Töltjük rögvest!
 
 
  Válassz jegyeket
  Add meg az adataid
  Fizess online
CSILLAG-JÁTÉK
Nemzeti Színház - Gobbi Hilda Színpad

Erre az előadásra ma nincsenek félárú jegyeink, nézd meg az aktuális darabokat a Főoldalon!

  Értékelés
Ezt az előadást még nem értekelték elegen, az előadóhely többi programjának átlaga az alábbi:


(6.4 / 10) - 17 értékelés alapján
  Leírás
CSILLAG-JÁTÉK ÉS DÁNIEL-JÁTÉK A gödöllői Premontrei Szent Norbert Gimnázium, Egyházzenei Szakközépiskola és Diákotthon diákjainak és tanárainak előadásában magyar nyelven énekelve.

Csillag-játék (Tractus stellae) A 11. századi magyarországi szertartáskönyvekben is megtalálható Csillag-játék a középkor későbbi századaiban is ismert volt egész Európában. A vízkereszt ünnepére előkészülő virrasztó imádság végén játszották és énekelték el a templomban latin nyelven. Eredeti címe: „Tractus stellae”, azaz csillaghúzás, hiszen a rövid játék lényeges eleme a betlehemi csillag megjelenése, valamint a napkeleti bölcsek csillagot követő útja, melynek végén megtalálják a világ Üdvözítőjét, Jézus Krisztust. Dániel-játék (Ludus Danielis) A babiloni fogságban élő ószövetségi próféta történetéből összeállított 12. századi, francia földről származó liturgikus drámajáték. A liturgikus játékok előadása a középkori énekes iskolákban vált szokássá. Az istentiszteletekhez kapcsolódva ezek a zenés drámák arra voltak hivatottak, hogy a gyerekek és a felnőttek számára megjelenítsék a bibliai történeteket, és a drámajáték élménye által könnyen felfoghatóvá tegyék az eseményeket és azok hátterét.
Sok-sok ilyen mű született az évszázadok folyamán Európa-szerte, s ezek talán legnagyszerűbbike a Dániel-játék. A középkori kódexekben csak énekszólamok és némely előadási utasítások maradtak fenn, de más feljegyzések arról tanúskodnak, hogy ahol lehetett, ott hangszereket is alkalmaztak a hasonló jellegű darabok előadása során. Művészeti vezetők:  Kocsis Csaba és Balogh Piusz O. Praem.
  Galéria
  Jegynyomtatásról
Ez emailben kapott elektronikus utalványt kinyomtatva és a pénztárban bemutatva fogod megkapni a jegyed, amivel bemehetsz az előadásra.

Ha nem szeretnél, vagy nem tudsz nyomtatni, a Nemzeti Színházban elég, ha bemondod az utalvány azonosítóját vagy bemutatod okostelefonon a pénztárban.
  Cím
  Hogy tetszett?