Töltjük rögvest!
 
 
  Válassz jegyeket
  Add meg az adataid
  Fizess online
SZAKÁCSKÖNYV A TÚLÉLÉSÉRT
Kőleves Vendéglő - emelet - Helyszín: Hédi néni nappalija

Erre az előadásra ma nincsenek félárú jegyeink, nézd meg az aktuális darabokat a Főoldalon!

  Értékelés

(8.9 / 10) - 10 értékelés alapján
  Leírás
Németh Virág - Borgula András: Szakácskönyv a túlélésért (Czingel Szilvia azonos című könyve alapján)

A színdarab Endrei Istvánné Weisz Hedvig Szakácskönyv a túlélésért című könyvének különleges színházi adaptációja.

“Én csak írtam, nagyon apró betűkkel, hogy elég legyen a papír. Nem volt szempont, hogy milyen típusú ételeket írunk. Ami éppen eszünkbe jutott. Fűszerrecepteket, édes és sós süteményeket, húsokat, mártásokat…” (Endrei Istvánné Weisz Hedvig, részlet a Szakácskönyv a túlélésért című könyvből).

Öt éhező zsidó nő 1944-ben a lichtenwörthi lágerben azzal tartotta egymásban a lelket, hogy otthoni ízeket, családi ebédeket idéztek föl. A recepteket egyikük kis papírcetlikre szénnel, ceruzabél foszlányokkal följegyzetelte.

A lichtenwörthi táborban a nácik kiéheztetési kísérletet végeztek. Itt nem voltak gázkamrák, nem is dolgoztatták a rabokat, csak éppen nem adtak nekik enni.  Az öt magyar rabnak a szakácskönyvírás volt a szellemi szökés, ez mentette meg az életüket.

A receptgyűjtemény nemrég előkerült: 2007-ben esett le az egyik túlélő, a tavaly 98 éves korában elhunyt Hédy néni, Endreiné Weisz Hedvig polcáról. A regénybe illő történetet és a közel 150 receptet Czingel Szilvia szerkesztette kötetbe, és a Centropa közreműködésével a Corvina adta ki 2013-ban, Szakácskönyv a túlélésért címen. A könyvet olvasva képet kapunk nemcsak a holokausztról, hanem a két világháború közötti budapesti zsidó családok életmódjáról is.

Az előadás az élet és a barátság körül forog, amely utat tör magának, még a hideg osztrák haláltáborban is.  A nézők,  a főszereplő “barátai”,  vendégségbe érkeznek a háziasszonyhoz, Klárához, aki az előadás alatt végigfőz, tálal és kóstoltat egy teljes menüsort, a könyvben lévő receptek alapján.

Az előadás egy konyhaasztal körül valósul meg, a nézők egy hatalmas asztal mellett foglalnak helyet, amelynek az egyik oldalán Klára főz, sztorizik és vendégül lát,  “be nem áll a szája”. Miközben megeteti a vendégeket, a receptek kapcsán elmeséli az öt “szakácsnő” életének történetét, és a haláltáborban eltöltött időszakot is.  Kiderül, hogy a rabság ideje számukra nem csak a megmagyarázhatatlan őrület története, hanem barátságuk születésének, a szakácskönyv megszületésének története is.

  Szereposztás
Színész 
Hay Anna 
Színész 
Nagy Mari 
Színész 
Radnay Csilla 
  Stáblista
Rendező 
Borgula András 
Rendező asszisztens 
Kern Dóra 
Dramaturg 
Németh Virág 
Díszlet 
Borgula András 
  Galéria
Kattints a képre a nagyításhoz!
  Jegybemutatásról
Az emailban kapott jegyeid — ha teheted — a telefonodon mutasd be.
Ne használj papírt, ha nem szükséges! Köszönjük!
  Cím
  Hogy tetszett?