Töltjük rögvest!
 
 

Last minute jegyek már 21:00 órától!

Nyertünk neked három órát!
A "PRICELESS" kódot használva már most vásárolhatsz holnap estére félárú színházjegyet! Kuponkódot alapvetően a Mastercard Priceless Specials-on keresztül szerezhetsz pontokért, ám most erre sincs szükséged: a kuponkód mezőt előre kitöltjük neked, így elég az érvényesítés gombra kattintanod vásárláskor! Próbáld ki most! A promóció részleteiről itt olvashatsz bővebben.

ADVENT A HARGITÁN
Nemzeti Színház - Gobbi Hilda Színpad

Erre az előadásra ma nincsenek félárú jegyeink, nézd meg az aktuális darabokat a Főoldalon!

  Értékelés
Ezt az előadást még nem értekelték elegen, az előadóhely többi programjának átlaga az alábbi:


(6.4 / 10) - 17 értékelés alapján
  Leírás
Sütő András: Ádvent a Hargitán

Sütő András méltán népszerű – és méltatlanul feledni látszó – drámái közül is kiemelkedik az Advent a Hargitán, ez a Kis- és Nagy Romlás fenyegetettségében játszódó, balladai sűrűségű színjáték. Megrendítő zengésű, költői nyelven szólal meg a műben – idézet Sütő Andrástól – „Erdély nagy romlásának valóságos gyásza, az önfeladás, a világgá menekülés közösségi tragédiája”.
Reményünk, hogy a Nemzeti Színház nyolcvanas években játszott nagysikerű előadásának szellemi nyomvonalát követve, a Békéscsabai Jókai Színház „szerelemgyermekét” is a szívébe zárja a közönség. Fájdalmas megtapasztalni, hogy a darab mélyén meghúzódó társadalmi, emberi gondok  a mai napig is döbbenetesen, tragikusan időszerűek... És – nem csak a határainkon túl... „Ahol várakozás van, ott nincs üresség” Lenni vagy nem lenni, elmenni vagy megmaradni magyarnak Erdélyben? Erősnek, bátornak, elveinkhez hűnek, embernek a fenyegetéssel, pusztítással, romlással szemben? S nemcsak ott, hanem bárhol és bármikor a nagyvilágban? Ezek a sorsdöntő kérdések feszítik Sütő András gyönyörű drámáját; az Advent a Hargitán meghatóan szép, szívszorító előadás a Békéscsabai Jókai Színházban. Csodálatos nyelv, költészet, varázslat, emelkedettség, miközben kemény vádbeszéd és megindító fohász váltja egymást. Sütőt már olvasni is gyönyörűség: vissza lehet lapozni, újból és újból inni, magunkba szívni a szavakat, elmélyülni a bölcsességben, a példaadó elhivatottságban, ars poeticában. De ez most a színház, ahol ismételni ugyan nem lehet, de fantasztikus alakítások keltik életre a nagyszerű író világát, közvetítik hitelesen, mellbevágóan mondandóját. Sütő Andrásról és műveiről – főleg annak, aki ismerte, beszélt vele, olvasta és látta darabjait – nem lehet elfogultság, legnagyobb tisztelet, szeretet, rajongás nélkül szólni. Nem csodálom, hogy Rubold Ödön Jászai-díjas színművész is szívügyének tekintette, hogy a Nemzeti Színház 1986-tól ’97-ig tartó sikerszériája után újra színpadra állítsa klasszikus szerzőnket. Békéscsabán kiváló színészek nyújtanak emlékezetes alakítást az Adventben. Szélyes Imre (Jászai-díjas) és Szőke Pál a két öreg székely szerepére telitalálat! Szőke Pál Zetelaki Dánielként a fia elvesztése miatt örökké perlekedő, istenkáromló, szókimondó, bosszúra, leszámolásra készülő vénember maga a megtestesült vádbeszéd. Szélyes Imre Bódi Vencelként a türelemre, megnyugvásra int, pedig ő is elveszítette lányát, mégsem pöröl, inkább vár, várakozik, bizakodik, fohászkodik; évről évre kislámpásokat farag, megvilágítja az utat, hogy az eltévelyedettek hazataláljanak. (Niedzielsky Katalin) Kaval hangszeren játszik: Lovas Gábor
  Szereposztás
Árvai Réka, Kisréka, Árvai Réka lánya 
Kara Tünde 
Bódi Vencel 
Szélyes Imre 
Mária, Bódi lánya 
Babócsai Réka 
Zetelaki Dániel 
Szőke Pál 
Gábor, Zetelaki Dániel fia 
Czitor Attila 
  Stáblista
Rendező 
Rubold Ödön 
Jelmez 
Kiss Zsuzsanna 
Díszlet 
Lenkefi Réka 
Zene 
Gulyás Levente 
  Jegynyomtatásról
Ez emailben kapott elektronikus utalványt kinyomtatva és a pénztárban bemutatva fogod megkapni a jegyed, amivel bemehetsz az előadásra.

Ha nem szeretnél, vagy nem tudsz nyomtatni, a Nemzeti Színházban elég, ha bemondod az utalvány azonosítóját vagy bemutatod okostelefonon a pénztárban.
  Cím
  Hogy tetszett?