1 Válassz előadást

2 Válassz jegyeket

3 Add meg az adataid

4 Fizess online
 Töltjük rögvest!
ERŐS ÉS GYÖNGE-JÓTÉKONYSÁGI ELŐADÁS A MAGYAR RETT SZINDRÓMA
Átrium Film-Színház
Ezt az előadást még nem értekelték elegen, az előadóhely többi programjának átlaga:
7.6 / 10
83 értékelésből
Erre az előadásra ma nincsenek félárú jegyeink, nézd meg az aktuális darabokat a   Főoldalon!
„Mondd, ha te emelsz engem, akkor én is fölemellek téged? Gvghüócdúb8síawSHogy amikor te erős, én is az, és ha te gyönge, akkor én is az, jaj, vagy nem így van? Vagy úgy, hogy te erős, én gyönge, én erős és te gyönge?”
Darvasi László: Így leszel„Erős és gyönge” anyák napi jótékonysági koncert

A Magyar Rett Szindróma Alapítvány P’ART művészeti programjának első rendezvénye.
Időpont: 2014. április 29. 19 óra, helyszín: Átrium Film–Színház (Budapest, Margit körút 55.).
Öt énekesnő és két színész egy célért
Bíró Eszter, Csemer Boglárka (Boggie), Jónás Vera, Palya Bea, Pátkai Rozina, valamint Bartsch Kata és Nagy Zsolt egy műsorban.

Műsorvezető: Winkler Nóra

Fotók: Kustos Nikolett
Közreműködnek: Födő Sándor, Hámori Máté, Mogyoró Kornél, Nikola Parov, Sebestyén Áron, Tóth Mátyás, ifj. Tóth Pisti
Zenei rendező: Födő Sándor
Rendező: Seres Tamás

A jótékonysági est gondolatát Darvasi László sorai ihlették. Így leszel című verse egy, az alapítvány 2013-as „Közelebb…” elnevezésű kampánya során készült fotóhoz íródott. Ki erős és ki gyönge, ki az, aki gyámolításra szorul, és ki az, aki erőt ad másoknak? Az est főszereplője, egy anya mondja el történetét, melyben vissza-visszatérnek ezek a gondolatok. Miközben sérült kislányáról mesél, egyszerre szembesít bennünket saját erőnkkel és gyengeségeinkkel, sebezhetőségünkkel is.
A női szálon haladva a nem mindennapi koncerten öt olyan énekesnő lép fel együtt egy műsorban, akik – külön erre az alkalomra válogatott – dalaikban hasonló gondolatokat fogalmaznak meg. Egyszerre erősek, mennek előre a saját útjukon, ugyanakkor nem félnek megmutatni érzelmeiket, olykor bizonytalanságaikat. Mint a történetét elmesélő anya.
A koncertet közös fotózások előzték meg, ahol egy-egy Rett-szindrómás kislány találkozott egy-egy énekesnővel próba közben. Ezek a találkozások fontosak voltak a művészek számára, hiszen személyes kapcsolatba kerültek azokkal a sérült gyerekekkel, akiknek segítenek. A kislányok különösen meghitt kapcsolatban állnak a zenével, így a próbán elhangzott dalok, hangok révén hamar összebarátkoztak egymással. Az elkapott pillanatok örömöt, kíváncsiságot, elfogadást, nyugalmat sugároznak.
A fotókon látható párosok: Bíró Eszter és Vanda, Csemer Boglárka és Mira, Jónás Vera és Eszter, Palya Bea és Bori, Pátkai Rozina és Eszter
Az alapítvány a Rett-szindrómával élő lányokat és családtagjaikat segíti 1995 óta. PART (Program A Rett-szindrómás lányok Támogatásáért) elnevezésű szakmai programja mellett 2014 tavaszán elindította a programot támogató művészeti projektjét, a P’ART-ot is. Az alapítvány tudatosan választotta azt az utat, hogy potenciális támogatóinak figyelmét a művészet és a művészek segítségével igyekszik felkelteni a sérült emberek iránt. A jótékonysági koncert a P’ART első rendezvénye.

Mitől válik egy színházi est örökre emlékezetes? Ha azokkal megyünk, akiket szeretünk, ha izgalmas, egyedi előadást látunk, ha jó zenéket hallgatunk, ha valódi érzelmeket élünk át. Ha meglepődünk, elérzékenyülünk, nevetünk, elgondolkodunk. Az „Erős és gyönge” koncerten ez mind megtörténhet. Az erre az alkalomra kitalált család történetét két kiváló színész ad elő. A történetben szereplő pár a Rett-szindrómával élő kislányok családtagjainak elbeszéléseiből született, az ő valódi mindennapjaik, küzdelmeik, örömük, bánatuk állt össze egy közös mesévé, melynek minden mosolya és könnye igaz.

Idézetek a történetből:
Más ő, mint a többi lány, de elfogadtuk ilyennek, amilyen. Ha boldog, mi is azok vagyunk.
Nem gyógyítható! De miért nem? Továbbra is fejlesztés, szeretet, szeretet és ismét szeretet.
Van, hogy éjszakánként csak sírdogálok, ilyenkor simogatom a fejét, és azt kívánom, bárcsak „helyre tudnám tenni” a génjeit.
Szeretjük őt őszintén, önzetlenül, tisztán. Angyali lénye fényt hoz mindenkinek az életébe.
Most úgy szeretem, ahogy van, azt akarom, hogy élete mosolygós és szép legyen, mert akkor mi is azok vagyunk! Ő tanított meg erre. A boldogságot mi kell, hogy átéljük, mert ott van velünk, bennünk!
Rettenetesen sajnáltam őt, magunkat, az elképzelt életünket, és gyakran felmerült a „mi lesz velünk ezután” és a „mi lesz vele, ha mi nem leszünk” kérdések.
Mikor hazajövök és beköszönök, kiszalad elém és üdvözöl. Ilyenkor annyira boldog vagyok, ezek a pillanatok a legszebbek.
A testvérem nagyon édes és cuki, de mégis valahol más. Már megszoktam, hogy ilyen, csak azt nem szerettem, amikor naponta sírt. Kicsit irigyelni szoktam, mert nem kell leckét írnia, és mindig azt hallgathat, amit akar.

Szerintem szeret engem. Amikor meglát, akkor is nevetni szokott, meg szokta csapkodni néha a testem, ami anya szerint azt jelenti, hogy simogat.

Szerintem ebből nem lehet kigyógyulni, csak megakadályozni lehet, kigyógyulni nem. Például ha felnő, nem biztos, hogy meg tud házasodni.

A nemes jótékonykodás mellett a koncert egyben meghitt családi alkalom is lehet, együtt jöhet akár három generáció (gyerekeknek 10 év fölött ajánljuk). Pár nappal anyák napja előtt egy csokor virág mellett szép ajándék lehet az anyukáknak, nagymamáknak egy emlékezetes előadás sok közös nevetéssel, megható pillanattal.
Váltson jegyet, és készüljön egy igazi élményre!

Belépőjegy: 5.000 Ft
A jegyek megvásárolhatók elővételben a http://atriumfilmszinhaz.jegy.hu/auditwiev.php?eid=256867&aid=4417&vid=67 oldalon, illetve az előadás előtt a jegypénztárban.
A jegy teljes vételára a Magyar Rett Szindróma Alapítvány PART terápiás programját támogatja.
További információk: www.rettszindroma.hu
https://www.facebook.com/pages/Erős-és-gyönge-anyák-napi-jótékonysági-koncert/641077032612799?fref=ts

Kapcsolat:

Edinger Katalin, edingerkata@gmail.com, 30/274 9947
Szűcs Alexandra, szucszandra@gmail.com, 20/911 8684

Szereposztás

Színész Bartsch Kata
Színész Nagy Zsolt

Stáblista

Az est házigazdája Winkler Nóra
Énekesnő Bíró Eszter
Énekesnő Csemer Boglárka
Énekesnő Palya Bea
Énekesnő Jónás Vera
Énekesnő Pátkai Rozina

Helyszín

Átrium Film-Színház
Budapest, 1024, Margit krt. 55.
Térkép
Ne használj papírt, ha nem szükséges! Az emailban kapott jegyeid — ha teheted — a telefonodon mutasd be. Köszönjük!