Töltjük rögvest!
 
 
  Válassz jegyeket
  Add meg az adataid
  Fizess online
OPERABEAVATÓ - PORGY ÉS BESS KERESZTMETSZET
Budaörsi Latinovits Színház - Major

Erre az előadásra ma nincsenek félárú jegyeink, nézd meg az aktuális darabokat a Főoldalon!

  Értékelés
Ezt az előadást még nem értekelték elegen, az előadóhely többi programjának átlaga az alábbi:


(8.8 / 10) - 658 értékelés alapján
  Leírás
Dénes István karnagy úr kalauzolja a közönséget ebben az izgalmas operában, a tőle már Budaörsön is megszokott igényes és érdekfeszítő kitekintésekkel fűszerezve.

A hosszú ideje az Erkel Színház repertoárján lévő, és szerte a világon is nagy sikerrel játszott Porgy and Bess 1983 februárjában, hirtelen, egyik napról a másikra lekerült a műsorról. A Gershwin-örökösök - meg sem várva a színházi szezon végét - váratlanul megvonták az előadási jogot (nem csak Magyarországon) azzal a hallgatólagosan elterjedt indoklással, hogy a teljes művet "csak feketék"(?) játszhatják. Nem valószínű, hogy a 39 évesen, agydaganatban elhunyt Gershwin (1898-1937) egyetértett volna ezzel a kirekesztő lépéssel, hiszen a családi emléknyomok által is táplálva, valószínűleg átélhette a megkülönböztetést, amely igen csak ellenkezik törekvéseivel. A cselekmény kontrasztokban gazdag (öröm - bánat, születés - halál, bölcsődal – sirató, gyilkosság - bűnbánat, szex – szerelem) változatossága és a természeti erők babonás rettegése emeli a művet hatalmas méretű és horderejű alkotássá. A sokszínű, szerteágazó cselekmény ellenére a darab főszereplője mégis a "mennyország", az "ígéret földjének" áhítva, várva-várt eljövetelébe vetett töretlen hit. Az "Ígéret földjébe" vetett extatikus hit ereje hatja át a mű minden sorát, megtámogatva az őserejű spirituálé és jazz-ihletésű dallam-ritmusvilág lehengerlő vitalitásával. Dénes István karnagy úr kalauzolja a közönséget ebben az izgalmas operában, a tőle már Budaörsön is megszokott igényes és érdekfeszítő kitekintésekkel fűszerezve. A mostani előadáson óriási súly nehezül az énekesekre, hiszen többfajta szerepbe kell "ki és be" ugraniuk. Különösen a női szakasz: Clara - Serena - Maria - Bess egymás utáni betöltése (Borsos Edith), de a bass-bariton: Jake - Crown - Porgy hármasa (Jekl László) is komoly feladat elé állítja a szólistákat. Kicsit könnyebb dolga van Sporting Life- nak (Gerdesits Ferenc): neki csak az utolsó tercett-ben - amely valójában Porgy monológ-szerű vágyakozása az elment Bess után - kell a hiányzó Maria szólamát "beénekelni".
  Jegybemutatásról
Az emailban kapott jegyeid — ha teheted — a telefonodon mutasd be.
Ne használj papírt, ha nem szükséges! Köszönjük!
  Cím
2040, Clementis László u. 22. Kattints ide a térkép megjelenítéséhez
  Hogy tetszett?
A Hozzászólások modul a Facebook rendszerét használja. A vélemények megtekintéséhez és írásához jelentkezz be Facebookra, és tölts újra ezt az oldalt!
A Hozzászólások modul a Facebook rendszerét használja. Ez a funkció Firefox böngészőn nem működik. A vélemények megtekintéséhez és írásához kérlek töltsd le az ingyenes Chrome böngészőt, ott jelentkezz be Facebookra, és nézz vissza erre az oldalra!