Töltjük rögvest!
 
 
  Válassz jegyeket
  Add meg az adataid
  Fizess online
KASSAI THÁLIA SZÍNHÁZ: KÁRPÁTI PÉTER: AKÁRKI
MU Színház - Színházterem

Erre az előadásra ma nincsenek félárú jegyeink, nézd meg az aktuális darabokat a Főoldalon!

  Értékelés
Ezt az előadást még nem értekelték elegen, az előadóhely többi programjának átlaga az alábbi:


(8.3 / 10) - 507 értékelés alapján
  Leírás
Kárpáti Péter Akárki című moralitásjátékát 2013 decemberében mutatta be a Kassai Thália Színház. Az utóbbi évtizedek egyik legjelentősebb magyar drámaírójának egyik legkiválóbb, legidőtállóbb művéről van szó.

Kárpáti egyszerre egy konkrét kortársunk mindennapi, hétköznapi történetét meséli el, de ezt a sorsot ki is tágítja, és egyetemes tapasztalássá teszi. Nemcsak egy akár az utcai forgatagból, bármilyen hivatalból, a környezetünkből ismerősnek tűnő, hús-vér személyről, de a középkori moralitás műfajából kölcsönzött alaptípusról, egy Akárkiről van szó. Egy emberről, akit váratlan életpillanatában meglátogat, felkeres a halál és arra kényszeríti, vessen számot az életével, nézzen vissza, vegye észre, tudatosítsa, hogyan élt eddig és próbálja meg rendezni viszonyait, kapcsolatait, tegyen rendet, válaszolja meg a nagy kérdéseket, ki is ő, mit ért el, mit hagy maga után? Kárpáti Péternél ráadásul az Akárki egy nő: slampos, magát elhanyagoló, elvált asszony, aki megtudja, hogy halálos beteg. Megretten és természetesen hirtelen fontos lesz neki minden, mit addig elhanyagolt, egyszer csak tisztázni akar és tisztán látni, rádöbben, milyen üres is volt eddig az élete, mennyire nem figyelt oda sem másokra, sem magára, valami hideg, mechanikus rendnek engedelmeskedve teltek a mindennapok. Tulajdonképpen semmi más nem történik, csak éli az életét, azt az életet, melyet eddig sem tudta, hogyan kell élni, de most már tudni szeretné. Az Akárki lényeges, de gyakran tabuizált, elhallgatott témákat feszeget, melyek közül a legjelentősebbek a halál, a gyászmunka, a társadalom viszonya a haldoklóval, az emberi kapcsolatok valamilyen szinten szélsőségesnek tartott, véges kérdéseket feszegető helyzetekben, a szembesülés önmagunkkal és a környezetünkkel ezeken a szituációkon keresztül. Az előadás nyilvánvalóan olyan témákat prezentál, melyek szokatlanok régiónkban, melyekről egymás között is ritkán beszélnek az emberek, de a művészek, alkotók, különösképpen a honi színházak nagyon ritkán vállalják fel ezt a szembenézést, ezeket a kérdésköröket.
  Szereposztás
Emma 
Márkus Judit 
Köves néni, Aranka 
Szoták Andrea 
Köves bácsi, Tódor 
Illés Oszkár 
Lány csecsemővel, Vera 
Lax Judit 
Vénasszony, Mari 
Szabadi Emőke 
Hölgy, Erika 
Varga Lívia 
Orvos 
Petrik Szilárd 
Tüdőbajos fiú, Tóth Gyula 
Havasi Péter 
Úr/Csontváz, Rendőr 
Nádasdi Péter 
Részeg férfi, Péter 
Bocsárszky Attila 
  Stáblista
Rendező 
Czajlik József 
Dramaturg 
Forgács Miklós 
Díszlet, jelmez 
Gadus Erika 
Mozgás 
Kántor Kata 
  Galéria
Kattints a képre a nagyításhoz!
  Jegybemutatásról
Az emailban kapott jegyeid — ha teheted — a telefonodon mutasd be.
Ne használj papírt, ha nem szükséges! Köszönjük!
  Cím
XI., Körösy József u. 17. Kattints ide a térkép megjelenítéséhez
  Hogy tetszett?
A Hozzászólások modul a Facebook rendszerét használja. A vélemények megtekintéséhez és írásához jelentkezz be Facebookra, és tölts újra ezt az oldalt!
A Hozzászólások modul a Facebook rendszerét használja. Ez a funkció Firefox böngészőn nem működik. A vélemények megtekintéséhez és írásához kérlek töltsd le az ingyenes Chrome böngészőt, ott jelentkezz be Facebookra, és nézz vissza erre az oldalra!