Töltjük rögvest!
 
 
  Válassz jegyeket
  Add meg az adataid
  Fizess online
SEGÍTSD A KIRÁLYT
Nemzeti Színház - Nagyszínpad

Erre az előadásra ma nincsenek félárú jegyeink, nézd meg az aktuális darabokat a Főoldalon!

  Értékelés
Ezt az előadást még nem értekelték elegen, az előadóhely többi programjának átlaga az alábbi:


(6.4 / 10) - 17 értékelés alapján
  Leírás
Ratkó József: Segítsd a királyt! A debreceni Csokonai Nemzeti Színház és a Nemzeti Színház közös produkciója

Meghalt Imre herceg, a trón várományosa, egy vadkan felöklelte. Az öregedő István királyt az egyéni tragédián túl a nemzete jövője iránti felelősség és az aggodalom is nyomasztja. Két korszak határán vagyunk – le kellett számolni a kalandozásokkal, de még itt lüktet a múlt: „embernek ének őrzi az időt”, de fennmaradásunk érdekében, nagy áldozatok árán be kell tagozódnunk a keresztény Európába. A trónörökös halála azonban kérdésessé teszi a jövőt. Az istváni, történelmi dilemma ez: merre menjünk, hová álljunk? A visszahúzókhoz vagy a haladókhoz? Hogyan lehet megőrizni a múltat, cselekedni a jelenben? A megmaradás esélyét mérlegre téve merre kell indulni? „Egyszerre műveld a három időt, múltat, jelent, jövőt egyszerre láss” – hangzik el a műben. Sok egyéni érdeket ütköztető, torzsalkodásban, hatalmi harcban, ideológiai vitákban éleződő helyzetekben kell döntenie Istvánnak az ország, a haza érdekében. Ilyen kiélezett helyzetekre számos analógiát találunk történelmünk fordulóin: amikor sorskérdésekben kellett dönteni, hiszen nemzeti fennmaradásunk volt a tét. Ratkó József Segítsd a királyt! című verses drámájában a szemlélődés optikáját tágra nyitja: ezer évet fog át. Történelmünk távoli és jelenünkben mutatkozó problémáit tárja fel, a múlt- és a jelenbeli események közötti összefüggéseket keresi. „Nem a hatalom és az ember viszonyát vizsgálja a mű – írta Ratkó. – Ugyanis a szereplők nem engedelmeskedtek az írói szándéknak. Inkább a megmaradás áráról beszélnek, arról, hogy vajon nem fizettünk-e többet megmaradásunkért, itt maradásunkért, mint amennyit Európa elvárt tőlünk.” A darab ősbemutatója 1985-ben Nyíregyházán volt, még abban az évben az Év drámájának választották, szerzője Szép Ernő-díjat kapott. A darab most a Csokonai Színház és a Nemzeti Színház színpadán kel újra életre. A két teátrum ezzel a bemutatóval emlékezik meg Ratkó József halálának negyedszázados évfordulójáról.
  Szereposztás
Színész 
Szalma Tamás 
Színész 
Kubik Anna 
Színész 
Garay Nagy Tamás 
Színész 
Bakota Árpád 
Színész 
Bicskei István 
  Stáblista
Rendező 
Csikos Sándor 
  Jegynyomtatásról
Ez emailben kapott elektronikus utalványt kinyomtatva és a pénztárban bemutatva fogod megkapni a jegyed, amivel bemehetsz az előadásra.

Ha nem szeretnél, vagy nem tudsz nyomtatni, a Nemzeti Színházban elég, ha bemondod az utalvány azonosítóját vagy bemutatod okostelefonon a pénztárban.
  Cím
  Hogy tetszett?