Töltjük rögvest!
 
 
  Válassz jegyeket
  Add meg az adataid
  Fizess online
MUST-MEET COMPOSERS .... MICHEL VAN DER AA IN BUDAPEST - KONCERT
Budapest Music Center - Budapest Music Center_

Erre az előadásra ma nincsenek félárú jegyeink, nézd meg az aktuális darabokat a Főoldalon!

  Leírás
must-MEET Composers .... Michel van der Aa in Budapest - Koncert

A koncert a holland kortárs zeneszerzők három generációját mutatja be: az idén a 75. születésnapját ünneplő, világszerte elismert Louis Andriessent, a 1965-ös születésű, de a 90-es évektől fogva Hollandiában élő brit Richard Ayrest, aki posztgraduális zeneszerzői tanulmányait a Hágai Királyi Konzervatóriumban Louis Andriessennél végezte, valamint az 1970-ben született Michel van der Aa-t, a kortárs zene igazi multidiszciplináris figuráját, aki a zeneszerzést filmes és színpadi rendezéssel, illetve forgatókönyv-írással kombinálja. „A Zilver Bach orgonára írt korál-variációihoz hasonló elven íródott: egy hosszú, lassan mozgó dallamot kombinál, annak egy gyorsabban játszott változatával. Az együttes két csoportra oszlik: a fúvósok és vonósok adják a négyszólamú folyamatos korál-szerű dallamot, míg a többi hangszer – vibrafon, marimba és zongora – egyre gyorsabb staccato akkordokat játszik.
A Zilver egy olyan tervezett kamaramű-sorozat darabjainak egyike, amelyeknek címéül mindig valamilyen kézzelfogható anyag szolgál. Ezekből Hout (Fa), az első, és Zilver (Ezüst) a második. A cím a darabot indító, illetve lezáró két ezüstszínű hangszerre - a fuvolára és a vibrafonra - is utal.” Louis Andriessen A Transit a Just Before című zongoradarab anyagát kombinálja Van der Aa Passage című rövidfilmjével. A zongorista virtuóz játéka és a videóvetítés színpadi kölcsönhatásban állnak egymással, s a hangsúly hol egyikre, hol másikra helyeződik át. Richard Ayres  úgy jellemzi No. 34b című darabjának első, Waltz című tételét, mint "egy olyan országokban vagy korokban játszott titkos keringőt, ahol vagy amikor nem volt megengedett a tánc." A hangszerek rövid, szórványos kitörések formájában dallamtöredékeket adnak át egymásnak, mindezt az együttes többi tagjának éles be- és kilégzése által kísérve. A második tétel (Korál) tisztelgés Alfred Wallis festő előtt: a cselló és a marimba lépésről lépésre haladó tremolando-sorozatot játszik, megidézve a cornwalli partvidék hangulatát, ahol Wallis élt és dolgozott. A Mask című darabban különböző zenei rétegek rejtőznek el és tárulnak fel. A felvételről szóló felhangok „maszkjai” átalakítják az együttes hangszereinek hangszínét, megváltoztatva ezzel a teljes a hang-szövetet. Az együttes által játszott zenei anyag a hangfelvételen manipulált és szétszabdalt. A zenekar és a hangfelvétel akusztikus rétegei átfedik egymást; hirtelen megszakítások hasítják fel a textúrát, s tárnak fel korábban még rejtőzködő rétegeket. A THReNSeMBle először a Bartók Fesztiválon mutatkozott be, ahol Pierre Boulez Dérive 1 című művét játszották referenciadarab gyanánt, illetve néhány fiatal magyar és amerikai zeneszerző Boulez zenéjéhez kapcsolódó szerzeményét. Elsődleges céljuk az, hogy folyamatos kapcsolatban álljanak a legfiatalabb generáció zeneszerzőivel, s hogy azok műveit minél több helyen bemutassák. Számos fiatal magyar zeneszerző darabjának Magyarországon vagy külföldön tartott világpremierje fűződik nevükhöz (Tornyai Péter, Gryllus Samu, Rafal Zapala, Marian Lejava, Dargay Marcell, stb), és jó néhány darabot mutattak be ők Magyarországon elsőként, mint pl. Csapó Gyula, Georg Friedrich Haas, Yannis Kyriakydes, vagy a jelen koncerten Louis Andriessen, Richard Ayres és Michel van der Aa szerzeményeit. Jövőre Philippe Manoury és Matthias Pintscher művek bemutatóját tervezik. Műsor: Louis Andriessen: Zilver - vegyes összetételű zenekarra (1994)
Michel van der Aa: Transit - zongorára és videóra (2009)
Richard Ayres: No. 34b - két darab csellóra és zenekarra (2007)
Michel van der Aa: Mask - zenekarra és hangfelvételre (2006) Közreműködik: Rohmann Ditta - cselló
Kiss Péter - zongora THReNSeMBle 
Vezényel: Horváth Balázs www.vanderaa.net
www.richardayres.com
www.thrensemble.com 
  Galéria
  Jegynyomtatásról
Az emailben kapott jegyet nyomtasd ki, és vidd magaddal papíron. A színházak ugyanis így fogadják el a jegyed érvényesnek, és neked is így a legegyszerűbb és leggyorsabb!

Ha mégsem tudsz nyomtatni, ne aggódj, nem fogsz lemaradni az előadásról, a legtöbb színházunk valamennyire rugalmas ezügyben. Az általad választott színháztól még nem kaptunk pontos információt a jegynyomtatással kapcsolatban, így kérjük, náluk érdeklődj!
  Cím
  Hogy tetszett?