1 Válassz előadást

2 Válassz jegyeket

3 Add meg az adataid

4 Fizess online
 Töltjük rögvest!
LÚD ZSOLT ÉS KUTYÁJA MATTYI - BEMUTATÓ
Átrium Film-Színház
Ezt az előadást még nem értekelték elegen, az előadóhely többi programjának átlaga:
7.6 / 10
83 értékelésből
Erre az előadásra ma nincsenek félárú jegyeink, nézd meg az aktuális darabokat a   Főoldalon!
Lúd Zsolt egy lerobbant lakásban lakik anyjával és kutyájával, Matyival. Zsolt már túl van a harmincon, végzettsége szerint összehasonlító művészetpszichológus, gyakorlatilag munkanélküli. Élettársa, Jolán, tőle külön él, az előző házasságából született csecsemővel.

A szomszédban lakó polgármester, Döbrögi megelégeli, hogy a kutya állandóan ugat: Zsoltot végzés várja otthon, hogy öt napon belül altassa el a közveszélyessé nyilvánított állatot. Mivel Zsolt nem hajlandó ezt végrehajtani, a polgármester emberei kutyasétáltatás közben megtámadják, ott helyben megölik a kutyát, a férfit megverik és megbírságolják engedetlenségéért. Ekkor Lúd Zsolt bosszút esküszik: háromszor veri ezt Lúd Zsolt vissza a polgármesteren. A bosszúállás Fazekas Mihály eredeti művének dramaturgiáját követi: Lúd Zsolt először finn szauna-építőmesterként jelenik meg Döbrögi közpénzből folyó magánépítkezésén, másodszor pedig pszichológusként „kezeli meg" a paranoiába kergetett polgármestert. Eközben az önkormányzatba is beépül, hogy a rendszert belülről bomlasztva bizonyítékokat szerezzen a hivatalban folyó korrupcióról. Lúd hamarosan körözött bűnözővé válik, vannak azonban, akik felnéznek rá, és a jogos bosszú megtestesítőjének tartják.
A bosszúállás stádiumait végigköveti Matyi, a halott kutya szelleme, aki a férfi egyetlen társaként és élő lelkiismereteként vitázik Zsolt morálisan sokszor kétségbe vonható döntéseitől. Az olthatatlan bosszúvágy a férfi magánéletére is kihat: sem Jolán, sem Zsolt beteg anyja nem nézi jó szemmel fia lassan rögeszmévé váló bosszúhadjáratát. Mindketten próbálják jobb belátásra bírni Zsoltot, aki hajthatatlan marad. Emiatt Jolán (akinél a körözés alatt Zsolt rejtőzködött) kidobja a férfit, Zsolt pedig részeg ámokfutásba kezd, és végül Döbrögi embereinek kezei között köt ki. A polgármester azonnal végezni akar vele, azonban Zsolt a halál közeledtével mindent megbán, rájön, hogy a bosszú eszméje téveszme, és sehová nem vezet. Ez meghatja a polgármestert, és azzal a feltétellel, hogy Zsolt elköltözik a városból, szabadon engedi. Eltelik pár hónap. Zsolt a városba érkezik anyja temetésére, ahol kibékül Jolánnal, és Döbrögivel is (aki visszatérését engedélyezte) baráti hangon társalog. Döbrögi idő közben sokkal jobb és etikusabb városvezető lett, mint azelőtt. Zsoltnak azonban már kész a terve, és az önkormányzati bizonyítékok is a kezében vannak, amivel leránthatja a leplet Döbrögi korábbi csalásairól. Mindezt – Döbrögi, Jolán, a halott anya és a kutya szellemének kérlelése ellenére – már meg is tenné, amikor deus ex machinaként felsőbb beosztású ember érkezik a hivatalba. Ez az öltönyös ember felajánlja Zsoltnak a polgármesteri tisztséget, ha nem hozza nyilvánosságra Döbrögi bűneit. Zsolt elfogadja az üzletet, és beköltözik a Döbrögi-rezidenciára. De még mielőtt ezt megtenné, Zsolt polgármesterként, immár saját embereivel harmadszor is elveri a megalázott és tisztségéből kitaszított Döbrögit. Ezzel Lúd Zsolt tisztességgel beváltotta az ígéretét. Rendező: Vajdai Vilmos Az előadás időtartama 120 perc szünet nélkül, gyerekeknek nem ajánlott! Lúd Zsolt – Bánki Gergely / Hajmási Dávid
Anya – Lang Györgyi
Mattyi, Lúd Zsolt kutyája – Végh Zsolt
Jolán, Zsolt szerelme – Piti Emőke
Döbrögi Dénes – Márton András
Macza, Döbrögi szeretője - Székely Rozi
Nemzetőr 1 – Egger Géza
Nemzetőr 2, szomszéd – Csillag Botond
Nemzetőr 3 – Hajmási Dávid / Csányi Dávid, Hajmási Péter
Kertész - Borsányi Dániel
Macskák – Gergely Katalin, Hegedűs Barbara, Szabó Zsófia, Takácsy Réka, Tarr Judit
Gerhardt Gábor – Göndör László, Olasz István
Fazekas Mihály – Horváth Kálmán
Harkály doktor – Fekete Ádám Írták: Fekete Ádám, Laboda Kornél, Mózsik Imre
Díszlet – Kellényi Kata, Szabados Luca
Jelmez – Sophie Magalashvili
Dramaturg – Laboda Kornél
Videó / média design – Juhász András, Szabados Luca (DNE Group)
Műszaki vezető – Szapu Dániel Világítás: Zafír Dániel
Produkciós menedzser – Kulcsár Viktória, Tar Judit
Karvezető: Philipp György
Zenekar: Lang András, Szkladányi András Munkatárs: Egger Géza, Viski Dorottya, Sándor Júlia
Rendezőasszisztens: Vadász Krisztina, Krecz Krisztina  

Helyszín

Átrium Film-Színház
Budapest, 1024, Margit krt. 55.
Térkép
Ne használj papírt, ha nem szükséges! Az emailban kapott jegyeid — ha teheted — a telefonodon mutasd be. Köszönjük!