Töltjük rögvest!
 
 
  Válassz jegyeket
  Add meg az adataid
  Fizess online
SZAKÁCSKÖNYV A TÚLÉLÉSÉRT
Kőleves Vendéglő - emelet - Helyszín: Hédi néni nappalija

Erre az előadásra ma nincsenek félárú jegyeink, nézd meg az aktuális darabokat a Főoldalon!

  Értékelés

(8.9 / 10) - 10 értékelés alapján
  Leírás
Németh Virág - Borgula András: Szakácskönyv a túlélésért (Czingel Szilvia azonos című könyve alapján)

A színdarab Endrei Istvánné Weisz Hedvig Szakácskönyv a túlélésért című könyvének különleges színházi adaptációja.

“Én csak írtam, nagyon apró betűkkel, hogy elég legyen a papír. Nem volt szempont, hogy milyen típusú ételeket írunk. Ami éppen eszünkbe jutott. Fűszerrecepteket, édes és sós süteményeket, húsokat, mártásokat…” (Endrei Istvánné Weisz Hedvig, részlet a Szakácskönyv a túlélésért című könyvből).

Öt éhező zsidó nő 1944-ben a lichtenwörthi lágerben azzal tartotta egymásban a lelket, hogy otthoni ízeket, családi ebédeket idéztek föl. A recepteket egyikük kis papírcetlikre szénnel, ceruzabél foszlányokkal följegyzetelte.

A lichtenwörthi táborban a nácik kiéheztetési kísérletet végeztek. Itt nem voltak gázkamrák, nem is dolgoztatták a rabokat, csak éppen nem adtak nekik enni.  Az öt magyar rabnak a szakácskönyvírás volt a szellemi szökés, ez mentette meg az életüket.

A receptgyűjtemény nemrég előkerült: 2007-ben esett le az egyik túlélő, a tavaly 98 éves korában elhunyt Hédy néni, Endreiné Weisz Hedvig polcáról. A regénybe illő történetet és a közel 150 receptet Czingel Szilvia szerkesztette kötetbe, és a Centropa közreműködésével a Corvina adta ki 2013-ban, Szakácskönyv a túlélésért címen. A könyvet olvasva képet kapunk nemcsak a holokausztról, hanem a két világháború közötti budapesti zsidó családok életmódjáról is.

Az előadás az élet és a barátság körül forog, amely utat tör magának, még a hideg osztrák haláltáborban is.  A nézők,  a főszereplő “barátai”,  vendégségbe érkeznek a háziasszonyhoz, Klárához, aki az előadás alatt végigfőz, tálal és kóstoltat egy teljes menüsort, a könyvben lévő receptek alapján.

Az előadás egy konyhaasztal körül valósul meg, a nézők egy hatalmas asztal mellett foglalnak helyet, amelynek az egyik oldalán Klára főz, sztorizik és vendégül lát,  “be nem áll a szája”. Miközben megeteti a vendégeket, a receptek kapcsán elmeséli az öt “szakácsnő” életének történetét, és a haláltáborban eltöltött időszakot is.  Kiderül, hogy a rabság ideje számukra nem csak a megmagyarázhatatlan őrület története, hanem barátságuk születésének, a szakácskönyv megszületésének története is.

  Szereposztás
Színész 
Hay Anna 
Színész 
Nagy Mari 
Színész 
Radnay Csilla 
  Stáblista
Rendező 
Borgula András 
Rendező asszisztens 
Kern Dóra 
Dramaturg 
Németh Virág 
Díszlet 
Borgula András 
  Galéria
  Jegynyomtatásról
Az emailben kapott jegyet nyomtasd ki, és vidd magaddal papíron. A színházak ugyanis így fogadják el a jegyed érvényesnek, és neked is így a legegyszerűbb és leggyorsabb!

Ha mégsem tudsz nyomtatni, ne aggódj, nem fogsz lemaradni az előadásról, a legtöbb színházunk valamennyire rugalmas ezügyben. Az általad választott színháztól még nem kaptunk pontos információt a jegynyomtatással kapcsolatban, így kérjük, náluk érdeklődj!
  Cím
  Hogy tetszett?