Töltjük rögvest!
 
 
  Válassz jegyeket
  Add meg az adataid
  Fizess online
AZIZ NESIN: ÖLJ CSAK MEG, LELKEM!
Marczibányi Téri Művelődési Központ - Marczi-Kamaraszínház

Erre az előadásra ma nincsenek félárú jegyeink, nézd meg az aktuális darabokat a Főoldalon!

  Értékelés
Ezt az előadást még nem értekelték elegen, az előadóhely többi programjának átlaga az alábbi:


(8.6 / 10) - 358 értékelés alapján
  Leírás
AZIZ NESIN: ÖLJ CSAK MEG, LELKEM! Groteszk játék két részben

Két egyedül élő idős asszony hétköznapjai egymás szomszédságában. Apró-cseprő gondjaik között sorozatgyilkosság hírét hallják a rádióban. A hírek szerint a gyilkos gázszerelőnek öltözve szedi női áldozatait, miután erőszakot követ el rajtuk. A hölgyek fantáziáját felcsigázza a hír. Csöngetnek egyikük lakásán és megjelenik egy magát házszerelőnek mondó figura. A bizarr helyzetben elkezdődik a még bizarrabb komédia...

Aziz Nesin (eredeti neve: Mehmet Nusret, Törökország, Adalar (más néven: Heybeliada) 1915. december 20. – 1995. július 6.) híres török író és humorista, több mint 100 könyv szerzője.
Miután több éven keresztül tisztviselőként szolgált, később egy szatirikus folyóirat szerkesztője lett. Politikai nézetei miatt többször ült börtönben, illetve az Állami Biztonsági Szolgálat (törökül: MAH) felügyelet alá helyezte.
Írásaiban az átlagember brutális elnyomását ábrázolta. A lelketlen bürokráciát, gazdasági visszaéléseket és az emberi butaságot gúnyolta ki humoros történeteiben. Számos rangos díjat kapott Törökországban, Olaszországban, Bulgáriában, valamint az egykori Szovjetunióban. A műveit több mint 30 nyelvre fordították le, köztük magyar nyelvre is, egyik legutóbbi jeles kötete a 28 török novella című kötet. A Rakéta Regényújság, a Nagyvilág folyamatosan tett közzé elbeszéléseiből, világirodalmi kötetekbe is beválogatták írásait, például az Európa Könyvkiadó Égtájak című sorozatának 1980-as kötetébe is.
1956. június 6-án feleségül vette az Akbaba újságnál dolgozó munkatársát, Meral Çelen-t.
1972-ben létrehozza a Nesin Alapítványt. Elhatározta, hogy négy szegény, nyomorgó gyermeket az elemi iskolától kezdve az Alapítványon keresztül támogat, egészen a felsőfokú tanulmányok befejezéséig (lakás, élelem, tandíj, stb.). Ezt követően minden jogdíjából felajánlott valamennyit az Alapítvány javára (könyv, színdarab, film, rádió és TV fellépések, stb.).
Aziz Nesin politikailag aktív volt. Az 1980-as puccsot követően – amit Kenan Evren vezetett – az értelmiséget elnyomták. Sok értelmiségit késztetett arra, hogy a katonai kormány ellen kiálljon, azzal, hogy kibocsátotta az Értelmiségi Petíciót (törökül: Aydınlar Dilekçesi).
Utolsó éveiben sokat küzdött a tudatlanság és a vallási fundamentalizmus ellen.
1995. július 6-án hunyt el egy könyv dedikálást követően (Çeşme, İzmir). Halálát követően – végakaratának megfelelően – ismeretlen helyen temették el az általa létrehozott Alapítvány közreműködésével.

(Forrás: Wikipedia)

Fordította: Balázs Judit
  Szereposztás
Színész 
Hűvösvölgyi Ildikó 
Színész 
Harsányi Gábor 
Színész 
Császár Angela 
  Stáblista
Rendező 
Juhász Róza 
Díszlet 
Libor Katalin 
Jelmez 
Libor Katalin 
  Galéria
  Jegynyomtatásról
Ez emailben kapott elektronikus utalványt kinyomtatva és a pénztárban bemutatva fogod megkapni a jegyed, amivel bemehetsz az előadásra.

Ha nem szeretnél, vagy nem tudsz nyomtatni, a Marcziban elég, ha az utalvány azonosítóját bemondod a pénztárban.
  Cím
1022, Marczibányi tér 5/a Kattints ide a térkép megjelenítéséhez
  Hogy tetszett?